Εκατοντάδες άνθρωποι, μέσα στον πανικό τους και την προσδοκία τους να σωθούν από το υπερφορτωμένο πλοιάριο που τους μετέφερε στην Ιταλία της Δευτέρα, μετακινήθηκαν όλοι στη μία πλευρά του όταν είδαν να πλησιάζει ένα σκάφος, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσουν το δικό τους.
Οι επιζώντες από την τραγωδία στη Μεσόγειο υποστηρίζουν ότι στο πλοιάριο τους με τα δύο καταστρώματα, που βυθίστηκε περίπου 120 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λαμπεντούσα επέβαιναν περίπου 500 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και διασωθεί οι 145, έχουν βρεθεί και εννέα σοροί, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγνοούμενοι -και πιθανότατα νεκροί- ανέρχονται σε 350 με 400, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιζώντων, τουλάχιστον το ένα τρίτο των επιβαινόντων ήταν γυναίκες και παιδιά. Την ώρα του ναυαγίου βρίσκονταν μέσα στο πλοιάριο για να προστατευθούν από το κρύο», είπε ο Τζόελ Μίλμαν, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). «Όταν οι άνδρες που ήταν στο κατάστρωμα άρχισαν να ανυπομονούν και να μετακινούνται, καθώς τους πλησίαζε η σωστική λέμβος, το πλοιάριο αναποδογύρισε και νερά κατέκλυσαν το κύτος. Οι γυναίκες και τα παιδιά πέθαναν αμέσως».
Με το πρόσφατο ναυάγιο, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που 'έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν από την Αφρική στην Ευρώπη από τις αρχές του 2015 φθάνει τους 900 από τις αρχές του χρόνου. Η ιταλική Ακτοφυλακή έχει διασώσει τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 10.000 ανθρώπους και μόνο την Τρίτη περισυνέλεξε 1.511 σε 12 διαφορετικές επιχειρήσεις της.
Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ προς τη Δύση
Μετά τη νέα ναυτική τραγωδία η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε εκ νέου τις κυβερνήσεις της περιοχής να θέσουν ως προτεραιότητα τη διάσωση ανθρώπων, επεκτείνοντας και αναβαθμίζοντας επειγόντως τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
«Ένιωσα βαθιά συγκλονισμένος όταν άκουσα την είδηση ότι άλλο ένα σκάφος, ένα υπερφορτωμένο σκάφος, ανατράπηκε στη Μεσόγειο και 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικός είναι ένας ισχυρός μηχανισμός διάσωσης στη θάλασσα στην κεντρική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. «Δυστυχώς, η επιχείρηση Mare Nostrum δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από κάποια ισοδύναμη ικανότητα διάσωσης ανθρώπων και ταυτόχρονα από νόμιμες οδούς, ώστε εκείνοι που χρήζουν προστασίας να είναι σε θέση να έρθουν στην Ευρώπη».
Η επιχείρηση Mare Nostrum αποτελούσε μια ευρείας κλίμακας Ιταλική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, που αποφάσισε η Ρώμη ύστερα από τις τραγωδίες στη Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο του 2013, κατά τις οποίες χάθηκαν εκατοντάδες ζωές σε δύο περιστατικά στη θάλασσα. Η επιχείρηση έληξε το Δεκέμβριο του 2014. για να αντικατασταθεί από την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Τρίτων» η οποία στην ουσία δεν έχει στόχο τον εντοπισμό και την διάσωση όσων κινδυνεύουν, αλλά την αποτροπή των μεταναστών από το να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.
Τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, η Μεσόγειος έχει αναδειχθεί ως η πλέον επικίνδυνη από τις τέσσερις μεγάλες θαλάσσιες οδούς που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Οι άλλες τρεις κύριες οδοί είναι οι Μπαχάμες και η Καραϊβική, η Ερυθρά Θάλασσα και ο Κόλπος του Άντεν, καθώς και ο Κόλπος της Βεγγάλης. Το 2014, 219.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο και χάθηκαν τουλάχιστον 3.500 ζωές.
Μέχρι στιγμής το 2015, περίπου 31.500 άνθρωποι είναι γνωστό ότι διέσχισαν τη Μεσόγειο προς την Ιταλία και την Ελλάδα – την πρώτη και τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα άφιξης, αντιστοίχως. Τον τελευταίο καιρό, οι αριθμοί αυξάνονται περαιτέρω.
Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, από τις 10 Απριλίου, πάνω από 8.500 άτομα έχουν διασωθεί από αρκετές δεκάδες βάρκες και φουσκωτά σκάφη. Αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος των 400 ανθρώπων από το τελευταίο περιστατικό, ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά θα αγγίξει τους 900.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση από την Βηρυτό όπου βρίσκεται σε αποστολή: «Γνωρίζουμε», είπε, «ότι οι Σύροι όλο και περισσότερο διακινδυνεύουν τη ζωής τους, για να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά εδάφη. Ωστόσο, για όλους εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας, είναι πολύ σημαντικό να αυξηθούν οι δυνατότητες μετεγκατάστασης, οι δυνατότητες υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, να υπάρξει μια πιο ευέλικτη πολιτική παροχής θεωρήσεων εισόδου, βελτιωμένα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης και επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να καθιερωθεί ένας πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα στην κεντρική Μεσόγειο».
Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και επείγουσα ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που τίθενται από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
Και έχει κοινοποιήσει συγκεκριμένες προτάσεις, που περιλαμβάνουν την καθιέρωση μιας ισχυρής ευρωπαϊκής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, ένα πιθανό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποζημίωση των ναυτιλιακών εταιρειών που συμμετέχουν στη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, την αύξηση των αξιόπιστων νόμιμων εναλλακτικών λύσεων στα επικίνδυνα ταξίδια –όπως η μετεγκατάσταση, οι θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και άλλες καινοτόμες λύσεις– και ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης εντός της Ε.Ε. για τους Σύρους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ιταλία και την Ελλάδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας