Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ -Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία-πανηγυρίζουν, επειδή (μαζί με την Ιταλία) κατόρθωσαν να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – και τελικά, όπως είδαμε από τις μετέπειτα καραμπόλες, να... καταρρίψουν ολόκληρο το γαλλογερμανικό «ντιλ» για τα υψηλά αξιώματα της Ε.Ε., στο οποίο είχαν καταλήξει οι Τουσκ, Μέρκελ και Μακρόν στη μακρινή Οσάκα. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα Euractiv.
Οπως αναφέρει ο καλά ενημερωμένος ευρωπαϊκός πολιτικός ιστότοπος, ο Τίμερμανς υπήρξε ειδικά για τους Ούγγρους και τους Πολωνούς δεξιούς κυβερνώντες «η ευρωπαϊκή Νέμεσις σε θέματα προστασίας του κράτους δικαίου» και «ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αγαπούν να μισούν». Βέβαια, η επίσημη θέση της ομάδας Βίζεγκραντ για την απόρριψη του Τίμερμανς είναι ότι «δεν κατανοεί» την Κεντρική Ευρώπη και ότι «έχει αρνητική άποψη για την περιοχή», κάτι που επανέλαβαν τόσο ο άτυπος αρχηγός της ομάδας, ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν, όσο και Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.
«Από τη σκοπιά μας, το ζήτημα ήταν αν τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν αυτές τις ηγετικές θέσεις σέβονται την Ουγγαρία και κατανοούν την ιστορία της Κεντρικής Ευρώπης καθώς και τη σημασία του χριστιανικού πολιτισμού της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο Ορμπαν.
«Η ομάδα Βίζεγκραντ και η Ιταλία προσπαθούσαν να πείσουν τους συναδέλφους τους ότι η έννοια του συστήματος επικεφαλής υποψηφίου (spitzenkandidat) δεν είναι κάτι θετικό. Στόχος μας, να αποφύγουμε αυτό το σύστημα και το δηλώσαμε ξεκάθαρα από την αρχή», σχολίασε ο Μπάμπις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχής «αντίσταση» της συγκεκριμένης ομάδας, εντός και εκτός της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενισχύει σημαντικά την ισχύ της μέσα στην ήδη πολυδιασπασμένη και ταραγμένη Ευρώπη των «28», ή σωστότερα των... «27+1».
Από την άλλη μεριά, όμως, οι ηγέτες του Βίζεγκραντ, γνωστοί πλέον στην Ευρώπη και ως «V4», έκαναν... μόκο στον διορισμό του Βέλγου Σαρλ Μισέλ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν και ο (Φιλελεύθερος) Βέλγος πρωθυπουργός είναι γνωστός για τη δημόσια κριτική του κατά της σκληρής αντιμεταναστευτικής τους πολιτικής.
Οπως σιώπησαν και για το γεγονός πως, ίσως τιμωρητικά, οι «Μεγάλοι» της Ε.Ε. δεν έδωσαν ούτε μία από τις καίριες ευρωπαϊκές θέσεις-κλειδιά σε υποψήφιο από την Κεντρική ή Ανατολική Ευρώπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας