Αν μείνει κανείς μόνο στο επίπεδο των επίσημων δηλώσεων, σίγουρα θα πιστέψει ότι η Ουάσινγκτον διόλου δεν ανησυχεί για τη χθεσινή επίσκεψη του ακριβοθώρητου και μυστικοπαθή Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν –το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό εδώ και χρόνια και μάλιστα με... τεθωρακισμένο τρένο, αφού το Βλαδιβοστόκ απέχει μόνο 130 χιλιόμετρα από τα ρωσο-κορεατικά σύνορα. Αντίθετα, οι Αμερικανοί θεωρούν πως η συνάντηση είναι δείγμα αδυναμίας, αν όχι και απόγνωσης, από πλευράς του Ρώσου «τσάρου» που κατάντησε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, να... ζητιανεύει τη βοήθεια ενός παρία!
«Το να πρέπει να διασχίσει όλη τη χώρα του για να συναντήσει έναν παρία της διεθνούς σκηνής, ώστε να του ζητήσει βοήθεια για έναν πόλεμο τον οποίο ήλπιζε ότι θα κέρδιζε μέσα σε έναν μήνα, θα έλεγα ότι αυτό ισοδυναμεί με επαιτεία» είπε χαρακτηριστικά ο Μίλερ, συμπληρώνοντας απειλητικά πως μια πιθανή παράδοση όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία «ενδέχεται να συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» και ίσως οδηγήσει σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ –λες και η Βόρεια Κορέα δεν είναι ήδη οικονομικά απομονωμένη από παντού και σε καθεστώς βαρύτατων κυρώσεων εδώ και 80 ολόκληρα χρόνια, επειδή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της απέτυχαν να την κατακτήσουν στον πόλεμο του 1950-53.
Παραμύθια... Η κατάσταση δεν είναι καθόλου... χαλαρή για τους Αμερικανούς και πολύ περισσότερο για τους Νοτιοκορεάτες και τους Ιάπωνες, τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, που βλέπουν με τρόμο την πιθανότητα αυξημένης στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών: άλλωστε εδώ και πολύ καιρό το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος υποστηρίζουν πως η Πιονγιάνγκ δίνει πυρομαχικά στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία, όπου το ρωσικό πυροβολικό ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες οβίδες και ρουκέτες κάθε μέρα. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα οι Δυτικοί κάνουν λόγο για τεράστια φορτία -εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, ρουκέτες, αντιαρματικά πυραύλων και σφαίρες για μικρά όπλα- που ετοιμάζει ο Κιμ ως... πεσκέσι της επίσκεψής του στον Βλαδίμηρο.
Ομως αυτό που φοβούνται βέβαια δεν είναι το πόσες «αρχαίες» σοβιετικής κατασκευής οβίδες και αντιαρματικές ρουκέτες μπορεί να δώσει ο Κιμ στον «τσάρο», αλλά το ανάποδο –την πιθανότητα να μοιραστεί ο Πούτιν με τον Κορεάτη δικτάτορα την υπερσύγχρονη ρωσική πυραυλική αλλά και πυρηνική τεχνολογία, καθιστώντας τον ακόμη ισχυρότερο και βέβαια εξαιρετικά επικίνδυνο για τους κοινούς αντιπάλους τους στην περιοχή. Φοβούνται δηλαδή πως ο «σκακιστής» Πούτιν σκοπεύει να αναβαθμίσει συνολικά τη συνεργασία του με τη Βόρεια Κορέα, όπως έχει κάνει ήδη με το έτερο «κακοποιό κράτος» κατά τη Δύση, δηλαδή το ολοένα και ισχυρότερο Ιράν. Και βέβαια ο Πούτιν δεν θα προσφέρει στον Κιμ μόνο όπλα, αλλά και τρόφιμα: η φετινή σοδειά σιτηρών ήταν μία από τις καλύτερες στη ρωσική ιστορία και ο Πούτιν ήδη χρησιμοποιεί τα τρόφιμα αυτά σαν μοχλό για τη βελτίωση των σχέσεων με διάφορα κράτη, όπως είδαμε και με τη πρόσφατη «δωρεά» ενός εκατομμυρίου τόνων σταριού στον Ερντογάν και τις τεράστιες ποσότητες που χαρίζει εσχάτως σε φτωχά ασιατικά και αφρικανικά κράτη.
Φυσικά τις λεπτομέρειες της συζήτησης πιθανότατα δεν θα τις μάθουμε ποτέ –ακόμα και ο τόπος του ραντεβού, στα περίχωρα του Βλαδιβοστόκ, παραμένει απόρρητος. Το μόνο που ξέρουμε είναι το πρόγραμμα, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, περιλαμβάνει μια εφ’ όλης της ύλης συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, επίσημο δείπνο και φυσικά διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, στις οποίες θα λάβει μέρος και ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Πεσκόφ φυσικά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς περί υποτιθέμενης αγοράς όπλων από την Κορέα, αλλά παραδέχτηκε πως θα συζητηθούν «ευαίσθητοι τομείς» των διμερών σχέσεων και «θέματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας