Ακραίες θρησκευτικές ομάδες και πολιτικά κόμματα βάζουν στο στόχαστρο την εκπαίδευση ανά τον πλανήτη μέσω μιας συντονισμένης και πολύ καλά χρηματοδοτούμενης επίθεσης σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Γνωστές συντηρητικές οργανώσεις στοχεύουν στο να περιορίσουν την πρόσβαση κοριτσιών στην εκπαίδευση, να αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών και να επηρεάσουν νόμους και άσκηση πολιτικής, σύμφωνα με την έκθεση Whose Hands on our Education, του Ινστιτούτου Overseas Development.
Οι πρακτικές περιλαμβάνουν την αφαίρεση της σεξουαλικής εκπαίδευσης από τα σχολεία, τον αποκλεισμό κοριτσιών από τη μάθηση, την ενίσχυση πατριαρχικών στερεοτύπων και την απόρριψη της χρήσης συμπεριληπτικής γλώσσας στα σχολεία.
Η Αϊέσα Καν, επικεφαλής ερευνήτρια του Ινστιτούτου και εκ των συγγραφέων της έκθεσης δηλώνει ότι «η εκπαίδευση είναι βασική σε θέματα ισότητας φύλων και έχει τη δύναμη να διαμορφώσει ζωές. Αυτή η έρευνα δείχνει πως μια μικρή ομάδα πολύ καλά χρηματοδοτούμενων οργανώσεων, πολιτικών και φονταμενταλιστών σκοπεύουν να διαταράξουν τις διαμορφωτικές δυνατότητες που παρέχει η εκπαίδευση».
Σύμφωνα με τον Guardian οι οργανώσεις αυτές έχουν λάβει δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για να προωθήσουν την ατζέντα τους. Τουλάχιστον 3,7 δισ. δολάρια έχουν κατευθυνθεί σε οργανώσεις ενάντια στην ισότητα των φύλων μεταξύ το 2013 και το 2017.
Στην Αφρική ξοδεύτηκαν περισσότερα από 54 εκατομμύρια δολάρια από αμερικανικές χριστιανικές οργανώσεις μεταξύ 2007 και 2020 για καμπάνιες ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και στην σεξουαλική εκπαίδευση.
Η χρηματοδότηση από πηγές που περιλαμβάνουν πολιτικά κόμματα και Ρώσους ολιγάρχες έχει φέρει τη δημιουργία νέων οργανώσεων, αλλά ενθαρρύνει και υπάρχουσες να κλιμακώσουν τη δράση τους.
Για παράδειγμα δωρητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία ξόδεψαν περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια από το 2016 έως το 2020 σε καμπάνιες θρησκευτικών οργανώσεων στη Γκάνα κατά δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ+.
Την ίδια στιγμή η χρηματοδότηση ισλαμιστικών ομάδων στον μουσουλμανικό κόσμο δεν είναι το ίδιο εύκολο να εντοπιστεί, όμως, σύμφωνα με την έρευνα, το Πακιστάν έχει λάβει δισεκατομμύρια σε δάνεια από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και απευθείας βοήθεια, μαζί με ιδιωτική χρηματοδότηση από χώρες του κόλπου. Στόχο η προώθηση των πιο ακραίων φονταμενταλιστικών εκφάνσεων του σουνιτικού Ισλάμ. Συγγράμματα στη χώρα παρουσιάζουν τις γυναίκες ως φύλακες της παράδοσης, της κουλτούρας και της ηθικής και φυσικά η σεξουαλική εκπαίδευση παραμένει θέμα ταμπού.
Οργανωμένες προσπάθειες έχουν ακόμη μπλοκάρει πρωτοβουλίες για εισαγωγή μαθήματος γύρω από το σεξ σε Νότια Αφρική, Βραζιλία και Φιλιππίνες διαγράφοντας υλικό που σχετίζεται με την ομοφυλοφιλία και αντικαθιστώντας το με περιεχόμενο που προωθεί την αποχή από το σεξ και τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες».
Στη Χιλή, καθολικά σχολεία χρησιμοποιούν εκπαιδευτικό υλικό που δείχνει τους άντρες ως επικεφαλής των νοικοκυριών με μηνύματα για τη σημασία να είναι υποτακτικές οι γυναίκες, αλλά και αναπαράγοντας στερεότυπα πως οι άντρες είναι πιο έξυπνοι και πιο ικανοί από τις γυναίκες.
Η έκθεση, τέλος, υπογραμμίζει την απευθείας πολιτική δύναμη που έχουν σε διάφορες χώρες τέτοιες ομάδες, όπως οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο κίνημα ενάντια στα δικαιώματα και σε μια αναβίωση των πατριαρχικών κανόνων» δηλώνει η Καν και συμπληρώνει «πρέπει να αντιληφθούμε πώς ο τομέας της εκπαίδευσης μπορεί να ένα πεδίο πολύ σοβαρής αμφισβήτησης».
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας