Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Το Κουαρτέτο κέρδισε το Νόμπελ «για την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας» στην Τυνησία | Heiko Junge/NTB scanpix via AP

Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας

Σε μια ομάδα, η οποία με το έργο της συνέβαλε στην επιτυχία της πρώτης Αραβικής Άνοιξης, το Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, απονέμεται φέτος το Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή των βραβείων, το Κουαρτέτο κέρδισε το Νόμπελ «για την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας μετά την Επανάσταση του Γιασεμιού το 2011».

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Το Κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013 και ενώ η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών.

Η Επιτροπή τονίζει στην αιτιολόγηση του βραβείο ότι το Κοαρτέτο «έθεσε τους όρους για μια εναλλάκτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία σε μια εποχή που η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».

Το βραβείο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Τυνησία, διότι παρά την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού πολιτεύματος τα τελευταία χρόνια, έχει πέσει θύμα δύο πολύνεκρων εξτρεμιστικών επιθέσεων από φανατικούς ισλαμιστές, η οποίες προκάλεσαν τουλάχιστον 60 θανάτους, ενώ ζημίωσαν σοβαρά και τον τουρισμό της.

«Το βραβείο απονέμεται στο Κουαρτέτο ως σύνολο και όχι σε κάθε ένα από τα μέλη του ξεχωριστά» τονίζει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Το Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας έχει συγκροτηθεί από τέσσερις σημαντικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Πρόκειται για τη Γενική Εργατική Συνδικαλιστική Ένωση, τη Συνομοσπονδία Βιομηχάνων, Εμπόρων και Χειροτεχνών της Τυνησίας, τη Λίγκα για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο αξίας οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορονών (972.000 δολάρια ΗΠΑ).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας