Ηταν μια διάκριση που θα προτιμούσαμε να μην ερχόταν ποτέ. Να μην υπήρχε καν το θέμα που οδήγησε σε αυτήν. Ομως, η φρίκη της γενοκτονίας στη Γάζα είναι απολύτως υπαρκτή εδώ και ακριβώς ενάμιση χρόνο, τροφοδοτώντας την επικαιρότητα σε σχεδόν καθημερινή βάση με εικόνες αποτροπιασμού. Μία από αυτές ανακηρύχθηκε φωτογραφία της χρονιάς, κερδίζοντας το World Press Photo. Δείχνει τον Μαχμούντ Ατζούρ, έναν μικρό Παλαιστίνιο μόλις 9 χρόνων με ακρωτηριασμένα και τα δυο του χέρια από το ύψος του ώμου. Το παιδί σακατεύτηκε πέρυσι τον Μάρτιο, προσπαθώντας να ξεφύγει από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα.
Τη φωτογραφία τράβηξε η Καταριανή φωτορεπόρτερ Σαμάρ Αμπου Ελούφ για λογαριασμό των New York Times. «Ενα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μου εξήγησε η μητέρα του Μαχμούντ ήταν όταν το παιδί συνειδητοποίησε για πρώτη φορά πως είχαν ακρωτηριαστεί τα χέρια του και η πρώτη κουβέντα που της είπε ήταν “πώς θα μπορώ να σε αγκαλιάζω;”», είπε η Αμπου Ελούφ σε ανακοινωθέν που εξέδωσε με αφορμή τη βράβευσή της από τη διοργάνωση του World Press Photo.
«Είναι μια σιωπηλή φωτογραφία με ηχηρή φωνή. Αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού, αλλά κι ενός ευρύτερου πολέμου που θα αφήσει το στίγμα του στις επόμενες γενιές», είπε η εκτελεστική διευθύντρια της διοργάνωσης του World Press Photo Executive Τζουμάνα Ελ Ζέιν Χούντρι για τη βραβευμένη φωτογραφία η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 59.320 άλλες που τράβηξαν 3.778 φωτογράφοι από 141 χώρες.
Γροθιά στο στομάχι αυτή η φωτογραφία, απεικονίζει τη φρίκη για την οποία ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά. Ειδικά μετά την επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ πριν από έναν μήνα ακριβώς. Προχθές, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποκάλεσαν τη Γάζα «ομαδικό τάφο για τους Παλαιστινίους». Λίγες μέρες νωρίτερα, το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ έκανε λόγο για τη χειρότερη ίσως ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023. Κανένα φως στο τούνελ; Κανένα.
Χθες, η συντηρητική εφημερίδα Jerusalem Post έγραφε στον τίτλο του πρωτοσέλιδού της ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κανένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό του πολέμου. Χθες επίσης, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Ισραέλ Κατς, ο οποίος μία μέρα νωρίτερα είχε δηλώσει ότι θα συνεχιστεί η απαγόρευση στην είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε πως τα στρατεύματα της χώρας του θα παραμείνουν επ’ αόριστον στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας στη Γάζα -όπου ο στρατός έχει καταλάβει περισσότερη από τη μισή της έκταση-, στον Λίβανο και στη Συρία. Κάτι που σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις θα θάψει ακόμα πιο βαθιά τις ούτως ή άλλως ισχνές ελπίδες για μια νέα συμφωνία με τη Χαμάς για εκεχειρία.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία στους συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς. «Υποσχέθηκαν πως πάνω από όλα είναι οι όμηροι. Στην πράξη όμως, το Ισραήλ προτιμά να διατηρεί υπό την κατοχή του εδάφη, αντί να απελευθερώσει τους ομήρους», είπε μεταξύ άλλων σε ανακοινωθέν της η βασική οργάνωση που εκπροσωπεί τους ομήρους. Φέτος δεν θα έρθει η Ανάσταση...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας