«Στην αρχή ήταν το “Χάνοντας Χρόνο – Μια βδομάδα πριν το μέλλον της εργασίας", μια μίνι σειρά podcasts τεσσάρων επεισοδίων για τον χρόνο, την εργασία και τα μπλεξίματά τους. Εφορμώντας από ισάριθμες στιγμές της εβδομάδας, τα podcasts εξερευνούν ερωτήματα σε σχέση με την εξατομίκευση του χρόνου, την αξία που προσδίδουμε σε συγκεκριμένα χρονικά μοντέλα και τους εναλλακτικούς τρόπους θέασης και αποτίμησης του χρόνου, της εργασίας και της ζωής. Το παρόν τεύχος δημιουργήθηκε για να πλαισιώσει το "Χάνοντας Χρόνο” και να το αναπτύξει μέσα από λέξεις, χρώματα και εικόνες. Είναι ένα μωσαϊκό με ψηφίδες από τα podcasts, κείμενα που γράφτηκαν σε ψηφιακά σημειωματάρια από ακροάτριες και ακροατές και υλικό που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο δύο εργαστηρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2023. Κομβικό ρόλο στη μεταμόρφωση αυτού του υλικού σε Zine είχε η Χριστίνα Μπιλιούρη από το σχεδιαστικό γραφείο Studio Juniper. Με την καλλιτεχνική της προσέγγιση, ανέλαβε να δώσει μορφή σε όλες αυτές τις ιδέες, δημιουργώντας ένα τεύχος που αποτυπώνει το πνεύμα του “Χάνοντας Χρόνο” μέσα από την εικαστική γλώσσα και το ξεχωριστό ύφος του Zine».
Ετσι περιγράφουν η Μάρω Πανταζίδου και ο Πάρης Σέληνας, συντακτική ομάδα της έκδοσης και δημιουργοί του podcast «Χάνοντας Χρόνο», τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που προέκυψε από τη συνεργατική δουλειά πολλών ανθρώπων γύρω από τον χρόνο (και τη διαρκή έλλειψή του).
Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον Zine (διατίθεται δωρεάν έντυπα και ηλεκτρονικά από το Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης) που δεν είναι κόμικς αλλά χρησιμοποιεί ορισμένες από τις πρακτικές και τεχνικές της ένατης τέχνης. Ο Σέληνας, άλλωστε, ήταν ένας πολύ καλός δημιουργός κόμικς επί σειρά ετών με συμμετοχή σε πολλές εκθέσεις, εκδόσεις και δημιουργικές ομάδες. Τον κέρδισαν όμως (μέχρι νεωτέρας;) η ακαδημαϊκή ενασχόληση, η διδακτορική του διατριβή (Aesthetic Materialism: Developing a Praxis-based Methodology through Participatory Speculative Fictions), η έρευνα γύρω από την καλλιέργεια νέων κατανοήσεων και μορφών εργασίας και τεχνολογίας βασισμένων σε μετα-κεφαλαιοκρατικές αξίες και η υλοποίηση τέτοιων σεναρίων μέσω λέξεων, εικόνων και ταινιών που εμπλέκουν και ενεργοποιούν το κοινό. Αντίστοιχα, η Μάρω Πανταζίδου είναι ερευνήτρια που έχει ασχοληθεί με ποικίλα διεπιστημονικά θέματα, με έμφαση στις πολιτικές του χρόνου και της φροντίδας, ενώ το έργο της συνδέεται με θεωρίες αποανάπτυξης και την επανεξέταση της κοινωνίας που βασίζεται στην εργασία. Η Πανταζίδου έχει συμβάλει στις συζητήσεις για τις πολιτικές του χρόνου, προτείνοντας ότι η προσέγγιση της κοινωνίας μας προς την εργασία και την παραγωγικότητα διαμορφώνεται από ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας