Aν ορίσουμε την ομοφυλοφιλία ως ερωτική, σεξουαλική έλξη και ερωτική συμπεριφορά μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, τότε η ομοφυλοφιλία δεν είναι καθόλου ένα σπάνιο φαινόμενο ή μια «ανωμαλία» στη φύση. Δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα, έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη συμπεριφορά σε περισσότερα από 1.500 διαφορετικά είδη ζώων, σε θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και έντομα.
Πώς εξηγείται αυτή η μεγάλη διάδοση, εδώ και εκατομμύρια χρόνια, των ομοφυλοφιλικών σχέσεων μέσα σε όλο σχεδόν το ζωικό βασίλειο; Γεγονός που αποτελεί ένα μεγάλο βιολογικό αίνιγμα, δεδομένου ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις δεν φαίνεται να συμβάλλουν καθόλου ούτε στην αναπαραγωγή ούτε στην επιβίωση των ζώων που υιοθετούν τέτοιες αποκλίνουσες συμπεριφορές.
Μία νέα έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications» προσπαθεί να διαφωτίσει τόσο το γιατί εμφανίζεται μαζικά όσο και πώς εξελίχθηκε αυτή η αναπαραγωγικά «άχρηστη» αλλά πολύ διαδεδομένη βιολογική συμπεριφορά.
Η νέα συστηματική έρευνα έγινε από μια ομάδα Ισπανών ερευνητών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή José Gómez, οι οποίοι εστιάζοντας τις έρευνές τους στα θηλαστικά και στα πρωτεύοντα διαπίστωσαν ότι η ομοφυλοφιλία είναι εξίσου διαδεδομένη μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ζώων και δεν εξαλείφθηκε από τη φυσική επιλογή επειδή, ως συμπεριφορά προφανώς, συνεισέφερε στην επιβίωση αυτών των κοινωνικών ζώων. Γιατί, όπως προτείνουν στο σχετικό άρθρο, οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις μεταξύ των ζώων «βοηθούν στην εγκατάσταση και τη διατήρηση των θετικών κοινωνικών σχέσεων». Η επιλογή των θηλαστικών ως αντικείμενο έρευνας έγινε επειδή στα θηλαστικά υπάρχουν τα περισσότερα είδη ζώων που επιδεικνύουν συχνότερα όλες τις ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με τους Ισπανούς ερευνητές, αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτά τα είδη ζώων η ομοφυλοφιλία παίζει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο στη δημιουργία και στη διατήρηση των καλών διαπροσωπικών σχέσεων και στην ομαλή λειτουργία της συλλογικής ζωής.
Και για να τεκμηριώσουν αυτή την προκλητική επιστημονική υπόθεση, παρουσιάζουν δεδομένα από διαφορετικά είδη θηλαστικών: διάφορα είδη πιθήκων (κυρίως οι χιμπατζήδες Μπονόμπο), άγριες κατσίκες, λέοντες και λύκους κ.ά.
Ετσι διαπίστωσαν ότι οι ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές, ενώ εμφανίζονται σε όλα τα θηλαστικά, δεν είναι εξίσου κατανεμημένες σε όλα τα είδη και τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα στα πιο εξελιγμένα είδη, όπως είναι τα πρωτεύοντα στα οποία ανήκουν οι πίθηκοι και οι άνθρωποι. Από τις σχετικές φυλογενετικές αναλύσεις που έκαναν, προκύπτει ότι η προσαρμοστική αξία της ομοφυλοφιλίας είναι το ότι συμβάλλει στη δημιουργία και στη διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων που αναπτύσσουν τα μέλη ενός ζωικού πληθυσμού, καθώς και ότι μπορεί να περιορίζει την επιθετικότητα και τις συγκρούσεις μεταξύ τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας