Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.5° 15.8°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 15.8°
1 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 14.4°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.6° 13.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.1° 16.0°
1 BF
69%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
45%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
87%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
66%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τεχνητή νοημοσύνη

Ηγέτης στην Τεχνητή Νοημοσύνη θέλει να γίνει η Ε.Ε.

Θα κατασκευάσει γιγαντιαίες υποδομές, επιχειρώντας να καλύψει την απόσταση από ΗΠΑ και Κίνα.

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο δράσης δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να αποκτήσει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ - Artificial Intelligence, AI). 

Σήμερα, η Ε.Ε. αποκάλυψε λεπτομέρειες του σχεδίου 20 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τοποθεσιών εξοπλισμένων με τεράστιους υπερυπολογιστές στην Ευρώπη για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς μοντέλων ΤΝ.

Η Χένα Βίρκουνεν, εκτελεστική αντιπρόεδρος για την Τεχνολογική Κυριαρχία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία, δήλωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας και της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι «η παγκόσμια κούρσα για την ΤΝ μόλις άρχισε...».

Πίσω από ΗΠΑ και Κίνα

Η Ε.Ε., λοιπόν, επιχειρεί να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει με τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες πρωτοστατούν στην τεχνολογία που ήδη εφαρμόζεται σε όλον τον πλανήτη και αναμένεται να διαδραματίσει περαιτέρω μετασχηματιστικό ρόλο στον οικονομικό τομέα, την υγεία, την ασφάλεια, την άμυνα, την εκπαίδευση και γενικότερα στην ίδια την κοινωνία. 

Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν ηγετικό προβάδισμα στην ΤΝ. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, 40 «αξιοσημείωτα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης» δημιουργήθηκαν από ιδρύματα στις ΗΠΑ το 2024, σε σύγκριση με 15 στην Κίνα και 3 στην Ευρώπη (όλα γαλλικά).

Το σχέδιο δράσης

Τώρα, λοιπόν, η Ε.Ε. επιχειρεί να μπει δυναμικά στον τομέα της ΤΝ, με το σχέδιο για την κατασκευή 13 εργοστασίων – τοποθεσιών με υπερυπολογιστές και κέντρα δεδομένων, όπου οι ερευνητές θα αναπτύσσουν και θα δοκιμάζουν μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, θα ενισχύσει τις υποδομές ΤΝ και υπερυπολογιστών της Ευρώπης με ένα δίκτυο εργοστασίων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στη Διάσκεψη κορυφής με θέμα τη δράση για την ΤΝ (τον περασμένο Φεβρουάριο στο Παρίσι), πως αυτή η φιλόδοξη πρωτοβουλία πρόκειται να μετατρέψει τις κραταιές παραδοσιακές βιομηχανίες της Ευρώπης και το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της σε ισχυρές κινητήριες δυνάμεις για την καινοτομία και την επιτάχυνση της ΤΝ. Τότε η πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε και το InvestAI, μια πρωτοβουλία για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 200 δισ. ευρώ στην ΤΝ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Κομισιόν, «ο αγώνας για την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της ΤΝ μόλις ξεκίνησε. Είτε πρόκειται για πρωτοποριακά μοντέλα γενικού σκοπού, είτε για εξειδικευμένες εφαρμογές, το τοπίο της ΤΝ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι ιδιαιτέρως δυναμικό. Στον πυρήνα του έχει την έρευνα, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και ένα ζωντανό οικοσύστημα νεοφυών και επεκτεινόμενων επιχειρήσεων. Το Σχέδιο Δράσης της Ηπείρου για την ΤΝ θα ενισχύσει τις ικανότητες καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ΤΝ με δράσεις και πολιτικές».

Η Χένα Βίρκουνεν σημείωσε ότι το σχέδιο δράσης «προσδιορίζει τους βασικούς τομείς στους οποίους πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να αποκτήσει η Ευρώπη ηγετική θέση ως μια Ήπειρος Τεχνητής Νοημοσύνης. Εργαζόμαστε για ένα μέλλον όπου η τεχνολογική καινοτομία θα προωθεί τη βιομηχανία και τις δημόσιες υπηρεσίες, αποφέροντας απτά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας μέσω μιας αξιόπιστης ΤΝ. Αυτό σημαίνει ισχυρότερη οικονομία, επιτεύγματα στον τομέα της υγείας, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της παραγωγικότητας, καλύτερες μεταφορές και καλύτερη εκπαίδευση, μεγαλύτερη προστασία από κυβερνοαπειλές και στήριξη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Η «δίψα» για ενέργεια

Σύμφωνα λοιπόν, με την Ε.Ε., θα δημιουργηθούν Gigafactories Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλαδή εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας εξοπλισμένες με περίπου 100.000 υπερσύγχρονους επεξεργαστές ΤΝ: τέσσερις φορές περισσότερους από όσους έχουν τα σημερινά εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης (δηλαδή 25.000 επεξεργαστές). 

Αυτές οι εγκαταστάσεις που «διψούν» για ενέργεια (καθώς μπορεί να απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού για ψύξη), θα πρέπει να λειτουργούν «όσο το δυνατόν περισσότερο» με πράσινη παροχή ενέργειας, δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. Πέρυσι, το 47% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ε.Ε. προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές. Τώρα, περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν πως τα κέντρα δεδομένων που διψούν για ενέργεια θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για το κλίμα.

«Η Ευρώπη έχει κάνει κάποια βήματα προς την πλήρως ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να αναιρεθούν με την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας», δήλωσε ο John Hyland, εκπρόσωπος της Greenpeace. «Κάθε ηλεκτρικό κέντρο δεδομένων κινδυνεύει να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως φαίνεται καλά στην Ιρλανδία όπου καταναλώνουν πάνω από το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ηγέτης στην Τεχνητή Νοημοσύνη θέλει να γίνει η Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας