Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ένα ρομπότ που έφτιαξαν στις φυλακές τούς οδηγεί σε διαγωνισμό | EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

«Δραπέτες» με ρομπότ από τις φυλακές σε διεθνή διαγωνισμό

Κι όμως: στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας, έξω από τον Βόλο, όπου κρατούνται κυρίως νεαροί παραβάτες του νόμου η λέξη «κύκλωμα» το τελευταίο διάστημα μπορεί να μην αφορά παράνομες δραστηριότητες αλλά... ηλεκτρονικές συνδέσεις.

Η αλλαγή στην... κουλτούρα ξεκίνησε πέρσι όταν πολλές οργανώσεις συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί εργαστήριο ρομποτικής και σήμερα τα παιδιά εθελοντών και υπαλλήλων των φυλακών δουλεύουν μαζί με κάποιους από του 21 κρατούμενους για να δημιουργήσουν ένα ρομπότ.

Στην αρχή ήταν η επίσκεψη των εθελοντών από το σωματείο «Δράση για την Εκπαίδευση- eduACT» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια το Κολέγιο Δελασάλ και το Ίδρυμα Lego Foundation που δώρισαν τον εξοπλισμό για την οργάνωση εργαστηρίων ρομποτικής.

«Έτσι, οι νέοι των φυλακών- ορισμένοι από τους οποίους προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες και ενδεχομένως δεν θα είχαν σε διαφορετική περίπτωση πρόσβαση σε ρομποτικά εργαστήρια αυτού του είδους- κατάφεραν να ανοίξουν ένα παράθυρο στη γνώση και ίσως να μεγαλώσουν τα όνειρά τους. Με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών και σε μικτές ομάδες με τα παιδιά των εθελοντών και των υπαλλήλων των φυλακών, ανήλικοι και ενήλικοι κρατούμενοι “ταξίδεψαν" σε μια διαφορετική εμπειρία, παρότι δεν έφυγαν ποτέ από τη φυλακή, όπου ο αριθμός των κρατούμενων (όχι μόνο των νεαρών) πλησιάζει τους 170», αναφέρει στο σχετικό του δημοσίευμα το Αθηναϊκό Πρακτορείο επισημαίνοντας ότι ο στόχος, που ήταν η δημιουργία ρομπότ που μπορούν να διεκπεραιώσουν περίπου 10 αποστολές στην ειδική πίστα Lego- επετεύχθη. Το αποτέλεσμα; Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πέντε από τους ανηλίκους, που συνεργάστηκαν με τους νεαρούς κρατούμενους, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρουσιάσουν την κατασκευή τους στον διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής First Lego League (FLL), στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis».

«Δεν θέλουμε να φύγουμε»

Κι όπως δήλωσε η διευθύντρια των φυλακών Ευμορφία Σαμαρά «κάποια παιδιά μού είπαν 'τι φυλακή είναι αυτή; Δεν θέλουμε να φύγουμε από εδώ!'». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι νεαροί είναι αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και το 2016 και, μάλιστα, ξεκινώντας την προπόνηση νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, ώστε να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Μέχρι προ ολίγων μηνών, στις φυλακές της Κασσαβέτειας κρατούνταν και ανήλικοι ηλικίας 15-18 ετών. Πλέον, όμως, οι ανήλικοι πηγαίνουν στον κατάστημα κράτησης της Κορίνθου και στις φυλακές ανηλίκων της Κασσαβέτειας υπάρχουν νέοι 18-25 ετών.

Οι 18 νεαροί κρατούμενοι «έκαναν καταπληκτικά πράγματα με τα ρομπότ» και «μπήκαν τόσο πολύ στη λογική της ευγενούς άμιλλας και της συνεργασίας, ώστε έφτασαν να λένε: 'εγώ δεν ήμουν τόσο καλός όσο ο Γιώργος' ή 'το μεγαλύτερο πάθος το έδειξε ο Ιμπραήμ'. Σκεφτείτε ότι παρότι δούλεψαν πάνω σε δύο ρομπότ και χωρισμένοι σε δύο ομάδες, τελικά διάλεξαν όλοι μαζί, χωρίς ανταγωνισμό, ποιο από τα δύο θα στείλουν στον διαγωνισμό», δήλωσε στο Πρακτορείο ο Κώστας Βασιλείου της eduACT.

Διέξοδος και για άλλους παραβάτες

Το πρόγραμμα μάλιστα επεκτάθηκε τους τελευταίους μήνες και σε παιδιά με παραβατική συμπεριφορά (όχι έγκλειστα) στα πλαίσια μιας ακόμη προσπάθειας της eduACT, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον «Φάρο του Κόσμου» οργανώνοντας εργαστήρια ρομποτικής στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης προκειμένου να τους παρέχουν μια δημιουργική διέξοδο και οι νεαροί έχουν ήδη κάνει πολλά βήματα και ετοιμάζονται κι αυτοί να συμμετάσχουν με αξιώσεις στον διαγωνισμό.

Τα μαθήματα δεν ωφέλησαν μόνο τα παιδιά, αλλά και τον... προπονητή. «Δεν είμαι εκπαιδευτικός, ούτε ψυχολόγος. Έχω σπουδάσει οικονομικά, καμία σχέση με εκπαίδευση. Η διαδικασία αυτή, όμως, με βοήθησε να καταλάβω πολλά πράγματα. Μέσω της συνεργασίας με τα παιδιά, διαπίστωσα δικά μου ελαττώματα και αδυναμίες και κατάλαβα ότι αν θέλω να δουλέψω με αυτή την ομάδα πρέπει να βγάλω τον καλύτερο εαυτό μου στην τάξη. Ήταν ένα από τα ωραιότερα μαθήματα της ζωής μου. Με έφερε σε επαφή με μια άλλη πλευρά της ζωής, που είχα ξεχάσει», δήλωσε ο εθελοντής της eduACT Τάσος Σκενδερίδης.

Σημειώνεται ότι το FLL διοργανώνεται ετησίως σε 80 χώρες ενώ πρόπερσι, στο δίκτυο χωρών προστέθηκε η Ελλάδα, μέσω του eduACT. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δραπέτες» με ρομπότ από τις φυλακές σε διεθνή διαγωνισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας