Στην Υγεία αποτυπώνονται με γλαφυρό τρόπο η φτώχεια και η κοινωνική δυσαρέσκεια στη χώρα μας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε για πέμπτη χρόνια φέτος τον μήνα Μάιο σε δείγμα 1.016 ατόμων στον νομό Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι τα κρούσματα κλοπών στα φαρμακεία τους έχουν αυξηθεί.
Σύμφωνα με την έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για το 2017, οι πολίτες εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας κατά 74%, ενώ ικανοποιημένο δηλώνει μόλις το 14%. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της δυσαρέσκειας καθώς το 2015 η έρευνα κατέγραψε ποσοστό 51% και το 2016 56%.
«Οταν ένας πολίτης γνωρίζει ότι σε μια δημόσια δομή θα συναντήσει πολύωρη αναμονή για να εξυπηρετηθεί, όταν βλέπει κακές κτιριακές υποδομές κι όταν τα χρήματα που έχει δεν φτάνουν για να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας, είναι λογικό να νιώθει δυσαρέσκεια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, δεν παίρνουν τα φάρμακά τους σε τακτική βάση, δεν πηγαίνουν στον γιατρό και δεν φροντίζουν την υγεία τους».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί πηγαίνουν στον γιατρό μόνο όταν αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ άλλοι χτυπούν την πόρτα του γιατρού όταν η ασθένειά τους έχει φτάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο...
Αλλά και οι γιατροί δυσκολεύονται οικονομικά! Ο γραμματέας του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, επισήμανε ότι ο κλάδος είναι δυσαρεστημένος από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και πως οι συνάδελφοί του δυσκολεύονται λόγω της αύξησης της φορολόγησης και των εισφορών στον ΕΦΚΑ.
Δείγματα της έρευνας
Σύμφωνα με την έρευνα, όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη, το 51,8% των Θεσσαλονικέων επισκέπτεται ιδιωτικά ιατρεία, το 38% νοσοκομεία, το 22,4% το ΙΚΑ, το 10,6% ιδιωτικά πολυϊατρεία/κλινικές και το 5,7% τα Κέντρα Υγείας.
Το ποσοστό αυτών που επέλεξαν τα ιδιωτικά ιατρεία το 2015 ήταν 53,3% και το 2016 62%, των επισκεπτόμενων νοσοκομεία 34,3% και 39,4% και των επισκεπτόμενων το ΙΚΑ 32,7% και 24,9%, κατά τα αντίστοιχα έτη.
Για το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών κατά τα τελευταία τρία χρόνια, το 36% αναφέρει ότι έχει αυξηθεί, το 29% ότι παραμένει το ίδιο και το 26% ότι έχει ελαττωθεί. Το ποσοστό των πολιτών που ανέφεραν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών αυξήθηκε το 2015 ήταν 48,3% και το 2016 ήταν 40,8%.
Ακόμα, το 72,4% έχουν κάνει χρήση των διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ραντεβού κ.λπ.), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά τα έτη 2015 και 2016 ήταν 75,6% και 76,5%.
Επίσης, το 24% των πολιτών που έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ τις αξιολογεί θετικά, το 17,7% μάλλον θετικά, το 6,9% μάλλον αρνητικά και το 14% αρνητικά.
Οσον αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία μπορούν να προμηθεύονται εκτός φαρμακείων, ποσοστό 44% πιστεύει ότι αυτό είναι χειρότερο, 25% ότι είναι καλύτερο και το 24% πιστεύει ότι είναι το ίδιο.
Επίσης, το 28% πιστεύει ότι οι τιμές αυτών των φαρμάκων θα αυξηθούν, 27,8% ότι θα μειωθούν και το 23,4% ότι θα παραμείνουν ίδιες.
Τέλος, για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας, το 83% δεν έχει κάνει και το 17% έχει κάνει. Από αυτούς που έχουν ιδιωτική ασφάλιση, το 46,7% έχει μηνιαίο εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ.
Μάστιγα οι κλοπές στα φαρμακεία
Στο μεταξύ, αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το φαινόμενο κλοπών και διαρρήξεων στα φαρμακεία, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
Σε μόλις έναν μήνα καταγράφηκαν διαρρήξεις σε επτά φαρμακεία κυρίως στα ανατολικά της πόλης, ενώ καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι κλοπές και μάλιστα ακόμη και μέρα μεσημέρι σε όλες τις περιοχές.
Οπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, οι δράστες δρουν είτε μεμονωμένα είτε σε ζευγάρια, με τον έναν να προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του υποψήφιου θύματος και τον συνεργό να κλέβει από καλλυντικά μέχρι βρεφικά γάλατα.
Μάλιστα στην πλειονότητά τους είναι ευυπόληπτοι πολίτες, οι οποίοι με την πρώτη ματιά δεν κινούν υποψίες. Επώνυμα καλλυντικά και βρεφικά γάλατα είναι πρώτα στις προτιμήσεις!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας