Η μαζικότερη κινητοποίηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. και μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων ήταν η χθεσινή απεργία στην Αθήνα ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση με περισσότερους από 50.000 διαδηλωτές να φωνάζουν «Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά».
Μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και υψηλή συμμετοχή στην απεργία, με γειτονιές να νεκρώνουν αφού πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Επεισοδιακό το τέλος της πορείας με ρίψεις μολότοφ, βομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.
Τον ρυθμό έδωσε το ΠΑΜΕ με πρωτοφανή για την πρόσφατη περίοδο μαζικότητα. Οι συγκεντρωμένοι εκτείνονταν από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός έως την Ομόνοια, ενώ επί περίπου μία ώρα συνεχιζόταν η προσέλευση διαδηλωτών στο Σύνταγμα.
«Τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πάει άλλο. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα. Κλιμακώνουμε, συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη» τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στο Σύνταγμα μίλησαν ο γ.γ. της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίν Πάτσο, και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ. Παρούσα και η Αλέκα Παπαρήγα.
Δυναμικά διαδήλωσαν μαθητές και φοιτητές, φωνάζοντας «Σήμερα το μάθημα το δίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο», το πιο νεανικό κομμάτι μιας κατά τα άλλα «ενήλικης» πορείας.
Οι σαραντάρηδες και οι πενηντάρηδες ήταν αυτοί που έδωσαν τον τόνο στην εξίσου μαζική πορεία των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μας κατεβάσει όλους στους δρόμους, ακόμα και όσους δεν κατεβαίνουμε» είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός, χαιρετίζοντας στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Εντυπωσιακό ήταν το εύρος των επαγγελματιών και μισθωτών που απήργησαν, συγκεντρώνοντας από τα παραδοσιακά μεγάλα σωματεία των ΔΕΚΟ και των εκπαιδευτικών μέχρι απλήρωτες εργολαβικές καθαρίστριες, δικαστικούς επιμελητές καθώς και δασκάλους οδήγησης, ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, αλλά και τον «Σύλλογο Ασφαλισμένων Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ» όπως και το νεοσύστατο «Κίνημα Συνταξιούχων».
Κάτω από δύο διαφορετικά, σε ύφος και περιεχόμενο, πανό διαδήλωσαν και αυτή τη φορά οι δικηγόροι. Το έγχρωμο τυπωμένο γιγαντοπανό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με έμβλημα τη γραβάτα, δήλωνε «Η δικηγορία δεν είναι επαιτεία, βάζουμε τέρμα στην αυθαιρεσία».
Χειροποίητο ήταν το πανό της «Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων Αθήνας Ενάντια στο Ασφαλιστικό», γράφοντας «Δεν θα περάσει ο νόμος λαιμητόμος - Παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας».
Οι δικηγόροι που το προτίμησαν τόνιζαν τη συνέχεια με το μέτωπο του «ΟΧΙ»: «Ψηφίσαμε το όχι δυο και τρεις φορές, τώρα θα ψηφίσουμε με μπλόκα κι αποχές».
Συνεπής στο απεργιακό ραντεβού ήταν η ΛΑ.Ε., με τοπικές οργανώσεις και πολιτικά σχήματα.
«Η λαοθάλασσα στις απεργιακές συγκεντρώσεις ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τα τελευταία χρόνια. Τα αντιασφαλιστικά, αντιεπαγγελματικά και αντιαγροτικά μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν» είπε στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προβλέποντας το τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. και του μνημονιακού μπλοκ.
«Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο, Αλέξη, ποιος θα μπει» τραγουδούσαν οι διαδηλωτές, με προεξάρχουσα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα διαδήλωσαν οι δυνάμεις της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ, επιμένοντας ότι η υπεράσπιση του δικαιώματος στη σύνταξη και την ασφάλιση περνάει μέσα από την ανατροπή της «αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, Ε.Ε.-ΔΝΤ».
Υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό πορεύτηκαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ), φοιτητικοί σύλλογοι, αναρχοσυνδικαλιστές, πρωτοβάθμια σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις, αναρχικές συλλογικότητες, η Εργατική Ομοσπονδία Βάσης, τραβώντας διαχωριστικές γραμμές από τον «υποταγμένο γραφειοκρατικό συνδικαλισμό».
Κατέβασαν τα ρολά έμποροι - βιοτέχνες
Ρολά κατέβασαν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή των μικρομεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών στην απεργία να ξεπερνά το 90% στους περισσότερους νομούς, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.
Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι στην Αθήνα οι περισσότεροι μικρομεσαίοι απήργησαν, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 95% των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά.
Το 100% άγγιξε η συμμετοχή στην απεργία ακόμα και από επισιτιστικές επιχειρήσεις σε πόλεις όπως Αργος, Τρίκαλα, Κόρινθος, Ναύπακτος, Λάρισα, Αρτα, Θήβα, Καρδίτσα, Ξάνθη, Γιάννενα, Τρίπολη και Χίος.
Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά της τάξης του 95-98% είχε η συμμετοχή των μικρομεσαίων στην απεργία σε Καβάλα, Μυτιλήνη, Ηράκλειο Κρήτης, Σέρρες και Ναύπλιο.
Τα επεισόδια
Η κεφαλή της πορείας είχε φτάσει στη Βουλή όταν στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος ξεκίνησαν τα πρώτα επεισόδια, με ομοβροντία μολότοφ.
Η μαζικότατη πορεία διαλύθηκε σύντομα έπειτα από έναν δεύτερο γύρο μολότοφ στο ύψος της Βουλής, με την αστυνομία να απαντά με χημικά και βομβίδες κρότου-λάμψης, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Πολλοί διαδηλωτές ανασυγκροτήθηκαν και έφτασαν ώς τα Προπύλαια.
Το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε στα Εξάρχεια, με τις γνωστές αψιμαχίες.
◼ Ενταση σημειώθηκε στο Σύνταγμα, όταν από άτομα που βρέθηκαν σε μπλοκ αγροτών ακούστηκαν συνθήματα που παραπέμπουν στη Χρυσή Αυγή.
Σύμφωνα με την καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, νεοναζί «επιχείρησαν να διεισδύσουν σε μπλοκ αγροτών φωνάζοντας “Ο Κασιδιάρης στη Βουλή, τα τρακτέρ στην Εθνική”, προκαλώντας την αγανάκτηση των απεργών.
Φασιστοειδή προχώρησαν σε προπηλακισμούς, αλλά απομονώθηκαν και αποχώρησαν από την απεργιακή συγκέντρωση».
Επίθεση σε δημοσιογράφο
Επίθεση δέχτηκε ο αστυνομικός συντάκτης του «9.84», Δημήτρης Πέρρος, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Σανταρόζα από άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά, που αποσπάστηκαν από τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών και τον χτύπησαν στο κεφάλι με αποτέλεσμα να σωριαστεί στο έδαφος.
Οπως είπε ο ίδιος, πριν τον χτυπήσουν τον ρώτησαν αν είναι δημοσιογράφος. Νοσηλεύτηκε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και του έγιναν ράμματα.
Ανακοινώσεις καταδίκης της επίθεσης εξέδωσαν ο Δήμος ΑΘηναίων, η ΕΣΗΕΑ και πολιτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας