Κάθε φορά το ξαναζώ όλο. Κάθε φορά νιώθω ότι είμαι η μοναδική ελπίδα ενός εικοσάχρονου παιδιού, που έχει πια λιώσει, να αποδοθεί δικαιοσύνη». Τα λόγια είναι της Νόρας Μολυβιάτη, αδελφής του Αποστόλη που σκοτώθηκε σε τροχαίο τον Αύγουστο του 2009 εξαιτίας μιας παράνομης διαφημιστικής πινακίδας.
Χθες ξεκίνησε, μετά τη δεύτερη κατά σειρά διακοπή, η πέμπτη δίκη για το θανατηφόρο τροχαίο που στοίχισε τη ζωή ενός νέου ανθρώπου.
Το πρωτόδικο δικαστήριο έγινε πέντε χρόνια μετά λόγω σειράς αναβολών, όπως πολύ συχνά συνηθίζεται σε παρόμοιες υποθέσεις θανατηφόρων τροχαίων.
Το τραγικό είναι ότι ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου, Γρ. Ζαφειρόπουλος, ενώ ήδη είχαν προηγηθεί θανατηφόρα περιστατικά με παράνομες πινακίδες, αρνήθηκε να τις κατεβάσει με αποτέλεσμα έναν χρόνο μετά να χάσει εκεί ο Αποστόλης τη ζωή του. Η παράνομη αυτή ελληνική συνήθεια είναι τόσο κερδοφόρα που στην καλύτερη περίπτωση δήμαρχοι κάνουν τα στραβά μάτια, ενώ στη χειρότερη αβγατίζουν το δημοτικό ταμείο.
Στην πρώτη δίκη ο πραγματογνώμονας είχε καταθέσει ότι αν στη νησίδα δεν υπήρχε η παράνομη πινακίδα, ο νεαρός θα ζούσε («Εφ.Συν.» 21/1/2016).
Η καταδικαστική απόφαση προέβλεπε ποινές-χάδι για τον διευθύνοντα σύμβουλο της διαφημιστικής εταιρείας, Α. Ανδριόπουλο, και τον δήμαρχο, αδελφό του πρώην προέδρου του ΔΣΑ και στελέχους της Ν.Δ. Ν. Ζαφειρόπουλου.
Κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση και χθες, ύστερα από δύο διακοπές, ξεκίνησε η δίκη. Αρχικά διεκόπη ξανά λόγω κωλύματος μέλους του δικαστηρίου, για να ξεκινήσει και πάλι έπειτα από αρκετές ώρες, με πρώτη μάρτυρα την αδελφή του θύματος.
Στο δικαστήριο ήταν παρών και ο δικηγόρος Ν. Ζαφειρόπουλος. Μάλιστα, όταν ο ίδιος είπε «Καταλάβετέ με, είναι ο αδελφός μου», η Νόρα Μολυβιάτη απάντησε: «Και μένα ήταν ο αδελφός μου».
Συνεχείς αναβολές
Οι συνεχείς αναβολές και οι διακοπές με διάφορες αφορμές από την πλευρά των κατηγορουμένων δεν θεωρούνται τυχαίες από τους συγγενείς του θύματος και τους φίλους που συμπαραστέκονται.
Ανάμεσά τους, γονείς άλλων παιδιών που έχασαν με τον ίδιο τρόπο τη ζωή τους επειδή κάποιοι επιμένουν να θησαυρίζουν στην Ελλάδα με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.
Θυμίζουμε την ανάρτηση πριν από μόλις έναν μήνα του συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα:
«Αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη είναι απασχολημένη. Αφήστε το μήνυμά σας... Ελλάδα: η 155η χώρα ανάμεσα σε εκείνες που καθυστερούν να απονείμουν δικαιοσύνη, όπου για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση απαιτούνται 1.580 ημέρες (52 μήνες).
Πολύ μεγαλύτερος είναι ο χρόνος για να τελεσιδικήσουν υποθέσεις για τα τροχαία εγκλήματα. Ενδεικτικά: Φόνοι Ιωάννας Καλεσοπούλου και Γιώργου Κωνσταντινίδη: 84 μήνες, Φόνος Γιάννη Σταυρουλάκη: 84 μήνες, Φόνος Αποστόλη Μολυβιάτη: 86 μήνες». Η δίκη συνεχίζεται στις 10/11.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας