Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλει τελικά η Vodafone αφού επικυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το πρόστιμο των 50,6 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί πριν από δύο χρόνια στην εταιρεία από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μετά την αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών που έγιναν τη διετία 2004-2005 και γνωστοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2006.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για ακύρωση του συγκεκριμένου προστίμου, κρίνοντας αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της. Συγκεκριμένα, το 2006 είχε γνωστοποιηθεί ότι υπήρχε ένα υποσύστημα συνακρόασης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για 100 αριθμούς, ενώ τα τηλέφωνα που παρακολουθούνταν ήταν 14 και ενεργοποιούνταν αμέσως μόλις τα υπό παρακολούθηση τηλέφωνα δέχονταν κλήση.
Αρχικά, η ΑΔΑΕ επέβαλε πρόστιμο 76 εκατ. ευρώ στη Vodafone για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να προληφθούν και να αποτραπούν οι τηλεφωνικές υποκλοπές κ.λπ.
Το 2010 το πρόστιμο ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ, καθώς κρίθηκε ότι οι συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσιες, όπως επιτάσσει η διεθνής και ελληνική νομοθεσία, και αναπέμφθηκε η υπόθεση στην ΑΔΑΕ για νέα, νόμιμη απόφαση.
Τον Ιανουάριο του 2013 η ΑΔΑΕ, αφού η νομοθεσία για την εγκατάσταση και λειτουργία δημοσίου δικτύου τηλεπικοινωνιών τροποποιήθηκε και προσαρμόστηκε στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2010, επέβαλε στη Vodafone πρόστιμο 50,6 εκατ. ευρώ για τους ίδιους λόγους.
Η ΑΔΑΕ, υπό το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αποφάνθηκε ότι συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλλουν την ακρόαση της Vodafone σε μυστική συνεδρίαση. Στη συνέχεια, το ίδιο έτος, η Vodafone προσέφυγε εκ νέου στο ΣτΕ ζητώντας πάλι την ακύρωση του προστίμου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας