O Ακίφ και ο Αντίλ (τα πλήρη στοιχεία τους στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), πακιστανικής καταγωγής, ενημερώθηκαν με έκπληξη τη Δευτέρα ότι η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών όχι μόνο αρχειοθετεί την καταγγελία για ρατσιστική βία που δέχτηκαν σε λεωφορείο τον Δεκέμβριο, αλλά και ότι τους καλεί να καταβάλουν δικαστικά έξοδα εν είδει τιμωρίας, καθώς θεωρεί ότι η καταγγελία τους «ήταν εντελώς ψευδής και έγινε από δόλο».
Μάλιστα, η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Σταυρούλα Α. Αυγουστινάκη, η αρμόδια εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας, που υπογράφει την απόφαση στις 22 Ιουνίου, καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό επικαλούμενη μόνο και μόνο ότι ο ένας καταγγέλλων δεν έχει έγγραφα νόμιμης παραμονής και άρα, πιθανολογεί η αντεισαγγελέας, επιδιώκει να παραμείνει στη χώρα, καθώς απαγορεύεται η απέλαση θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων ρατσιστικού εγκλήματος.
Είναι φανερό ότι το σκεπτικό της απόφασης κινείται στα όρια της προκατάληψης, αν όχι κάτι χειρότερο, και στέλνει αποθαρρυντικό μήνυμα στα θύματα ρατσιστικής βίας που θα ήθελαν να προβούν σε καταγγελία. Κι αυτό ενώ οι αρμόδιοι φορείς, με πρώτο το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, διαπιστώνουν όχι βέβαια καταχρηστικές καταγγελίες αλλά αντιθέτως ότι τα θύματα αποφεύγουν σε συντριπτικό ποσοστό να καταγγείλουν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στις αρχές.
Σύμφωνα με την καταγγελία που είχε δημοσιοποιήσει στις 10 Δεκεμβρίου 2023 η οργάνωση ΟΚΔΕ Σπάρτακος, την προηγουμένη το απόγευμα μεταξύ 6.30 και 7.00 ο Ακίφ και ο Αντίλ επέβαιναν στο λεωφορείο της γραμμής 051, όταν γύρω στα 10 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα άρχισαν να τους χτυπούν, ιδίως τον Ακίφ, τον οποίο έριξαν στο δάπεδο και τον χτύπησαν με μεταλλικό αντικείμενο στο κεφάλι, ώσπου επενέβη ο οδηγός που τους ανάγκασε να τραπούν σε φυγή.
Τα θύματα έδωσαν κατάθεση στην αστυνομία στις 13 Δεκεμβρίου, υποβάλλοντας έγκληση κατά αγνώστων για σωματική βλάβη και εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Η απόφαση της αντεισαγγελέα αναφέρει όμως ότι «από τις μαρτυρικές καταθέσεις των οδηγών που είχαν βάρδια [...] ουδόλως επιβεβαιώθηκαν τα καταγγελλόμενα, αντίθετα αυτοί κατέθεσαν κατηγορηματικά ότι την επίμαχη ώρα και ημέρα δεν συνέβη κανένα περιστατικό [...]».
Συμπληρώνει ότι η ιατροδικαστική εξέταση έξι μέρες μετά το συμβάν περιορίζεται σε οιδήματα που δεν συνάδουν με τα καταγγελλόμενα χτυπήματα και ότι οι εγκαλούντες δεν προσκομίζουν ιατρική γνωμάτευση ούτε προσδιορίζουν σε ποιο νοσοκομείο μετέβησαν για να εξεταστούν. Η απόφαση δεν κάνει γνωστό αν διερευνήθηκε εξονυχιστικά η καταγγελία για την πιθανότητα κάποιου λάθους, για παράδειγμα, στον αριθμό της λεωφορειακής γραμμής, ή αν αναζητήθηκαν άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ή αν υπήρξε κάποια παρανόηση, καθώς μάλιστα η ΟΚΔΕ Σπάρτακος βεβαιώνει την «Εφ.Συν.» ότι συνόδευσε τα θύματα σε συγκεκριμένο νοσοκομείο της Αττικής.
Αντιθέτως καταλήγει με βεβαιότητα που προκαλεί ερωτήματα στο εξής: «Δεν προέκυψε η αλήθεια του καταγγελλόμενου περιστατικού, αντιθέτως, με δεδομένο ότι ο Α’ εγκαλών διαπιστώθηκε ότι στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα, πιθανολογείται ότι η υπό κρίση έγκληση είναι στο σύνολό της ψευδής και επεβλήθη με δόλο [...] προκειμένου ο Α’ εγκαλών να τύχει της ευνοϊκής διάταξης [του νόμου...]».
Επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η Αννυ Παπαρρούσου, δικηγόρος των δύο εγκαλούντων: «Η απόρριψη της έγκλησης του πολιτικού πρόσφυγα ως πιθανώς ψευδούς με την αιτιολογία ότι “ο εγκαλών διαπιστώθηκε ότι στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων” έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρ. 5 παρ. 2 του Συντάγματος που θεσμοθετεί την ισότητα στη μεταχείριση όλων όσοι βρίσκονται στη χώρα, χωρίς διακρίσεις. Το απορριπτικό αυτό σκεπτικό καταργεί στην πράξη τη δυνατότητα όλων των ατόμων προσφυγής στη Δικαιοσύνη και έννομης προστασίας και εισάγει ένα νέο απαράδεκτο νομικά κριτήριο, αυτό της κατοχής ή μη νομιμοποιητικών εγγράφων το οποίο συσχετίζει άμεσα με τη βασιμότητα των καταγγελλόμενων περιστατικών».
«Το μήνυμα της εισαγγελέα είναι ξεκάθαρο, δίνει το ελεύθερο στις φασιστικές ομάδες που κάνουν μικρές επιχειρήσεις προπηλακισμών να συνεχίσουν ακάθεκτες. Συναινεί σε ένα περιβάλλον συνολικής βίας που δέχονται οι πρόσφυγες στη χώρα μας, ένα ελάχιστο μέρος της οποίας φτάνει να καταγγελθεί επώνυμα», υπογραμμίζει η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να καταγγέλλει περιστατικά ρατσιστικής βίας και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας