Για καταγγελίες σε βάρος της «Κιβωτού του Κόσμου» κατέθεσε η Σαμάνθα Στρατιδάκη, ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπου εκδικάζονται οι πλημμεληματικές πράξεις κατά του πατέρα Αντώνιου και επτά πρώην εργαζόμενων της οργάνωσης.
Η κοινωνική λειτουργός, η πρώτη μάρτυρας που καταθέτει στη δίκη, αναφέρθηκε στα όσα γνωστοποιήθηκαν στην ανεξάρτητη αρχή από φιλοξενούμενους και υπαλλήλους των δομών, αλλά και στα όσα η ίδια έλαβε γνώση από τις συζητήσεις της με καταγγέλλοντες. Ειδικότερα, μίλησε για «σκληρή ταπεινωτική μεταχείριση», περιγράφοντας πως «τα παιδιά ακινητοποιούνταν βίαια από τους υπαλλήλους εάν βρίσκονταν σε έξαρση», αλλά και ότι «τα παιδιά υπόκειντο σε ένα σύστημα δημόσιας αξιολόγησης κάθε εβδομάδα για να μπορούν να βγουν παραδείγματος χάρη βόλτα με φίλους».
Όπως τόνισε η μάρτυρας υπήρχαν και συνέπειες, όπως απομόνωση, ακύρωση συναντήσεων με φίλους ή με την οικογένεια ή αλλαγή δομής. Επίσης, της μεταφέρθηκαν περιστατικά ξυλοδαρμών και μια φορά για γενετήσιες πράξεις, ενώ «υπήρχε και εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης από το σχολείο».
«Ήταν κοινή γνώση ότι ο πατέρας Άντωνιος γνωρίζει τα πάντα, παίρνει αποφάσεις για τα πάντα και για όλα τα παιδιά», σημείωσε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη καταγγελία πρώην εργαζόμενης, που αφορούσε στη δομή της Χίου. «Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 ήρθε στα γραφεία μας πρώην εργαζόμενη της δομής, η οποία μας ανέφερε ότι πρώην φιλοξενούμενος της είπε πως ένας άλλος φιλοξενούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι υπέστη γενετήσιες πράξεις στη Χίο. Και πως άλλα παιδιά ξυλοκοπήθηκαν και μετά υποχρεώνονταν να γονατίζουν για να ζητήσουν συγγνώμη» κατέθεσε.
«Διαπιστώσαμε ότι όντως συστηματικά παρεμποδιζόταν η επικοινωνία με τους γονείς και αυτή γινόταν μόνο στα κεντρικά γραφεία της δομής και μόνο σε εργάσιμες ώρες. Διαπιστώσαμε ότι συστηματικά εμποδιζόταν η επικοινωνία. Επιπλέον, ήταν στην κρίση του πατρός Αντωνίου το ποια παιδιά μπορούσαν να πάνε σχολείο. Ο πατήρ Αντώνιος άλλαζε τα ονόματα των παιδιών, ακόμα κι αν ήταν χριστιανικά. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης, σηματοδοτούσε μία «αποπομπή» της προηγούμενης ζωής τους, συμβολικά ότι ξαναβαφτίζεσαι, έτσι το ερμηνεύω».
Πρώην τρόφιμη της δομής του Πειραιά και αργότερα εργαζόμενη στην «Κιβωτό» για ένα χρόνο κατέθεσε πως πήρε την απόφαση να καταγγείλει την οργάνωση στη Συνήγορο του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, αντιλαμβανόμενη την κακοποίηση που υπέστη ως φιλοξενούμενη. «Απαγόρευαν το κινητό μέχρι τα 18. Οταν ανακάλυψαν ότι το χρησιμοποιώ, για τρεις μήνες δεν μου επέτρεπαν να βγαίνω έξω. Κάθε βδομάδα μετά το βραδινό, αξιολογούσαν τη συμπεριφορά μας. Αν έπιανες ''μηδέν'', δεν επιτρεπόταν να βγεις βόλτα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας