Με βασικό επιχείρημα τον κίνδυνο να χαθεί το χειμερινό εξάμηνο στα πανεπιστήμια, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης άνοιξε προκαταρκτική ποινική έρευνα για να διαπιστωθεί αν τελούνται αξιόποινες πράξεις από την άρνηση καθηγητών του ΑΠΘ να κάνουν διαδικτυακές εξετάσεις.
Η εισαγγελική έρευνα θέτει υπό διερεύνηση αν τελούνται αδικήματα, καθώς οι καθηγητές αρνούνταν να συμμορφωθούν με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, που προκρίνει τις εξ αποστάσεως εξετάσεις ως λύση έκτακτης ανάγκης.
Αυτή δεν είναι η πρώτη εισαγγελική έρευνα που συνδέεται με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που αντιδρούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά έχουν προηγηθεί ακόμη δύο: η παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντ. Ελευθεριάνου που διέταξε εισαγγελική έρευνα για το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών, εκτός των καταληψιών, και των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων για παραλείψεις ενεργειών στην αποτροπή των καταλήψεων και η παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, που διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης τόσο για τους συμμετέχοντες στις καταλήψεις όσο και για τις διοικήσεις των πανεπιστήμιων που δεν τις απέτρεψαν.
Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκράτησης όσων αντιδρούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, να φέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα από την πίσω πόρτα και παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, προστίθεται και η σαφής απειλή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από τις Βρυξέλλες είχε δηλώσει ότι «όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους».
Η απόφαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, με αφορμή την απόφαση της συνέλευσης των καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θέτει ζήτημα διαβλητότητας των διαδικτυακών εξετάσεων. Στην απόφαση των καθηγητών αναφέρεται:
«Η συνέλευση του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην συνεδρία της αποφάσισε να να μη διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις καθώς θεωρεί ότι δεν πληρείται η …. προϋπόθεση του αδιάβλητου της διαδικασίας αξιολόγησης.
»Να εξετάσει την κατ' εξαίρεση εφαρμογή κάθε πρόσφορου τρόπου διεξαγωγής εξετάσεων διδακτορικών διατριβών, φοιτητών Εράσμους και ολιγομελών ομάδων τελειόφοιτων».
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι καθηγητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ που αντιδρούν στις διαδικτυακές εξετάσεις. Την Παρασκευή, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με ανακοίνωσή της καθιστά σαφές ότι παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της να μη διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, παρά μόνο αν το αποφασίσουν τα επηρεαζόμενα τμήματα για συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλία Κολοβού και Δημήτρη Μποσνάκη, μετά την ανακοίνωση της Συγκλήτου για διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων.
Επίσης, η γραμματεία της σχολής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας τους φοιτητές και φοιτήτριες ότι δεν είναι εφικτός προς το παρόν ο προγραμματισμός της εξέτασης μαθημάτων, ενώ το Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε σχολιάσει την απόφαση της Συγκλήτου λέγοντας ότι «επιβάλλει με τιμωρητικούς όρους στους ακαδημαϊκούς την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεών τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας