Αύριο αναμένεται να συνεχιστεί η δίκη για το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ και τις παράνομες προσλήψεις σε βάρος του οργανισμού επί υπουργίας Aδωνη Γεωργιάδη, την περίοδο 2013-2014, που προκάλεσαν ζημία που ξεπερνά τα 250 χιλιάδες ευρώ σε βάρος του Δημοσίου. Είναι μόνο μία από τις πολύκροτες υποθέσεις που αφορούν ρουσφετολογικές συμβάσεις σε βάρος του οργανισμού, με τη δίκη που ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αφορά 22 από αυτές τις προσλήψεις. Μία δεύτερη δίκη με τους ίδιους κατηγορούμενους για ακόμη 74 παράνομες προσλήψεις την περίοδο 2011-2014, από τις οποίες ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 1,4 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 Φεβρουαρίου.
Στο εδώλιο με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος κάθονται 4 πρώην στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ και συνεργάτες του υπουργού Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη. Οι κατηγορίες αφορούν τον πρώην διευθυντή του οργανισμού, Θεόδωρο Παπαδημητρίου, τον υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ., Σταμάτη Πουλή, τη σύζυγό του, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, αλλά και την πρώην οικονομική διευθύντρια, Αικατερίνη Πολύζου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν τα κακουργήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση, όπως και της συνέργειας σε βάρος του δημόσιου φορέα με τον τρόπο που οργάνωσαν τις προσλήψεις με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ.
Η δίκη έχει ξεκινήσει με καταθέσεις σημαντικότατων μαρτύρων, που δίνουν ένα δείγμα της αμαρτωλής περιόδου διοίκησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατά την πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου, ο επί χρόνια γραμματέας Δ.Σ. του οργανισμού έθεσε στο επίκεντρο τα επίμαχα πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου. Ο κ. Καραμπαλίκης, αρμόδιος για τα πρακτικά, υποστήριξε πως συγκεκριμένα έγγραφα της περιόδου 2007-2008 αλλοιώθηκαν εκ των υστέρων, όταν, περίπου 7 χρόνια μετά, υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ τού ζήτησε τα έγγραφα, για να τα... διορθώσει, και, όπως φάνηκε στη συνέχεια, αλλοίωσε τα πρακτικά, προκειμένου να δικαιολογούνται οι 22 παράνομες προσλήψεις διοικητικών που στελέχωσαν το υπουργικό γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη. Τα πρακτικά αυτά είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και η εκ των υστέρων προσπάθεια «νομιμοποίησης» των πράξεων δεν ευοδώθηκε.
Στο δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν, πέρα από υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Τζένη Κρεμαστινού, πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία ισχυρίζεται πως δεν είχε «καμία γνώση» για τους διορισμούς, αλλά και ο Αδωνης Γεωργιάδης. Αξιοσημείωτο είναι πως, αν και ο ΕΟΔΥ, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, επρόκειτο να παραστεί στο δικαστήριο προς υποστήριξη της κατηγορίας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της δίκης αποφάσισε να μη βρεθεί απέναντι από τους 4 κατηγορούμενους. Αυτό συνέβη λίγες μέρες αφότου ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε ξανά τη θέση του υπουργού Υγείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας