Με απολογίες κατηγορουμένων συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, η δίκη για τη πολύνεκρή τραγωδία που έλαβε χώρα στο Μάτι, το καλοκαίρι του 2018.
Ο τότε εναέριος συντονιστής Χρήστος Λάμπρης εξιστόρησε απολογούμενος τις κινήσεις του στη φλεγόμενη περιοχή μέχρι την παραλία όπου ήρθε αντιμέτωπος με τα πτώματα που είχε συλλέξει η ΕΜΑΚ στο Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι κοντά στη θάλασσα. Όπως ανέφερε, ενημέρωσε αμέσως τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Τερζούδη, για 16 νεκρούς.
«Γύρω στις 11 το βράδυ, μου έδειξε η ΕΜΑΚ 16 σάκους με νεκρούς! Ενημέρωσα αμέσως τον αρχηγό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πως –στη δική του απολογία– ο κ. Τερζουδης είχε αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της γνωστής συνέντευξης στο ΕΣΚΕ, πριν τα μεσάνυχτα, «γνωρίζαμε για κάποιους νεκρούς».
Όπως είπε ο Χρ. Λάμπρης, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τη φωτιά στην Κινέτα και εν συνεχεία πάνω από την φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Μετά την πτήση, μετέβη, κατόπιν εντολής που έλαβε, οδικώς στη φωτιά στην Ανατολική Αττική. Ανέφερε ότι «στη Λεωφόρο Μαραθώνος υπήρχε τρομερή κίνηση από αυτοκίνητα... Η εικόνα της πυρκαγιάς με έκανε να παγώσω. Είχε κινηθεί πολύ γρήγορα. Οι φλόγες ήταν τεράστιες πάνω από 20 μέτρα. Είχαν καεί σπίτια. Τηλεφώνησα αμέσως, στις 18.58 στον υποδιοικητή Βασίλη Ματθαιόπουλο και του είπα πως η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. «Εδώ έχει καεί κόσμος» του είπα. Μου απάντησε πολύ ανήσυχος ότι θα τα στείλει όλα εκεί . Βρήκα έναν τροχονόμο σε διασταύρωση της Μαραθώνος και του είπα να κάνει αναστροφή τα αυτοκίνητα ,να τα γυρίζει προς Αθήνα. Ήταν πάρα πολλά αυτοκίνητα και φορτηγά. Είχα αγωνία γιατί αν άλλαζε ο αέρας, θα καίγονταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι».
Ο κ. Λάμπρης περιέγραψε στην απολογία του τόσο την εικόνα της φωτιάς στην Κινέτα όσο και αυτής που έκαψε το Μάτι τις οποίες είδε από ψηλά και μετέφερε τα δεδομένα τους στους ανώτερους του. Αναφέρθηκε επίσης φωτιά κοντά στα διυλιστήρια, για την οποία έχει γίνει λόγος στην δίκη καθώς έχει αμφισβητηθεί η αναγκαιότητα εκτροπής ελικοπτέρου που είχε ξεκινήσει για ρίψη στο μέτωπο στο Νταού ,προς την Κόρινθο.
«Επειδή ακούστηκαν πολλά εγώ θα σας πω τι είδα», είπε ο κατηγορούμενος ο οποίος περιέγραψε πως το μέτωπο που πλησίαζε τα διυλιστήρια «είχε ανεξέλεγκτη φλόγα και έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα και να ειδοποιήσουμε και τους επίγειους". Όπως είπε "είχε γίνει μια έκρηξη σε κοντινό βιομηχανικό χώρο και πλησίαζε μεγάλη φλόγα στις εγκαταστάσεις.»
Ο τότε εναέριος συντονιστής περιέγραψε πώς γύρω στις 17:20 η εικόνα της φωτιάς στην Πεντέλη το μέτωπο ήταν ήδη μεγάλο «ελικοειδές που αναπτυσσόταν γρήγορα και κατευθυνόταν προς το Νέο Βουτζά».
Ο κατηγορούμενος αφού προσγειώθηκε το ελικόπτερο στην Ελευσίνα, πήγε οδικώς στο Μάτι όπου όπως είπε , κατέβηκες στον Ναυτικό Όμιλο όπου βρισκόταν πολύς κόσμος.
Απαντώντας στην κατηγορία που του καταλογίζει πως εγκατέλειψε την θέση του κατά τους κρίσιμους χρόνους ο κατηγορούμενος τόνισε : «Εγώ δεν εγκατέλειψα τα καθήκοντα μου. Ούτε στο γραφείο ήμουν ούτε στο σπίτι μου . Μέσα σε 40 λεπτά πήγα από την Ελευσίνα στην φωτιά για την οποία τώρα κατηγορούμαι. Ενημέρωσα για την εικόνα που είχα τους σωστούς ανθρώπους στους σωστούς χρόνους.»
Καταλήγοντας ο κατηγορούμενος είπε «το συγκεκριμένο φαινόμενο θεωρώ ότι μας ξεπέρασε και σαν πρόσωπα και σαν υποδομή.»
«Δηλώνω αθώος...»
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Δροσόπουλος, κυβερνήτης του ελικοπτέρου «ΦΛΟΓΑ 1» –στο οποίο βρισκόταν και ο κ. Λάμπρης– άρχισε την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, λέγοντας : «Δηλώνω αθώος. Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση διότι υπερέβαλα εαυτόν.»
Ο κ. Δροσόπουλος αμφισβήτησε έντονα το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, υπεραμυνόμενος των ενεργειών του, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018.
«Κατηγορούμαι ότι αποχώρησα στις 17:30 ενώ είχα καύσιμα και θα μπορούσα να μείνω μέχρι τις 17:50. Για εμάς που πετάμε, το αεροπλάνο πρέπει να έχει μία μίνιμουμ ταχύτητα. Είχαμε ένα εναέριο μέσο και έπρεπε να κρίνουμε ότι έπρεπε να φύγουμε για να βάλω καύσιμα. Δεν ξέραμε ποια αεροδρόμια μπορούσαν να μας εξυπηρετήσουν λόγω των καιρικών συνθηκών. Θα πρέπει να έχει καύσιμα το ελικόπτερο έτσι ώστε εάν κάνεις προσπάθεια δύο φορές αποτυχημένη να προσγειωθείς, να έχεις καύσιμα να συνεχίσεις. Κάποιοι στο δικαστήριο σας αντιμετωπίζουν το ελικόπτερο σαν να είναι αυτοκίνητο. Έχω ακούσει τα χίλια μύρια μέσα στο δικαστήριο σας εδώ και δύο χρόνια. Πετούσα σε μία θύελλα 10 με 12 μποφόρ. Εδώ, την ευσυνειδησία και την αίσθηση καθήκοντος, την κάναμε κατηγορητήριο» ανέφερε ο Χρ. Δρακόπουλος.
Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος συναισθηματικά φορτισμένος και ξεσπώντας σε κλάματα, εξήγησε : «Ο ισχυρισμός ότι διέθετα 20 λεπτά καύσιμα είναι εσφαλμένος. Κανένα στοιχείο δε διέλαθε της προσοχής μου, αντίθετα υπερέβην τα εσκαμμένα. Θα έπρεπε να είμαι προσγειωμένος και να μην ελεγχθώ. Όπως αυτοί που έμειναν προσγειωμένοι και ούτε κατάθεση δεν έδωσαν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας