Σε έναν μήνα κλείνουν ακριβώς δύο χρόνια από τον θάνατο της οκτάχρονης Ολγας στη σιδερόπορτα του εργοστασίου «Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος» στο Κερατσίνι. Ηταν απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου 2021, όταν το Ρομά κοριτσάκι ξεψύχησε μέσα σε λίγα λεπτά μπροστά στα μάτια των εργαζομένων, που δεν επέδειξαν τα στοιχειώδη ανθρώπινα ανακλαστικά να βοηθήσουν.
Το κορίτσι εξέπνευσε σε δημόσια θέα μέσα σε λίγα λεπτά, όμως για να το απεγκλωβίσουν και να μεταφερθεί το άψυχο σώμα του στο νοσοκομείο πέρασαν ώρες. Στο μεταξύ, είχαν περάσει εργαζόμενοι, είχαν συνειδητοποιήσει ότι το κορίτσι είναι νεκρό, είχαν ειδοποιήσει προϊσταμένους. Το απεγκλώβισαν αρκετή ώρα αργότερα και ενεργοποίησαν και πάλι την πόρτα, με αποτέλεσμα το νεκρό παιδικό κορμάκι να εγκλωβιστεί ξανά. Τελικά απεγκλωβίστηκε από πυροσβέστες λίγο μετά τις 9 το βράδυ.
Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη έπειτα από δύο χρόνια, αρκετούς μήνες καθυστερήσεων και παραμονής του φακέλου της υπόθεσης στο συρτάρι της Εισαγγελίας. Αλλά και πολλά πισωγυρίσματα, αφού όταν η δικογραφία έφτασε την πρώτη φορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, επέστρεψε στην Αστυνομία για ελλιπή στοιχεία. Η βαρύτητα των διώξεων, όμως, που τελικά ασκήθηκαν είναι τουλάχιστον δυσανάλογη της φρικαλεότητας της υπόθεσης. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, που θα βρεθούν τον Απρίλιο στα δικαστήρια του Πειραιά, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος: ο βασικός κατηγορούμενος, ο 46χρονος υπάλληλος του εργοστασίου που έκλεισε τη σιδερένια πόρτα, εγκλωβίζοντας το παιδί, είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Αλλοι δύο, στελέχη της εταιρείας, κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία και ψευδή κατάθεση. Ο τέταρτος είναι ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, που κατηγορείται μόνο για ηθική αυτουργία σε υπόθαλψη.
Από την άρση των μεταξύ τους επικοινωνιών προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το κρίσιμο διάστημα που το οκτάχρονο παιδί παρέμενε εγκλωβισμένο, οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να παρασιωπήσουν τον θάνατό του, ενώ και μέσα από ένορκες καταθέσεις προκύπτει ότι επιχείρησαν να καλύψουν τις ευθύνες για το περιστατικό. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, ο οποίος δεν βρισκόταν στην επιχείρηση, φέρεται να έδωσε εντολή να σταματήσει η παραγωγή και να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις, έφυγαν από τη μεταλλική συρόμενη πόρτα βλέποντας το παιδί πεσμένο στο έδαφος.
Πολλά ερωτήματα όμως προκύπτουν και από τις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούσαν στο εργοστάσιο. Η οικογένεια της 8χρονης από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι το παιδί θα μπορούσε να ζει αν η σιδερένια πόρτα λειτουργούσε με τις απαιτούμενες δικλίδες ασφαλείας, κάτι που εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για το αν έχουν αποδοθεί οι πραγματικές ευθύνες στον εργοστασιάρχη.
Το ερώτημα που προκύπτει –και το οποίο θα απασχολήσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά– είναι αν ο εργοστασιάρχης πρέπει να δικαστεί μόνο για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε υπόθαλψη εγκληματία ή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί πως όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε την ποινική δίωξη, απέστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα Εφετών για να την εγκρίνει. Μια κίνηση που ουσιαστικά στερεί από τους δικηγόρους της οικογένειας τη δυνατότητα να προσφύγουν σε ανώτατο επίπεδο με αίτημα αναβάθμισης της δίωξης του κατηγορουμένου. Ο εισαγγελέας Εφετών ενέκρινε το σκεπτικό του εισαγγελέα Πρωτοδικών και πλέον το αίτημα μπορεί να τεθεί μόνο στο δικαστήριο.
«Την ευθύνη φέρει ο ιδιοκτήτης»
Θεωρούμε απαράδεκτη την ποινική δίωξη και νομικά αβάσιμη όσον αφορά τη δίωξη ως προς τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου και την απόδοση των ευθυνών στον υπάλληλο του εξωτερικού χώρου. Είναι αυτονόητο, όταν η πράξη έχει λάβει χώρα με μια πόρτα δέκα μέτρων και πολλών κιλών βάρους, ότι θα έπρεπε αυτή να είναι εξοπλισμένη με τα απαραίτητα για την ασφάλεια, όπως είναι το φωτοκύτταρο που εμποδίζει την κίνηση της πόρτας λόγω της ανίχνευσης ανθρώπων και πιθανών εμποδίων, τη φωτεινή προειδοποιητική σήμανση για την αποτροπή των ανθρώπων να πλησιάσουν τη συγκεκριμένη πόρτα κτλ. Σε καμία περίπτωση για αυτό δεν φέρει ευθύνη ο υπάλληλος, που απλά ελέγχει τον χώρο, αλλά ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου γιατί γνωρίζει ότι μια τέτοιων προδιαγραφών πόρτα θα μπορούσε να επιφέρει την ανθρωποκτονία εξ αμελείας, όπως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Από πλευράς μας θα θέσουμε ενώπιον του Δικαστηρίου αίτημα για τη χειροτέρευση της θέσης του κατηγορουμένου, έτσι ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες στον εργοστασιάρχη, δηλαδή η απόδοση σε αυτόν της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι η κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία δεν είναι η ορθή, αλλά μία από τις πολλές που θα μπορούσαν να του αποδώσουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας