Να ανατρέψει τα όσα έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο γιατροί, νοσηλευτές και ιατροδικαστές για τις συνθήκες και την αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου επιχείρησε η ιδιώτης ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου. Η μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο για την υπόθεση της 9χρονης ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων, έπειτα από πρωτοβουλία της υπεράσπισης, προκειμένου να σχολιάσει τα επιστημονικά στοιχεία της υπόθεσης, τις ιατρικές γνωματεύσεις και τις ιατροδικαστικές και τοξικολογικές εκθέσεις που εμπεριέχονται στην ογκώδη δικογραφία και ενοχοποιούν την 35χρονη μητέρα.
Αμφισβητώντας ευθέως τις εκθέσεις έμπειρων ιατροδικαστών, η μάρτυρας κατέθεσε πως, αν και αρχικά είχε πειστεί πως ο θάνατος του παιδιού επήλθε λόγω χορήγησης υπερβολικής δόσης κεταμίνης, όταν είδε τη δικογραφία και τα ιατρικά έγγραφα της Τζωρτζίνας κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπήρχαν άλλες αιτίες. Τελικά, όπως κατέθεσε, πλέον θεωρεί πως «δεν υφίσταται η δηλητηρίαση από κεταμίνη», αφού η ποσότητα που εντοπίστηκε εκ των υστέρων στο σώμα του παιδιού - 6,5 ml σύμφωνα με τη δικογραφία- ήταν εντός θεραπευτικών ορίων και πως η κεταμίνη είναι ένα «ασφαλές φάρμακο».
«Αρα από τι πέθανε το παιδί;» ρώτησε η πρόεδρος της έδρας. Η μάρτυρας έδωσε ουσιαστικά τέσσερα διαφορετικά αίτια για τον θάνατο του παιδιού σύμφωνα με τη δική της γνωμάτευση: «Αιτία θανάτου είναι η υποθρεψία σε έδαφος ατροφίας βασικών οργάνων, σε έδαφος αντιδραστικής ηωσινοφυλίας, σε έδαφος επιληψίας» -δηλαδή, εξήγησε, επειδή το παιδί τρεφόταν τους τελευταίους μήνες της ζωής του μέσω γαστροστομίας είχε χάσει τόσα κιλά που ζωτικά όργανα όπως η καρδιά είχαν ατροφήσει. Αυτό σε συνδυασμό με την ήδη επιβαρυμένη υγεία του παιδιού και τα κοκτέιλ φαρμάκων που λάμβανε οδήγησαν στην ανακοπή.
Το δικαστήριο, μεταξύ άλλων, καλείται να αποφασίσει αν η Τζωρτζίνα δηλητηριάστηκε ή αν πέθανε αιφνίδια από άλλα αίτια λόγω της τετραπληγίας της. Στα όσα μέχρι τώρα έχουν καταθέσει το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων όπου νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα, αλλά και στα όσα καταγράφουν οι εκθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, πουθενά δεν περιγράφεται πολυοργανική ανεπάρκεια που να συνηγορεί σε αυτή την τελική αιτία θανάτου.
«Το παιδί ήταν 21 κιλά όταν πέθανε» υπογράμμισε, εξηγώντας πως «το ένα ακολουθεί το άλλο»: «Το παιδί λάμβανε ένα πενταπλό σχήμα φαρμάκων. Η ατροφική καρδιά από μόνη της μπορεί να είναι αιτία θανάτου. Συνδυάζοντας πως το παιδί είχε πρόβλημα με επιληπτικά επεισόδια, φαίνεται πως δεν λειτουργούν δύο βασικά όργανα: ο εγκέφαλος και η καρδιά έχουν άμεση σχέση με την ανακοπή».
Τότε πώς βρέθηκε η κεταμίνη στον οργανισμό του παιδιού; Μέχρι στιγμής οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που έχουν καταθέσει ενώπιον των δικαστών έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά πως -έστω και στο πλαίσιο του ιατρικού λάθους- χορηγήθηκε από τους ίδιους κεταμίνη στο 9χρονο παιδί, αφού το φάρμακο προκαλεί καταστολή. Η ίδια κατέληξε πως «για να μάθουμε πώς έγινε μια δηλητηρίαση θα έπρεπε να γίνει τοξικολογική εξέταση στο ήπαρ, κάτι που δεν έχει γίνει στην παρούσα υπόθεση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας