Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στιγμιότυπα από τις διαμαρτυρίες μελών του αντιφασιστικού κινήματος έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας

Ζητούν ανάσυρση των σορών από το ναυάγιο της Πύλου

Nα ανασυρθούν το πλοίο και οι νεκροί πρόσφυγες από τα βάθη της Πύλου ζητούν οι συγγενείς των αγνοουμένων με επίσημο αίτημά τους στις εισαγγελικές αρχές. Χθες, δικηγόροι συγγενών που έχασαν τους δικούς τους στο πολύνεκρο ναυάγιο έκαναν επίσημο αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας για την ανέλκυση του σκάφους και τον εντοπισμό των νεκρών.

Το αίτημα για να βρεθούν οι αγνοούμενοι από το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου έγινε από τους δικηγόρους Μαρία Παπαμηνά (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες), Ελένη Σπαθανά (Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο) και Γιάννη Κάστανο που εκπροσώπησαν οικογένειες των θυμάτων. Πρόκειται για κίνηση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για το Ναυάγιο της Πύλου, που συγκροτήθηκε για να βοηθήσει τα θύματα στον αγώνα για δικαιοσύνη.

Εξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, την ίδια στιγμή, άνθρωποι του αντιφασιστικού κινήματος πραγματοποιούσαν συμβολική διαμαρτυρία κρατώντας πλακάτ: «Οι νεκροί και οι οικογένειές τους ζητούν δικαιοσύνη – Ανάσυρση των σορών τώρα», «Η αλληλεγγύη δεν θα βουλιάξει», «Οχι στην Ευρώπη-Φρούριο» ήταν κάποια από τα μηνύματα που αναγράφονταν.

Πλέον το αίτημα των δικηγόρων αναμένεται να διαβιβαστεί στην αρμόδια ανακρίτρια. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι νεκροί προκειμένου να ταυτοποιηθούν και στη συνέχεια να ταφούν από τις οικογένειές τους, ενώ βασικό αίτημα είναι να ληφθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο από το ναυάγιο που θα βοηθήσουν στη συλλογή στοιχείων και αποδείξεων προκειμένου να φανούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου το αλιευτικό, για το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστός καν ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που μετέφερε. Η Μαρία Παπαμηνά, συντονίστρια της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ, υπογράμμισε πως είναι κρίσιμο να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία «που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις συνθήκες του ναυαγίου, στο πλαίσιο της διερεύνησης και της απόδοσης των όποιων ευθυνών», συμπληρώνοντας πως ανάλογο αίτημα είχε υποβληθεί και στην υπόθεση του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, που είχε γίνει άμεσα δεκτό από την τότε ανακρίτρια.

«Ηταν δίπλα μας όταν αναποδογύρισε»

Την ίδια στιγμή, ενοχοποιητικές μαρτυρίες προσφύγων και στοιχεία που ανακύπτουν μέρα με τη μέρα από τη δημοσιογραφική έρευνα (εξακολουθούν να) αντικρούουν τους βασικούς ισχυρισμούς του ελληνικού Λιμενικού, επαναφέρουν τον ρόλο του στην πρόκληση του πολύνεκρου ναυαγίου και αναδεικνύουν εκ νέου την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών του.

Δύο από τους 104 επιζώντες, μιλώντας στο Al Jazeera, περιγράφουν δραματικές στιγμές στο αλιευτικό και καταγγέλλουν τόσο τη στάση του ελληνικού Λιμενικού που ήξερε για την ύπαρξή τους στη θάλασσα όσο και την αντιμετώπιση που είχαν από τις ελληνικές Αρχές, υποστηρίζοντας ότι παραποίησαν τις καταθέσεις τους, όπως έχουν επανειλημμένα καταγγείλει και άλλοι επιζώντες του ναυαγίου.

Τα δημοσιεύματα του Al Jazeera και της Washington Post

Ο Αχμέντ και ο Μοχάμεντ (τα ονόματα έχουν αλλαχτεί) τονίζουν πως το ελληνικό Λιμενικό ήξερε ότι βρίσκονται σε κίνδυνο ήδη από την τέταρτη μέρα του ταξιδιού τους, αφού καλούσαν απεγνωσμένα για να ζητήσουν βοήθεια. Κοντά στα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής πλησίασε το αλιευτικό και τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν, κάτι που έκαναν, καταρρίπτοντας έτσι τον ισχυρισμό του Λιμενικού ότι οι πρόσφυγες αρνήθηκαν τη βοήθεια: «Μισή ώρα αργότερα, το σκάφος μας σταμάτησε εντελώς. Δεν μπορούσε να κινηθεί. Γύρισαν πίσω και μας έδεσαν στο σκάφος τους». Το σκάφος του Λιμενικού επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλωτό, όμως αυτό πήρε μια απότομη στροφή με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει. «Ηταν ακριβώς δίπλα μας όταν αναποδογύρισε. Τη στιγμή που βυθίστηκε, απομακρύνθηκαν από εμάς. Μας έκαναν επίτηδες να βουλιάξουμε».

Οι επιζώντες καταγγέλλουν ακόμη πιέσεις και αλλοίωση των καταθέσεών τους. Οπως ανέφερε ο Μοχάμεντ, όταν οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα, οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν τη μαρτυρία του τρεις ή τέσσερις φορές: «Οταν τους είπαμε ότι μας είχαν ρυμουλκήσει με σχοινί, σταμάτησαν», είπε. «Ελεγαν ότι το πρόβλημα ήταν η βάρκα μας», σημείωσε, επισημαίνοντας πως οι Αρχές παραποίησαν τα λόγια τους.

Σε εκτενές ρεπορτάζ και η Washington Post παρουσίασε λεπτομερώς την πορεία του πλωτού με μια εντυπωσιακή και ακριβή απεικόνιση που αποδομεί συλλήβδην τους ισχυρισμούς του Λιμενικού πως οι πρόσφυγες δεν ήθελαν βοήθεια και πως η Ακτοφυλακή τήρησε τις υποχρεώσεις της.

Εξετάζοντας δορυφορικές εικόνες, συντεταγμένες και δεδομένα κυκλοφορίας πλοίων, κλήσεις κινδύνου και μαρτυρίες, γίνεται εμφανής η ευθύνη της ελληνικής Ακτοφυλακής για το πολύνεκρο ναυάγιο. Μεταξύ των στοιχείων, η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει βίντεο τραβηγμένο από το πετρελαιοφόρο «Lucky Sailor» που δείχνει πως από το πλωτό έβγαιναν καπνοί 7 ολόκληρες ώρες πριν από τη βύθισή του, γεγονός που συνηγορεί στο ότι το καράβι βρισκόταν εμφανώς σε κίνδυνο. Σε ερωτήσεις τής Post, η ελληνική Ακτοφυλακή αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις.

Μνημείο για τους νεκρούς

Ενα μνημείο αφιερωμένο στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο προαναγγέλθηκε ότι θα κατασκευαστεί σε παράλια περιοχή της Πύλου. Η πρωτοβουλία τέθηκε προχθές σε σύσκεψη στην Τρίπολη από τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, και για την υλοποίησή της αναμένεται η πίστωση ύψους 20.000 ευρώ εκ μέρους της Περιφέρειας. Η κίνησή του ίσως υποδεικνύει τις εσωτερικές διαμάχες της Ν.Δ. και, εν αναμονή των περιφερειακών εκλογών σε λίγους μήνες, κατά πολλούς ερμηνεύεται ως μια έμμεση απάντηση στη συντηρητική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζητούν ανάσυρση των σορών από το ναυάγιο της Πύλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας