Επειτα από τρία χρόνια στις ελληνικές φυλακές με την επιβολή εξοντωτικών ποινών και πολύμηνη μάχη στις δικαστικές αίθουσες, χθες επιτέλους δικαιώθηκαν στο Πενταμελές Εφετείο Αθήνας οι 11 Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές που είχαν συλληφθεί τον Μάρτιο του 2020 αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα βάσει του τρομονόμου (187Α).
Οι 11 Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες πρωτόδικα είχαν κριθεί ένοχοι για τέσσερα κακουργήματα (συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης, μεταξύ άλλων) και παρέμειναν τρία χρόνια στη φυλακή, με το δικαστήριο να τους επιβάλλει συνολικά 537 χρόνια κάθειρξης - αδιακρίτως, o καθένας εισέπραξε τελικά 33 χρόνια ποινής. Ηταν μια απόφαση με εμφανείς πολιτικές αποχρώσεις και οι 11 αγωνιστές είχαν κερδίσει πρόσφατα την αναστολή της ποινής της πρωτόδικης απόφασης έπειτα από 96 ημέρες απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση που τους καταδίκαζε για ένταξη στην οργάνωση DHKP-C η οποία δεν υπάρχει καν στην Ελλάδα, αλλά ορίζεται ως «τρομοκρατική» από την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
Από χθες με ομόφωνη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, οι 11 αγωνιστές είναι ελεύθεροι, επαναφέροντας την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις και καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό περί «διεθνούς τρομοκρατίας» στην οποία είχε αναχθεί: οι δέκα από αυτούς αθωώθηκαν πλήρως για όλες τις κατηγορίες που τους βάραιναν, ενώ ο ενδέκατος αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες (κατά πλειοψηφία με ψήφους 3-2) πλην του αδικήματος της απλής οπλοκατοχής. Η ποινή που του επιβλήθηκε ομόφωνα ήταν 18 μήνες φυλάκισης, τους οποίους έχει ήδη εκτίσει και αφέθηκε και αυτός ελεύθερος.
Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ήρθε να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση που χαρακτηριζόταν από την πλήρη απουσία οποιουδήποτε εχέγγυου δίκαιης δίκης. Αλλωστε, κατά την πρωτόδικη αστραπιαία διαδικασία, μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο ήταν μια τσάντα με όπλα που βρέθηκε σε σπίτι στα Σεπόλια όπου οι πολιτικοί πρόσφυγες φιλοξενούνταν· όπλα, χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα, με τα οποία δεν είχε διαπραχθεί καμία εγκληματική ενέργεια. Ας σημειωθεί ότι συγκεκριμένες διαδικασίες (όπως η άρση τηλεφωνικού απορρήτου) δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, ούτε προσκομίστηκαν επαρκή στοιχεία στο δικαστήριο από την Αντιτρομοκρατική.
Χτες η έδρα συντάχθηκε με την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως Εφετών, Ουρανίας Σταθέα, και για τους 11 κατηγορουμένους για τις κατηγορίες περί τρομοκρατικής οργάνωσης, αμφισβητώντας ευθέως την ύπαρξη -πόσο μάλλον τη δράση- της οργάνωσης DHKP-C στην Ελλάδα. Η εισαγγελική λειτουργός είχε κρίνει, μάλιστα, αντιφατική και αντικρουόμενη την κατάθεση του βασικού και μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας, αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής, τονίζοντας ότι δεν προσέφερε κανένα πραγματικό γεγονός, παρά μόνο την άποψή του, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση των κατηγορουμένων αλλά και για μένος των αρχών «για να εξυπηρετηθούν άλλοι εξωθεσμικοί σκοποί».
«Η μαζική καμπάνια συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους αγωνιστές και αγωνίστριες από την Τουρκία, η αντίσταση των ίδιων που εκφράστηκε με την πολυήμερη απεργία πείνας στις ελληνικές φυλακές και που διακόπηκε με την απόφαση αναστολής της ποινής τους, η μάχη που δόθηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα με την παρουσία δεκάδων μαρτύρων υπεράσπισης από το ελληνικό κίνημα, στέφθηκαν τελικά με επιτυχία. Η διαδικασία στο ακροατήριο διεξήχθη δικονομικά άψογα, η δε εισαγγελική λειτουργός και το δικαστήριο τίμησαν τον ρόλο τους με την πρόταση και την απόφασή τους», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι των 11, Ιωάννα Κούρτοβικ, Αλέκα Ζορμπαλά. Δ. Σαραφιανός, Θ. Καμπαγιάννης, Π. Πατρικουνάκος, καταλήγοντας: «Ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία αλλά και το έγκλημα των Τεμπών στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τους ενώνει όμως ο αγώνας για ψωμί, ειρήνη και δημοκρατία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας