Με την κατάθεση της Μαρίας Ηλιοπούλου, παιδιάτρου και διευθύντριας του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου, άνοιξε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο κύκλος των μαρτυριών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που θα φωτίσουν τα διαστήματα των νοσηλειών της 9χρονης Τζωρτζίνας, για τον θάνατο της οποίας κατηγορείται η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου. Η συγκεκριμένη μάρτυρας κλήθηκε να φωτίσει το επίμαχο διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τελέστηκε η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του παιδιού τον Απρίλιο του 2021 εντός του παιδιατρικού νοσοκομείου της Πάτρας.
Η κ. Ηλιοπούλου, γιατρός με 25ετή πείρα, είναι μία από τους συνολικά περίπου 20 γιατρούς και νοσηλευτές που είχαν επιληφθεί της εισαγωγής της πρωτότοκης κόρης της οικογένειας στο νοσοκομείο από το οποίο βγήκε λίγες μέρες αργότερα τετραπληγική. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 21 Μαρτίου, είχε πεθάνει η έξι μηνών Ιριδα και περίπου δύο χρόνια πριν, η αδελφή της, Μαλένα. Αυτός ήταν και ο λόγος που, όταν επισκέφθηκε μαζί με τη μητέρα της τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, έπειτα από ένα επεισόδιο σπασμών, οι γιατροί προχώρησαν άμεσα σε μια σειρά από εξετάσεις. «Οταν μπήκε στην κλινική δεν μας προβλημάτισε η εικόνα του παιδιού, φαινόταν μια χαρά. Περισσότερο λόγω οικογενειακού ιστορικού αποφασίσαμε να κάνουμε όλες τις δυνατές εξετάσεις το συντομότερο δυνατόν. Επειδή είχε χάσει και τα αδελφάκια του, είπαμε να το τρέξουμε».
Μέσα σε 24 ώρες η 9χρονη είχε εξεταστεί από νευρολόγο, που είναι και ο αρμόδιος για αυτού του τύπου τα περιστατικά, ενώ είχε κάνει αιματολογικές εξετάσεις, μαγνητική τομογραφία και δύο εγκεφαλογραφήματα. Ομως, όπως τόνισε, οι διαγνωστικές εξετάσεις ήταν φυσιολογικές: δεν υπήρξε καμία εγκεφαλική δραστηριότητα που να γεννά ανησυχία, ούτε εξειδικευμένες για περιπτώσεις σπασμών εξετάσεις αίματος ανέδειξαν κάποιο εύρημα. «Δεν υπήρχε καμία δεύτερη σκέψη από πίσω. Οταν έρχεται μια μαμά πανικόβλητη στο νοσοκομείο, εννοείται πως την πιστεύεις, αυτό είναι αξίωμα. Από την άλλη, υπήρχε η ιδέα ότι μπορεί να είναι μια γυναίκα υπερευαίσθητη επειδή έχει χάσει δύο παιδιά», τόνισε.
Αν και οι γιατροί σύντομα ενημέρωσαν την οικογένεια πως το παιδί μπορούσε να πάρει εξιτήριο, η κατηγορούμενη τους ενημέρωσε ότι έκανε εμετό: «Σκεφτήκαμε μήπως κόλλησε κάτι μέσα στο νοσοκομείο και είπαμε να το δούμε. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα γινόταν αυτό, αλλά πέσαμε από πάνω του, μήπως κόλλησε κάτι μέσα στο νοσοκομείο. Αν ήταν άλλο παιδάκι, ίσως δεν το κάναμε, αλλά, συγχωρήστε μου την έκφραση, ήταν ένα υπερπολύτιμο παιδί, είχαν χαθεί άλλα δύο...». Λίγες ώρες αργότερα, η Ρούλα Πισπιρίγκου ενημέρωσε τους γιατρούς πως το παιδί «δεν ήταν καλά». Ηταν η στιγμή που η Τζωρτζίνα υπέστη ανακοπή - η οποία, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οφειλόταν σε δηλητηρίαση με κεταμίνη από τη μητέρα της, κάτι που η ίδια αρνείται.
Πρόεδρος: Πότε μάθατε για την ανακοπή;
Μάρτυρας: Οταν γινόταν η ανάνηψη.
Πρόεδρος: Είναι πιθανό, σπάνιο; Πού εντάσσεται αυτό το επεισόδιο;
Μάρτυρας: Ηταν αναπάντεχο, ανεξήγητο. Μας προβλημάτισε πάρα πολύ. Τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη.
Η προσπάθεια ανάνηψης των γιατρών διήρκεσε περίπου 55 κρίσιμα λεπτά, μέχρι η 9χρονη να επανέλθει. Ωστόσο, η χαμηλή οξυγόνωση του εγκεφάλου για τόση ώρα είχε ως αποτέλεσμα την παράλυσή της.
Την επόμενη μέρα, οι γιατροί σχολίασαν την υποτονική αντίδραση της μητέρας στο περιστατικό σε σχέση με την κρισιμότητα της κατάστασης: «Μιλήσαμε με όλη την ομάδα μου. Είχα προβληματισμούς για το τι συμβαίνει με το παιδί. Φάνηκε να μην υπάρχει γρήγορη αντίδραση της μαμάς, όπως θα αναμενόταν. Δεν χρειαζόταν να έρθει ώς το γραφείο των γιατρών. Το δωμάτιό της ήταν περίπου 30 μέτρα μακριά. Με μια φωνή θα ακουγόταν ώς τον κάτω όροφο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας