O ένας μετά τον άλλον οι μάρτυρες που καταθέτουν στο Ειδικό Δικαστήριο αποδομούν το κατηγορητήριο εναντίον του Νίκου Παππά για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Χθες ήταν η σειρά του μεγαλοεπιχειρηματία και καναλάρχη Βαγγέλη Μαρινάκη να «απαλλάξει» με την κατάθεσή του τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι είχε συναντηθεί με τον Νίκο Παππά για να παράσχει στον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα βοήθεια για τον διαγωνισμό αλλά, όπως τόνισε, «δεν διαπίστωσα τίποτα παράνομο, ούτε και κάποιο έγκλημα για να το καταγγείλω».
Ο μάρτυρας εξήγησε ότι δεν ήταν κρυφό αυτό που γινόταν, καθώς «υπήρχαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ήθελε τότε να αποκτήσει ο Καλογρίτσας τηλεοπτικό σταθμό». Η συνάντηση έγινε στο μέγαρο Μαξίμου και, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, «δεν ήταν παράνομες οι συναντήσεις της κυβέρνησης με επιχειρηματίες εν όψει του διαγωνισμού. [...] Δεν διαπίστωσα τίποτα παράνομο σε σχέση με τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό. Θεωρώ νορμάλ να ζητηθεί βοήθεια. Ο κ. Καλογρίτσας καλώς ή κακώς κέρδισε στη διαδικασία. Αν μπορείς, βοήθησε. Αυτό ήταν. Τίποτα άλλο. [...] Ο νόμος Παππά έδωσε σε όλους τους υποψήφιους τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες δυνατότητες. Δεν ευνοήθηκε ο κ. Καλογρίτσας στη διαδικασία».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ν. Παππά (Γιάννης Μαντζουράνης, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος και Θεόδωρος Μαντάς) ρώτησαν τον μάρτυρα αν διαπίστωσε κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού παρατυπία ή παρανομία. «Δεν παρατήρησα κάτι παράνομο. Θεωρούσα πάρα πολύ καλό τον διαγωνισμό.
Σε μια χώρα μικρή όπως η Ελλάδα τα τέσσερα κανάλια είναι υπεραρκετά. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα και κερδοφόρα. Με έξι ή επτά κανάλια, όπως είναι σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να είναι κερδοφόρα», απάντησε ο κ. Μαρινάκης και ξεκαθάρισε ότι «δεν μου είπε ο Παππάς να κάνει κάτι άλλο σε βάρος άλλου υποψηφίου». Σύμφωνα με τον εφοπλιστή, δεν ήταν «ηθικά και πολιτικά σωστό» η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. να επιδιώκει μέσω του Χρήστου Καλογρίτσα να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής, ωστόσο εκτίμησε ότι ο διαγωνισμός εξελίχθηκε χωρίς να σημειωθούν παρατυπίες.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της έδρας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Το 2017 απέκτησα τον ΔΟΛ, το “Βήμα” και “Τα Νέα”, περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τα ΜΜΕ. Για το πώς θα πρέπει αυτά να λειτουργούν. Ηθελαν να αλλάξουν διευθυντές και να απολυθούν δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει μια λάθος αντίληψη για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα μας. Κάτι παρόμοιο δείχνει και η επιθυμία της κυβέρνησης να αποκτήσει έναν τηλεοπτικό σταθμό αλλά και να αναθέσει σε συγκεκριμένους ανθρώπους να τον τρέξουν. Μεγάλο λάθος και δημιουργεί τεράστιο θέμα στη δημοκρατία στον τόπο μας».
Αιχμές για «λίστα Πέτσα»
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο Β. Μαρινάκης άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο διατέθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τα χρήματα της «λίστας Πέτσα» στα ΜΜΕ στις αρχές της πανδημίας. «Τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν τα χρήματα ήταν λανθασμένα», είπε και εξήγησε ότι για τον λόγο αυτόν ο ίδιος επέστρεψε τα χρήματα.
Στη συνέχεια κατέθεσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Alpha, Δημήτρης Φουρλεμάδης, ο οποίος είπε ότι συναντήθηκε κατ’ εντολήν του Δ. Κοντομηνά με τον Χρήστο Καλογρίτσα, αλλά ποτέ δεν άκουσε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα έλλειψης χρημάτων. Επισήμανε ακόμα ότι ο τότε ιδιοκτήτης του Alpha είχε σειρά επαφών με προσωρινούς υπερθεματιστές ώστε να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας, ότι «έγινε εχθρός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μόλις ψηφίστηκε ο νόμος 4339/2015» και πως οι δημόσιες τοποθετήσεις του «ήταν λογικό να διακατέχονταν από οργή, καθώς δεν ήθελε -όπως και άλλοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών- να γίνει ο διαγωνισμός και να πληρώσει». Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει ο μάρτυρας, ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν εμφανίστηκε σε αυτόν ως απεσταλμένος της κυβέρνησης, ούτε επικοινώνησε ποτέ μαζί του ο κ. Παππάς. Επίσης, τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση του πρώην υπουργού υπέρ του Χρήστου Καλογρίτσα κατά την τριήμερη διαγωνιστική διαδικασία.
Τρίτος κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος και υποστήριξε πως δεν έχει ιδία γνώση αν υπήρξαν ενέργειες «κατ’ εντολήν Παππά». Δήλωσε πως δεν τον έχει συναντήσει ποτέ, ούτε γνωρίζει για επαφές του που είχαν στόχο τη χρηματοδότηση Καλογρίτσα. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως για διάφορα ζητήματα κατέθεσε κυρίως «τις εκτιμήσεις του», όπως είπε, καθώς «δεν είχε γνώση».
«Οι ώς τώρα συνεδριάσεις και κυρίως οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι αποκαλυπτικές της αβασιμότητας των κατηγοριών και της παντελούς έλλειψης αποδείξεων για την αποδιδόμενη στον Ν. Παππά “παράβαση καθήκοντος”. Η κοινή γνώμη έχει βγάλει τα συμπεράσματά της εδώ και πολύ καιρό. Σύντομα θα αποφανθεί και το δικαστήριο», σχολίασαν οι δικηγόροι του Νίκου Παππά όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.
■ Η επόμενη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου έχει οριστεί για τις 12 Ιανουαρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας