Νονοί της νύχτας, μπόλικα... γαλλικά προς τους μάρτυρες κατηγορίας και κλίμα τραμπουκισμού επικρατεί τις πρώτες δύο μέρες της δίκης στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας, όπου δικάζεται σπείρα 10 ατόμων με την κατηγορία της εκβίασης επιχειρηματιών σε νυχτερινά καταστήματα της πόλης.
Η υπόθεση είναι γνωστή καθώς πριν από δέκα μέρες στην ίδια πόλη οι ίδιοι άνθρωποι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για τη δολοφονία ενός 33χρονου Αλβανού –ο οποίος αποτελούσε μέλος της σπείρας– και του 3χρονου παιδιού του. Πρόκειται για μια υπόθεση που συγκλονίζει τη Μεσσηνία καθώς ο 52χρονος που κατηγορείται ως ο εγκέφαλος της σπείρας εκτίνει στις φυλακές της Κέρκυρας, για προηγούμενα αδικήματα, ποινές που έχουν ξεπεράσει τα δις ισόβια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 52χρονος φέρεται να έδινε εντολές μέσω κινητού τηλεφώνου από τις φυλακές προς τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας τα οποία προσέγγιζαν καταστηματάρχες και τους απειλούσαν πως αν δεν δέχονταν την προστασία τους θα είχαν διάφορα προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, με αυτόν τον τρόπο αποσπούσαν κάθε εβδομάδα ποσά από 250 έως 350 ευρώ από τον κάθε ιδιοκτήτη, ενώ σε κάποιους υπόσχονταν και μονοκρατορία στην περιοχή τους, λέγοντάς τους ότι θα φρόντιζαν να μην ανοίξει κανένας άλλος μαγαζί δίπλα τους.
Στο εδώλιο, εκτός από τον 52χρονο, κάθονται ένας 32χρονος Καλαματιανός στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του «εισπράκτορα», ένας 49χρονος από την Αθήνα με πλούσιο ποινικό μητρώο, ο 33χρονος Αλβανός που έχει καταδικαστεί με δις ισόβια για τη δολοφονία του Αλβανού Φελίμ Μεσάι και για συναυτουργία στη δολοφονία του ανήλικου Κέρι Μεσάι, ένας 28χρονος από την Αθήνα, ένας 30χρονος από την Καλαμάτα, ένα 36χρονος από την Αθήνα, ένας 26χρονος από την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης, ένας 24χρονος από την Καλαμάτα κι άλλος ένας 36χρονος από την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης.
Οι μισοί μάρτυρες απόντες
Ενδεικτικό της υπόθεσης είναι το γεγονός πως το κατηγορητήριο περιελάμβανε 31 μάρτυρες (οι μισοί απουσίαζαν), ένας εκ των οποίων ζήτησε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας την προστασία του δικαστηρίου και της αστυνομίας επειδή ο 52χρονος ισοβίτης άρχισε να εξαπολύει βρισιές εναντίον του αλλά και απειλές.
Ο 52χρονος κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα διέκοψε ουκ ολίγες φορές τη διαδικασία -κάποια στιγμή υπήρξε και ολιγόλεπτη διακοπή από το δικαστήριο- και παρά τις παραινέσεις των δικαστών συνέχισε να φωνάζει ενώ σε μια στιγμή ειλικρίνειας παραδέχτηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται λέγοντας: «Δεν είμαι τραγουδιστής, η δουλειά μου είναι αυτή».
Από τις κατηγορίες του δεν έμεινε αλώβητη ούτε η έδρα, καθώς ο 52χρονος Καλαματιανός κατηγόρησε τους δικαστές ότι είναι προκατειλημμένοι μαζί του, αλλά δεν τους φοβάται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας