Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Πέφτουν» οι αντισυνταγματικές τροπολογίες για το δικαστικό ένσημο

«Οχι» στην επιβολή δικαστικού ενσήμου σε εκκρεμείς αναγνωριστικές αγωγές. Aλλη μία δικαστική απόφαση, η όγδοη κατά σειρά, που κρίνει αντισυνταγματική την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους. Εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Αβάσιμη και αντισυνταγματική κρίθηκε η επιβολή τέλους δικαστικού ενσήμου. Ηδη, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, ο δικηγόρος Νικόλαος Διαλυνάς είχε προαναγγείλει μετά την προηγούμενη, έβδομη δικαστική απόφαση πως «θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις και θα συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας μας και τελικά ο αντισυνταγματικός αυτός νόμος θα καταργηθεί».

Οταν η σημερινή κυβέρνηση ξεκίνησε την επιβολή του επιτελικού κράτους, από τις συνεχείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ήταν αφ’ ενός η φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης (με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) που προήγαγε εκτός διαδικασιών 86 εφέτες, ανταμείβοντας όσους μεταξύ αυτών έμπρακτα τίμησαν στην πορεία τους τις κομματικές τους ταυτότητες, και αφ’ ετέρου το σκέλος της τροπολογίας που ψηφίστηκε εν αγνοία όλων των θεσμικών φορέων και αφορά την επαναφορά της καταργημένης διάταξης για καταβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές που κατατίθενται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα αναδρομικά, προκειμένου να… ενισχυθεί η διαδικασία διαμεσολάβησης.

Οι δικαστικοί λειτουργοί όπως και οι δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την επαναφορά της καταργημένης διάταξης για καταβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές. Η μεγαλύτερη ένωση δικαστικών λειτουργών της χώρας στηλίτευσε τότε τον περιορισμό του δικαστικού έργου, αλλά και του δικαιώματος των πολιτών σε δίκαιη δίκη με πρόσχημα τη μείωση των καθυστερήσεων («Εν κρυπτώ επανέφεραν το δικαστικό ένσημο», «Εφ.Συν.» 4.12.2019).

Μάλιστα, τότε αντέδρασαν στις τροπολογίες αυτές και δικαστικοί λειτουργοί που σήμερα ανήκουν στη μειοψηφία της ΕνΔΕ η οποία πολύ συχνά καταγγέλλει την κριτική που ασκεί η ΕνΔΕ στις κυβερνητικές παρεμβάσεις και στην πλήρη αδιαφορία για τις θέσεις των δικαστικών λειτουργών στη σύνταξη των κωδίκων. «Η αιτιολογία και μόνο της επαναφοράς αυτής της ρύθμισης θίγει άμεσα τον θεσμό της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι παύει να αντιμετωπίζεται ως μία εκ των τριών λειτουργιών της πολιτείας, πυλώνας της Δημοκρατίας και θεματοφύλακας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά ως ένας πολυδάπανος δημόσιος μηχανισμός και ένας εισπρακτικός μηχανισμός κάλυψης του δημοσιονομικού κόστους που αυτή απαιτεί για τη λειτουργία της», έγραφε η Μαργαρίτα Στενιώτη.

Αντιδράσεις

Ομως και η αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ήταν εξαιρετικά επικριτική: «Η αιφνίδια κατάθεση και υιοθέτηση της βουλευτικής τροπολογίας, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με τη νομική κοινότητα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές καλής νομοθέτησης και ουδόλως συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη».

Οι δικηγόροι υπενθύμιζαν ότι η μνημονιακή αυτή διάταξη είχε κριθεί αντισυνταγματική και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι «έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 20 παρ. 1 του Σ., που κατοχυρώνει το δικαίωμα του πολίτη για παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, καθώς και το αντίστοιχο άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ. Το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να θέτουν αδικαιολόγητους δικονομικούς φραγμούς στην παροχή τής ως άνω προστασίας. Αυτό ακριβώς όμως συμβαίνει εν προκειμένω με την επίμαχη ρύθμιση, καθώς επιβάλλει δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος στον πολίτη που επιθυμεί την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, ιδίως στον οικονομικά ασθενέστερο».

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Κ. Τσιάρας δεν πτοήθηκαν φυσικά και τώρα βλέπουν να περνούν μπροστά στα μάτια τους οι αλλεπάλληλες αποφάσεις των δικαστηρίων που ακυρώνουν την εισπρακτική αυτή και άδικη διαδικασία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Πέφτουν» οι αντισυνταγματικές τροπολογίες για το δικαστικό ένσημο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας