Η δημοσιοποίηση της συνομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το δάνειο των 100.000 ευρώ προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Ο κ. Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν καταγράφηκε η συνομιλία χωρίς συναίνεση και εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, να εξεταστεί στη συνέχεια πώς έγινε η διαρροή αυτής σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Εισαγγελικές πηγές σημειώνουν ότι όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση, εάν δηλαδή υπάρξουν ενδείξεις πως η καταγραφή έγινε από τον κ.Πολάκη, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή για τις δικές της ενέργειες καθώς, όπως προβλέπεται, η δικαιοσύνη δεν μπορεί να ασχοληθεί περαιτέρω όταν σε μία υπόθεση υπάρχει εμπλοκή υπουργού.
«Κατά παραγγελία Στουρνάρα η εισαγγελική παρέμβαση»
Το απόγευμα της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μίλησε στην ΕΡΤ και επιτέθηκε εκ νέου στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, δηλώνοντας ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα έγινε κατά παραγγελία του Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Παύλος Πολάκης συνέδεσε τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το δάνειό του με τις αποκαλύψεις για τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά της συζύγου του προέδρου της ΤτΕ.
«Είμαι καθαρός δεν φοβάμαι» επανέλαβε και υπογράμμισε ότι από τα 340 δισ. χρέος, τα 85 προήλθαν από τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων.
«Από που κι ως που είναι “θεσμική εκτροπή” ένας άνθρωπος που τον έχουν κατακρεουργήσει επί 3 μέρες τα ΜΜΕ να μην πάρει τηλέφωνο τον τραπεζίτη και να ζητήσει έλεγχο και ευαισθησία και για άλλα δάνεια; Πρώτη φορά ήταν που μίλησα με τον κ. Στουρνάρα. Μια φορά τον είχα δει στη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν είχαμε μιλήσει» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το δάνειό του σημείωσε «να ζητήσω και συγνώμη που δεν βρήκα τα λεφτά αλλιώς και πήγα και έβαλα υποθήκη περιουσιακά μου στοιχεία; Ο κ. Πολάκης εξαπέλυσε βολές κατά του κ. Στουρνάρα λέγοντας: «Γιατί δεν έχει ελέγξει μια σειρά από πολίτες που πήραν δάνεια με αέρα κοπανιστό και ελέγχει ένας υπουργό που έχει βγάλει όλα τα σκάνδαλα στον αέρα;».
Καλογήρου: Να μην δημιουργούνται εντυπώσεις ασυλίας
Θέση για το ζήτημα Πολάκη πήρε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
Ο Μιχάλης Καλογήρου σημείωσε «μας πρόλαβε η Δικαιοσύνη, έχει υπάρξει εισαγγελική παραγγελία για να δούμε αν πράγματι έχει τελεστεί ή δεν έχει τελεστεί αδίκημα. Να ανακαλέσετε λοιπόν όσοι μιλήσατε για παρακράτος για ένα κράτος Δικαίου που καταργήθηκε».
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, ο κ. Καλογήρου τόνισε ότι δεν έχει αφεθεί καμία υπόθεση η οποία να έχει βασανίσει την δημόσια κουβέντα, η οποία να μην οδηγείται όταν υπάρχει λόγος εκεί που πρέπει. Έθεσε δε το ερώτημα:
«Πότε έγινε αυτό ξανά; Ποιοι καθυστέρησαν την Δικαιοσύνη; Γιατί εκδικάζονται το 2018 και το 2019 οι μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς; Πόσα χρόνια λίμνασαν υποθέσεις και γιατί;».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρατήρησε εξάλλου, ότι οι υποθέσεις οι οποίες έχουν πολιτικές απολήξεις, είναι σημαντικές και πρέπει να προσέχουμε όλοι – διότι υπάρχουν τεχνικά αλλά και ζητήματα ουσίας και δικονομίας που πρέπει οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί να τα διερευνούν εις βάθος, όπως προβλέπει ο νόμος, και να οδηγούνται σε ασφαλή συμπεράσματα. «Αρκεί να μην δημιουργούνται, ούτε εντυπώσεις ασυλίας για κανένα πολιτικό πρόσωπο, ούτε καθεστώς ομηρίας. Και τα ίδιο είναι ισοδύναμα και πολύ σημαντικά. Και νομίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν να πουν πολλά και να λογοδοτήσουν. Να τελειώσει αυτή η ιστορία όσον αφορά το κράτος δικαίου. Η χώρα αυτή είναι χώρα δικαιοσύνης, η δικαιοσύνη αναπνέει, η δικαιοσύνη προχωράει, κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και όταν ακούει υπερβολές και τέτοιου είδους πολιτικά παιχνίδια, συνήθως γυρίζει την πλάτη. Το πρόβλημα για όλους είναι ότι γυρίζουν την πλάτη και οι πολίτες. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Καλογήρου.
Στουρνάρας VS Μαξίμου
Την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δικαιοσύνης είχε ζητήσει από νωρίς το πρωί ο διοικητής της ΤτΕ με δήλωσή του στην οποία καλούσε επίσης τον πρωθυπουργό να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της ΤτΕ.
«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.
»Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.
»Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».
Άμεση ήταν απάντηση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού που κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να σεβαστεί την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής», σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου και υπογραμμίζει ότι «τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα που θα ζητάει την προσκόμιση του ηχητικού από τον Π. Πολάκη», σημείωνε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου
Πυρά Πολάκη
Από το βήμα της Βουλής αλλά και μέσω facebook απάντησε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο αναπλ. υπουργός Υγείας, ο οποίος επιβεβαίωσε πλήρως το περιεχόμενο της συνομιλίας αλλά διέψευσε ότι την ηχογράφησε.
«Επειδή εδώ και τρεις τέσσερις μέρες έχει εξαπολυθεί επιχείρηση δολοφονίας του χαρακτήρα μου αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω», είπε ο Π. Πολάκης και συνέχισε:
«Ποια είναι η μεγάλη εικόνα: Βγαίνει ο Τσουκάτος στο δικαστήριο και λέει ότι χρηματοδοτήθηκε το ΠΑΣΟΚ με 16 δισεκατομμύρια ευρώ… Βγαίνει στην επιφάνεια ότι το "Πρώτο Θέμα" το χρηματοδότησε εφοπλιστής από την Ελβετία με 1,8 εκατ. ευρώ… Βγαίνει ότι ο ίδιος εφοπλιστής έχει χρηματοδοτήσει την επιχείρηση της κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη με 800 χιλιάδες ευρώ… Κι ύστερα όλοι ασχολούνται ξαφνικά με το δάνειο του Πολάκη.
»Πού είναι όλοι αυτοί οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων και δεν λέω για μένα αλλά για να υποστηρίξουν τα δικαιώματα της οικογένειάς μου; Βγαίνει μία διαρροή και λέει ότι πήρα παράνομο δάνειο και βγαίνει η τράπεζα και λέει ότι το πήρα νόμιμα. Και βγαίνουν μετά Πορτοσάλτε, Παπαπαναγιώτου, διαβόλοι, τριβόλοι, όλοι αυτοί που τα έπαιρναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ…
»Βεβαίως και πήρα τον κ. Στουρνάρα… Λέω "πολύ καλά τα κάνετε κ. Στουρνάρα μου αλλά μιας και λειτουργείτε ως ανεξάρτητη θεσμικά αρχή κάντε έλεγχο στα δάνεια και μιας σειράς άλλων προσώπων, πολιτικών κ.λπ."», είπε ο κ. Πολάκης.
«Χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης»
Επειδή από το πρωί παρακολουθώ μια δεύτερη στη σειρά απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα, μετά το στήσιμο Πρώτου Θέματος- ΝΔ- Γιάννη Στουρνάρα, ότι δήθεν πήρα παράνομο δάνειο, τώρα ότι δήθεν καταγράφω κρυφά συνομιλίες και εκβιάζω τον κεντρικό τραπεζίτη, θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:
Είναι αλήθεια ότι τηλεφώνησα στον κύριο Στουρνάρα.
Είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας έτσι όπως μεταφέρθηκε χθες στην ιστοσελίδα Ντοκουμέντο.
Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κο Στουρνάρα.
Ο κος Στουρνάρας καλό είναι να θυμάται την ανεξαρτησία του θεσμού που εκπροσωπεί και όταν στήνει σκευωρίες εναντίον μελών της κυβέρνησης και όχι μόνο όποτε τον βολεύει.
Επιχείρησε την σπίλωσή μου διατάζοντας έρευνα για το δάνειο που νομίμως έλαβα και έσπευσε αυτό να το διαρεύσει στα ΜΜΕ με επίσημη διαρροή της ΤτΕ.
Ακολούθως φρόντισε να διαρεύσει ότι ουδέν μεπτόν ευρέθη μόνο μόλις τελείωσαν τα δελτία των ειδήσεων.
Και σήμερα πετάει τη μπάλα στην εξέδρα διαδίδοντας ότι δήθεν εγώ τον ηχογραφούσα εν άγνοια του.
Αφού δε μπόρεσε να με πλήξει με το δάνειο, φροντίζει να επιχειρήσει να με πλήξει με ανόητες διαρροές περί δήθεν ηχογράφησης και εκβιασμών.
Για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζω : Εγώ μιλάω καθαρά και ευθεως σε όλους. Δεν εκβιάζω. Ζητάω και διεκδικώ το δίκιο και το σωστό.
Και λέω ευθεως και ξανά στο κο Διοικητή : Αν έσπευσε να ελέγξει μόνο το δικό μου δάνειο και δεν θα πράξει το ίδιο και με τα δάνεια του κου Μητσοτακη, της κας Σπυρακη, του Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς και το δάνειο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, θα αποδείξει ότι δεν ενεργεί ως ανεξάρτητος τραπεζίτης ως όφειλε αλλά ως στέλεχος ακόμη της κυβέρνησης Σαμαρά.
Και μάλιστα ως κάτι ακόμη χειρότερο : Ως διώκτης μου, μόνο και μόνο επειδή βγάζω στη φόρα τις παρανομίες του ΚΕΛΠΝΟ στις οποίες δυστυχως για αυτόν εμπλέκεται η σύζυγος του.
Με δυο λόγια ο κος Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του.
Αν λοιπόν για κάποιον οφείλουν να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές δεν είναι για εμένα αλλά για τον κο Στουρνάρα.
Παύλος Πολάκης Αναπλ Υπ Υγειας .
Αθηνα 19/2/2019
Η Κομισιόν
Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
«Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στα καθήκοντά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση αν η υπόθεση εγείρει θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα και αν η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μπορεί να κάνει κάτι επ' αυτού, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήτες τους αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος.
Το χρονικό του τηλεφωνήματος
Θυμίζουμε ότι χθες ο Π. Πολάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γ. Στουρνάρα και ακολούθησε ο εξής διάλογος, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα documentonews.gr:
Πολάκης: Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος.
Πολάκης: Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου. Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια.
1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια,
3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα
Στο facebook
Από την πλευρά του ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ότι ο Π. Πολάκης τον είχε ενημερώσει ότι τον «γράφει», προσθέτοντας πως θεώρησε ότι ο συνομιλητής του αστειευόταν και ότι του απάντησε: «Εγώ, κύριε, δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου».
Η αντίδραση της Ν.Δ.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία, η οποία σημείωσε: «Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Παύλος Πολάκης ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάνη-Κλουζώ Βαρουφάκη αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλία τους. «Η είδηση δεν είναι ότι δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο στη συνομιλία τους. Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία. ΥΓ Θα έχει ενδιαφέρον, αν η δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτήν την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια».
Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, κατέθετε ερώτηση στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, με την οποία ζητούσε να δοθούν διευκρινίσεις στη Βουλή σχετικά με το σε πόσες περιπτώσεις έχει δώσει η τράπεζα δάνεια αντίστοιχου ποσού με το δάνειο Πολάκη και αν η διαδικασία που ακολουθείται αφορά όλους τους πολίτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν διαπίστωσε παρατυπίες στη χορήγηση δανείου προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την Αttica Bank, ενώ ο θόρυβος για το δάνειο Πολάκη προέκυψε την ώρα που έχουν ασκηθεί διώξεις για 60 εκατ. δάνεια της Αττικής το διάστημα 2011-2015 και την ώρα που δόθηκε εντολή από τον Άρειο Πάγο να ερευνηθούν τα δάνεια των κομμάτων με αφορμή την απολογία του Θ. Τσουκάτου, έρευνα που θα συσχετιστεί στην ήδη ανοιχτή δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας