Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.3° 14.0°
0 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.8° 13.7°
1 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.0°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
2 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 11.9°
1 BF
71%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
81%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
91%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
74%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου πληροφόρησε την επιτροπή ότι το ζήτημα ετέθη εγγράφως πριν από σχεδόν δύο χρόνια από τη διεύθυνση των αγροτικών φυλακών Αγιάς.

Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις

Ξεκίνησε χθες η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με κύριο αντικείμενο την καλύτερη θωράκιση του τεκμηρίου αθωότητας, τον ευρωπαϊκό εισαγγελέα, τη διεύρυνση της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κ.λπ.

Υπάρχει επίσης η διάταξη με την οποία καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα που τελούνται διά του Τύπου, με αποτέλεσμα να μη συλλαμβάνονται στο εξής (με τη σχετική διαδικασία) δημοσιογράφοι για εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ορισμένες διατάξεις που αφορούν πτυχές της σωφρονιστικής πολιτικής και συγκεκριμένα το μέτρο του ευεργετικού υπολογισμού της ποινής για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων που εργάζονται στις φυλακές.

Τα σχετικά έγγραφα από τις φυλακές Αγιάς (πολύ πριν ο Δ. Κουφοντίνας μεταφερθεί στις φυλακές Βόλου) αποδεικνύουν το πώς προέκυψε η ανάγκη και το εύλογο αίτημα να υπάρξει ισονομία στις ευνοϊκές ρυθμίσεις

Με δυο λόγια, όσοι εργάζονται στις φυλακές και αναλόγως με την εργασία έχουν ευεργετικούς υπολογισμούς ποινών. Αλλοτε μία ημέρα εργασίας προσμετράται σαν δυο ημέρες κράτησης κι άλλοτε σαν τρεις ημέρες.

Επειδή όμως έως τώρα η κάθε φυλακή λειτουργούσε διαφορετικά, π.χ. η αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας προσμετρά τρεις ημέρες κράτησης για μία ημέρα εργασίας, ενώ άλλες φυλακές προσμετρούν δυο ημέρες κ.λπ.

Για τον λόγο αυτό στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται το άρθρο 37 που προβλέπει ότι το μέτρο του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής για καταδίκους ή υποδίκους (αγροτικών φυλακών) ορίζεται σε τρεις ημέρες εκτιτέας ποινής για κάθε ημέρα εργασίας. Αυτό αφορά όσους απασχολούνται:

α. Σε αγροτική ή κτηνοτροφική μονάδα καθώς και σε μονάδες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής αγροτικού καταστήματος (ενηλίκων και ανηλίκων).

β. Σε συνεργεία οικοδομικών και τεχνικών εργασιών που συγκροτούνται εκτάκτως για συγκεκριμένο έργο σε κατάστημα κράτησης ή αλλού.

γ. Στο αρτοποιείο της προβλεπόμενης από το άρθρο 104 (28-30.9.1935 ν.δ.) «περί οργανώσεως σωφρονιστικού προσωπικού και διαχειρίσεως φυλακών Κεντρικής Αποθήκης Υλικού Φυλακών».

Από την αντιπολίτευση τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα μόνο ο Μάκης Βορίδης σε χαμηλούς τόνους, ρωτώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης μήπως η διάταξη αυτή, αν δεν είναι φωτογραφική, είναι το λιγότερο στοχευμένη: «Επειδή στις αγροτικές φυλακές είναι και ο Κουφοντίνας, έχει καμιά σχέση αυτή η εντελώς εξειδικευμένη ρύθμιση;» ρώτησε τον υπουργό ο κ. Βορίδης, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη αφορούσε μέχρι τώρα μόνο τον φούρνο των φυλακών της κεντρικής αποθήκης των φυλακών.

Ο ισχυρισμός του αυτός είναι δεδομένο ότι δεν ισχύει (π.χ. Κασσαβέτεια κ.λπ.). Ο Μ. Βορίδης διατύπωσε επίσης και τη διαφωνία του στην κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για αδικήματα του Τύπου, συμφωνώντας μόνο στο θέμα της μη σύλληψης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε αναλυτικά σε όσα ουσιαστικά ζητήματα προέκυψαν αντιθέσεις και φυσικά στον υπαινιγμό περί φωτογραφικής διάταξης.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη θωράκισης του τεκμηρίου αθωότητας και ισότιμης διερεύνησης από τις εισαγγελικές αρχές των στοιχείων που περιέχονται στους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων.

Σε ό,τι αφορά το αυτόφωρο και τις συλλήψεις δημοσιογράφων επισήμανε ότι «δεν υπάρχει αυτόφωρο χωρίς σύλληψη. Μπορούμε να δούμε ότι μπορεί να γίνει σύλληψη, αλλά ο εισαγγελέας δίνει ακόμα και τηλεφωνικά εντολή να αφεθεί ελεύθερος κι αυτό πρέπει να ισχύει για όλους κι όχι μόνο για δημοσιογράφους. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτή η διάταξη. Ειδικά όταν στην εποχή μας υπάρχουν δημοσιεύματα που προσβάλλουν οριζόντια θεμελιώδη δικαιώματα, οπότε χρειάζεται να προβλέπονται περιπτώσεις βαρύτατων παραβιάσεων».

Απαντώντας στην παρατήρηση Βορίδη περί φωτογραφικής διάταξης, ο Μ. Καλογήρου διευκρίνισε ότι (και) στις αγροτικές φυλακές με προεδρικό μάλιστα διάταγμα επιβάλλεται να υπάρχει ισονομία στην προσμέτρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Ο υπουργός πληροφόρησε την επιτροπή ότι το ζήτημα ετέθη εγγράφως πριν από σχεδόν δυο χρόνια από τη διεύθυνση των αγροτικών φυλακών Αγιάς (Χανίων). Συμπλήρωσε δε ότι προφανώς και δεν αφορά η ρύθμιση αυτή τον συγκεκριμένο κρατούμενο, αλλά το αυτονόητο αίτημα του συνόλου των κρατουμένων και των επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για όλα τα ιδρύματα.

«Να μην υπάρχουν φυλακές με διαφορετικές ταχύτητες» τόνισε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στο ότι κρατούμενοι της ίδιας οργάνωσης, που είχαν επίσης ισόβιες ποινές, έπαιρναν όλες τις προβλεπόμενες άδειες επί κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ χωρίς να υπάρχουν κάμερες την ώρα που ο αδειούχος έβγαινε από τις φυλακές, ενώ μόνο ένας εξ αυτών την έκτη φορά παραβίασε την άδειά του το 2013 και συνελήφθη το 2015.

Ο Μ. Καλογήρου απαρίθμησε πόσες άδειες πήρε ο κάθε καταδικασμένος της οργάνωσης, τα μέλη της οποίας τιμωρήθηκαν με διαφορετικό εύρος ποινών. «Ποιο κράτος δικαίου θέλουμε να έχουμε, αυτό πρέπει να το συναποφασίσουμε και να συζητήσουμε ώριμα για τους νέους κώδικες που σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή. Αν επικρατεί αυτή η λογική, τότε η κάθε αλλαγή στους κώδικες θα εκλαμβάνεται ως φωτογραφική διάταξη μια και σίγουρα θα αφορά την κάθε υπόθεση που ο καθένας από μας έχει κατά καιρούς εκδικάσει».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στις φυλακές Βόλου, όπου κρατείται ο συγκεκριμένος κρατούμενος, υπάρχει ήδη το ένα προς τρία, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Οπως και να έχει, είναι άκρως προβληματική η εμμονή της Ν.Δ. και του φιλικού της Τύπου να ερμηνεύει την οποιαδήποτε αλλαγή του σωφρονιστικού κώδικα με μοναδική υπόθεση εργασίας ότι όλα περιστρέφονται γύρω από συγκεκριμένο κρατούμενο.

Πέρα από το γεγονός ότι προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών, αποδεικνύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τόσο πολύ συνηθίσει σε φωτογραφικές διατάξεις που δεν μπορεί καν να διανοηθεί ότι χρειάζεται να είναι όλοι οι πολίτες ίσοι απέναντι στον νόμο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας