Την ομόφωνη καταδίκη του 88χρονου Κωνσταντίνου Λαλαούνη σε 28 χρόνια κάθειρξη αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, όπως και για ενδοοικογενειακή βία, στο πλαίσιο του οικοτροφείου Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά, το οποίο ίδρυσε ο δράστης και το διηύθυνε για πενήντα χρόνια.
Πρωτόδικα ο κ. Λαλαούνης είχε καταδικαστεί σε 40 χρόνια κάθειρξη, ενώ βρίσκεται στη φυλακή από την προφυλάκισή του τον Οκτώβριο του 2016.
Η υπόθεση, την οποία δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.» με συνεχείς ανταποκρίσεις από τη δίκη στο Εφετείο και πρωτόδικα, αναδεικνύει την έλλειψη μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου των παιδικών ιδρυμάτων.
Οπως φάνηκε στην ακροαματική διαδικασία και καταγράφηκε στην έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2013, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, το οικοτροφείο λειτουργούσε χωρίς κοινωνικό λειτουργό, με το Δ.Σ. του ιδρύματος να παίζει διακοσμητικό ρόλο και με όλες τις εξουσίες συγκεντρωμένες στα χέρια του προέδρου.
Εκτός από τις ασελγείς πράξεις, ο δράστης εφάρμοζε τελείως αναχρονιστικές, αν όχι σαδιστικές, μεθόδους - τιμωρίες, λεκτική και σωματική βία, στέρηση φαγητού, υποχρέωση σε βαριές εργασίες, απομόνωση των παιδιών από τους οικείους τους.
Η υπόθεση αναδεικνύει επίσης τη στάση της κοινωνίας του Πειραιά, η οποία επί δεκαετίες στήριζε πλουσιοπάροχα το Παιδικό Σπίτι, βραβευμένο άλλωστε από την Ακαδημία Αθηνών.
Οπως ακούστηκε, στην κατοχή του ιδρύματος, που τελεί υπό εκκαθάριση, βρίσκονται τουλάχιστον 11 ακίνητα και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (η υπεράσπιση διέψευσε την ύπαρξη λογαριασμού ενός εκατομμυρίου ευρώ με συνδικαιούχο τον δράστη).
Το σημαντικότερο, η τοπική κοινωνία δεχόταν τον κ. Λαλαούνη ως εξέχον μέλος της, συντηρούσε την εικόνα του οραματιστή ευεργέτη και απέστρεφε το βλέμμα από οτιδήποτε μπορούσε να κινήσει υποψίες εναντίον του.
Είναι χαρακτηριστική η στάση μαρτύρων υπεράσπισης, παλιών τροφίμων, γνωστών του δράστη και συνεργαζόμενων με το ίδρυμα, οι οποίοι εμφανίστηκαν απολύτως σίγουροι για την αθωότητά του και απέδιδαν σε πλεκτάνη τις καταθέσεις των τριών αδελφών-μαρτύρων κατηγορίας.
Εύστοχα ο εισαγγελέας Ιωάννης Μωραϊτάκης και η πρόεδρος του δικαστηρίου Ασημίνα Υφαντή υπογράμμιζαν σε όλη τη διάρκεια της δίκης την ιδιαίτερη δυσκολία των θυμάτων να μιλήσουν για όσα τους συνέβησαν. Αλλωστε, ένα από τα παιδιά είχε εξομολογηθεί το μαρτύριό του σε ιερέα, ο οποίος έσπευσε να ενημερώσει τον δράστη.
Είναι επίσης χαρακτηριστικά τα υβριστικά και άκρως σεξιστικά σχόλια που ψιθύριζε κατά τη διάρκεια της δίκης μερίδα του ακροατηρίου εναντίον της συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, εναντίον της έδρας και εναντίον των ίδιων των παιδιών-μαρτύρων κατηγορίας.
«Οσα τρομερά συνέβησαν να αφυπνίσουν την κοινωνία»
«Η ελληνική Δικαιοσύνη έπραξε άλλη μία φορά το καθήκον της στο ακέραιο. Οσα τρομερά συνέβησαν μέσα στο Παιδικό Σπίτι πρέπει να αφυπνίσουν επιτέλους την κοινωνία και την πολιτεία. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ενιαίος κρατικός φορέας ενδελεχούς ελέγχου των φορέων προστασίας και φιλοξενίας ανηλίκων, ιδιωτικών και δημοσίων.
»Με την απόφαση, τα παιδιά νιώθουν ηθική δικαίωση και ευχαριστούν όλους και κάθε έναν ξεχωριστά για τη συμπαράσταση σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα τους. Αντιμετώπισαν με τεράστιο ψυχικό σθένος τη διαδικασία του δικαστηρίου και είναι θαυμαστό ότι διατήρησαν την προσωπική τους ακεραιότητα και αξιοπρέπεια. Η περίπτωσή τους πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για όλα τα παιδιά που υφίστανται τέτοιες δοκιμασίες, ώστε να αποκαλύπτεται άμεσα κάθε κακοποιητική συμπεριφορά.
»Η ομερτά, η σιωπή των αμνών, πρέπει να παύσει δραστικά. Απαιτείται τώρα να εκδηλωθεί άμεσα το ενδιαφέρον του κράτους και της κοινωνίας ώστε τα παιδιά αυτά να αποκατασταθούν κοινωνικά. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην εγρήγορση των ανθρώπων του εθελοντισμού και των ελάχιστων κοινωνικών παραγόντων που έβγαλαν στο φως την υπόθεση και μερίμνησαν για τη δικαίωση των παιδιών», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος της πολιτικής αγωγής Σοφία-Αλεξία Βέννη, που εκπροσώπησε τα τρία αδέλφια-μάρτυρες κατηγορίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας