Επικαλούμενος τον ψυχολογικό μηχανισμό της προβολής προσήλθε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο την Παρασκευή ο ψυχολόγος Κώστας Μπόλιας, ο οποίος επιχείρησε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία ορισμένων καταθέσεων των παιδιών – τροφίμων του Παιδικού Σπιτιού στον Πειραιά.
Ο ψυχολόγος ισχυρίστηκε ότι ενίοτε τα παιδιά προβάλλουν τον θυμό που νιώθουν για τον γονιό που έχει πεθάνει ή που τα έχει εγκαταλείψει στο πρόσωπο κάποιου άλλου που έχει εξουσία - εν προκειμένω, στο πρόσωπο του επί πενήντα χρόνια προέδρου του ιδρύματος Κωνσταντίνου Λαλαούνη, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα τον Αύγουστο σε 40 χρόνια κάθειρξη για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνηση ανηλίκων και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.
Ο κ. Μπόλιας αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο της «υποβολιμότητας των ερωτήσεων» -την απόσπαση εσφαλμένης απάντησης μέσω της λανθασμένης διατύπωσης μιας ερώτησης- για να αμφισβητήσει τις παιδοψυχολογικές εκθέσεις και την εξέταση της ψυχολόγου της Αστυνομίας.
H κατάθεση του κ. Μπόλια είχε εμφανώς μεγαλύτερη συνάφεια με την υπόθεση σε σχέση με την πρωτόδικη κατάθεση του ψυχιάτρου Μανώλη Μυλωνάκη, ο οποίος είχε επιχειρήσει να κάνει το ψυχογράφημα των παιδιών και να αμφισβητήσει την αξιοπιστία τους, χωρίς να τα έχει εξετάσει προσωπικά, βασισμένος μόνο στη δικογραφία.
Αποτελεί ζητούμενο ωστόσο αν και η κατάθεση του κ. Μπόλια κατάφερε να διαφωτίσει επαρκώς για την αξία των δικών του συμπερασμάτων σε σχέση με το κατηγορητήριο.
Αν πάντως φάνηκε πως δεν βγαίνει συμπέρασμα σχετικά με τον μηχανισμό της προβολής, το δικαστήριο διαφωτίστηκε για άλλους μηχανισμούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς, που ενδεχομένως αναπτύσσονταν γύρω από το Παιδικό Σπίτι.
45λεπτη εξέταση
Ο κ. Μπόλιας εξέτασε προσωπικά μία και μόνη φορά τον Γ.Α., το παιδί με νοητική υστέρηση και ακράτεια, το οποίο εκμυστηρεύτηκε σε τρεις καθηγητές του Β' Γυμνασίου Πειραιά ότι ο κ. Λαλαούνης του «έκανε από πίσω αυτό που κάνουν οι άντρες στις γυναίκες».
Βασισμένος σ' αυτή τη 45λεπτη εξέταση και σε άλλες που ακολούθησαν από συνεργάτες του σε κέντρο ψυχικής υγείας, όλες δωρεάν όπως επισημάνθηκε, ο κ. Μπόλιας σημείωσε ότι δεν διαπίστωσε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης, ότι το παιδί με δείκτη νοημοσύνης 41 «δεν καταλάβαινε τι του έλεγες αν χρησιμοποιούσες πάνω από τρεις λέξεις» και ότι φαντασιωνόταν πράγματα που αντικειμενικά δεν μπορούσαν να συμβαίνουν, όπως ότι ήταν υπερήρωας.
«Δηλαδή τι σας έλεγε; ότι είναι ο Σούπερμαν;» ρώτησε η πρόεδρος, αλλά ο μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί.
Βασισμένος επίσης σε εβδομαδιαίες ψυχοθεραπευτικές συναντήσεις του με άλλο τρόφιμο του ιδρύματος, ο οποίος ωστόσο δεν έχει καταθέσει ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά μόνο ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και αυταρχικός, ο κ. Μπόλιας επικαλέστηκε και πάλι τον ψυχολογικό μηχανισμό της προβολής για να εξηγήσει όσα του ανέφερε το παιδί.
«Μα η αυστηρότητα και ο αυταρχισμός του κατηγορούμενου δεν αμφισβητείται - τον δέχονται ακόμα και τα μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος», παρατήρησε εύστοχα ο εισαγγελέας της έδρας.
Τον ίδιο ψυχολογικό μηχανισμό της προβολής επικαλέστηκε και ο καθηγητής Αγγλικών στο Β' Γυμνάσιο Πειραιά, στον οποίο είχε εκμυστηρευτεί στις αρχές του 2012 ο Γ.Α. ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης του κ. Λαλαούνη, όπως το είχε εκμυστηρευτεί σε άλλες δύο καθηγήτριες.
Αναφορά στον Συνήγορο
Από τους τρεις καθηγητές, μόνο μία προχώρησε σε έγγραφη αναφορά προς τον Συνήγορο του Παιδιού Γιώργο Μόσχο, οδηγώντας τον να ερευνήσει με καθυστέρηση την υπόθεση και να υποβάλλει αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών, όταν είχε πια γνωστοποιηθεί το ζήτημα στον Εισαγγελέα Ανηλίκων Ηλία Ζαγοραίο, όπως επισημάνθηκε.
Ως προς την άλλη καθηγήτρια, σημειώθηκε ότι μια συγγενής της ήταν παιδίατρος και προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Παιδικό Σπίτι, ενώ και ο καθηγητής των Αγγλικών γνώριζε τον κατηγορούμενο από την εποχή που ήταν φοιτητής και έκανε εθελοντικά μαθήματα Αγγλικών στο Σπίτι.
Ο καθηγητής κατέθεσε ότι ο Γ.Α. τον εμπιστευόταν, ερχόταν συνέχεια από πίσω του και δεν είχε πρόβλημα να τον αγγίζει, αλλά ότι ήταν αδύνατο να μιλήσει με περισσότερες από τρεις λέξεις, όπως και ότι ήταν αδύνατο να περιγράψει τι του συνέβαινε.
Δεν ρωτήθηκε και δεν διευκρίνισε πώς βρισκόταν σε κοντινή επαφή με το παιδί, τη στιγμή που άλλοι μάρτυρες υπεράσπισης ισχυρίζονταν ότι ήταν αδύνατο να βρεθεί κανείς δίπλα στον Γ.Α. εξαιτίας της ακράτειάς του.
Θέμα συνείδησης
Σημείωσε όμως ότι δεν βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα, όταν του εκμυστηρεύτηκε το παιδί το συμβάν με τον πρόεδρο του ιδρύματος, και ότι περίμενε μήπως του το επαναλάβει το επόμενο διάστημα, εξού και ρωτούσε συνεχώς το παιδί σχετικά με την κατάσταση στο Παιδικό Σπίτι.
«Κάνει προβολή. Αυτό που έχει στην ψυχούλα του το προβάλλει πάνω στο πρόσωπο του Λαλαούνη που υποκαθιστά τον πατέρα του», αποφάνθηκε ο καθηγητής.
«Εχετε κάνει σπουδές Ψυχολογίας», τον ρώτησε η εφέτης της έδρας.
- «Οχι», απάντησε ο μάρτυρας.
«Τότε πώς έχετε τη σιγουριά; Γιατί δεν αναφερθήκατε στο διευθυντή και στη συνέχεια στην αστυνομία; Πώς αναλάβατε την ευθύνη;»
- «Αυτή ήταν η κρίση μου και έχω τη συνείδησή μου ήσυχη».
«Αυτό είναι συνειδησιακό σας θέμα. Δεν ελέγχουμε τη συνείδησή σας. Αν πάθαινε κάτι το παιδί, θα μπορούσε να το περιγράψει;»
- «Οχι».
«Τότε πώς το ρωτούσατε να σας πει τι συνέβαινε στο Παιδικό Σπίτι;»
- «Απλά πράγματα μπορούσε να τα πει».
«Μάλλον μιλάμε σε άλλη βάση», σημείωσε η εφέτης.
Ενας 18χρονος τρόφιμος του ιδρύματος κατέθεσε ότι δεν ισχύουν όσα είχε πει σε ψυχολόγο, όπως επίσης ενυπόγραφα στην προκαταρκτική εξέταση και στην ανάκριση, ότι δηλαδή είχε δει τον πρόεδρο του ιδρύματος να αυνανίζει στο μπάνιο τον Γ.Α., ότι είχε επιχειρήσει ο πρόεδρος να θωπεύσει και τον ίδιο στα οπίσθια και ότι ήταν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των παιδιών η τρυφερή σχέση του προέδρου με τον Γ.Α., όπως και τα δώρα που του έπαιρνε, σοκολάτες και ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία ανέβαινε για να παίξει στο διαμέρισμα του προέδρου στη Δροσιά, «για να μην τον δούμε οι υπόλοιποι και ζηλέψουμε».
«Δεν το έκανε ποτέ σε μένα επειδή με φοβόταν. Ημουν ατίθασος, αντιδρούσα», απάντησε στην ερώτηση αν τον είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά ο κατηγορούμενος.
Παρόμοια απάντηση, ότι ήταν αδύνατο να τους παρενοχλήσει ο κατηγορούμενος επειδή ήταν αντιδραστικοί και χειροδύναμοι, έδωσαν σχεδόν όλοι οι παλιοί τρόφιμοι του ιδρύματος, που κατέθεσαν κατά τα άλλα την ευγνωμοσύνη τους επειδή χάρη στο Παιδικό Σπίτι μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Αλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι «γινόταν χαμός» τις περιόδους των εορτών από τις δωρεές, τα είδη και τα τρόφιμα που έφταναν στο ίδρυμα από αλυσίδες σούπερμάρκετ και καταστήματα της περιοχής, ενώ σημειώθηκε πως το ίδρυμα είχε στην κατοχή του 12 ακίνητα, από τα οποία πούλησε το ένα προκειμένου να πληρώσει το προσωπικό που είχε μείνει απλήρωτο πέντε μήνες, ισχυρισμός που εγείρει ερωτήματα, καθώς το προσωπικό δεν υπερέβαινε τα τρία ή τέσσερα άτομα.
Τα μερεμέτια
Διαβάστηκε επίσης η κατάθεση άλλου τρόφιμου του ιδρύματος, που δεν προσήλθε στο δικαστήριο, πως είδε βιβλιάριο με ένα εκατομμύριο ευρώ στο όνομα του κ. Λαλαούνη και του ταμία του Δ.Σ. Δημήτρη Χαλιανίδη, και πως δέχτηκε τηλεφώνημα από δικηγόρο του ιδρύματος ο οποίος του προσέφερε χρήματα προκειμένου να καταθέσει στην ανάκριση «μόνο τα καλά».
Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ δίπλα από το Παιδικό Σπίτι, ο οποίος είπε πως ήταν το αριστερό χέρι του κ. Λαλαούνη, πως βοηθούσε με κάθε μέσο το ίδρυμα και πως στο κατάστημά του ερχόταν τα περιπολικά της αστυνομίας και τους άλλαζε τα λάστιχα «τσαμπέ – και αυτοί έρχονταν σε πέντε λεπτά άμα χτυπούσε ο συναγερμός», όπως είπε.
Παλιός τρόφιμος που αργότερα έκανε μερεμέτια στο Σπίτι εμφανίστηκε σίγουρος για την αθωότητα του κατηγορουμένου, ισχυριζόμενος πως στον ίδιο δεν είχαν εμπιστευτεί τίποτα τα τρία αδέλφια, που αποτελούν τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας.
«Τι δεν καταλαβαίνω; Ο Μ.Κ. γεννήθηκε το 1990. Εσείς το 1950. Για ποια εμπιστοσύνη μιλάμε; Πώς μπορούσε να πει σ' εσάς, τον μάστορα που έβαφε το σπίτι, ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ο ίδιος το είχε πει σε ιερωμένο κατά τη διάρκεια της εξομολόγησηςκαι ο ιερωμένος το είπε την επομένη στον πρόεδρο του ιδρύματος;», ρώτησε ο εισαγγελέας, χωρίς να πάρει απάντηση.
Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας