Ακόμα δύο σημαντικές καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώθηκαν χθες. Η μια αφορά παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια και η δεύτερη παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων.
Η πρώτη προήλθε από την προσφυγή 56χρονου αλεβίτη, Τούρκου υπηκόου κουρδικής καταγωγής, ο οποίος διωκόταν για τις πολιτικές του πεποιθήσεις στην Τουρκία. Συνελήφθη στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στα σύνορα και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα κράτησης μεταναστών της Θεσσαλονίκης. Το αίτημα που υπέβαλε για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε, αλλά του χορηγήθηκε άδεια προσωρινής παραμονής. Στην προσφυγή του ενώπιον του Δικαστηρίου υποστήριξε ότι τόσο κατά το διάστημα κράτησής του στον συνοριακό αστυνομικό σταθμό της Θέρμης όσο και στο αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης παραβιάστηκαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του: έλλειψη τουαλέτας, πόσιμου νερού, φυσικού φωτισμού, διαμονή σε ένα μικρό κελί με άλλους 20 συγκρατούμενούς τους και κυρίως δεν του έδιναν τα φάρμακα παρότι είχε καρδιακή ανεπάρκεια.
Το δικαστήριο δέχτηκε τους ισχυρισμούς του, καταδίκασε την Ελλάδα με βάση το άρθρο 3 και υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στον Κούρδο πρόσφυγα 8.000 ευρώ αποζημίωση. Το πιο σημαντικό στοιχείο στο σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με τη δικηγόρο του Ελένη Σπαθανά, είναι πως η Ελλάδα καταδικάστηκε και για το άρθρο 5 παρ.1 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παράνομη στέρηση ελευθερίας καθώς κρατήθηκε για 4 μήνες παρότι είχε αιτηθεί άσυλο.
Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του 33χρονου Βλαδίμηρου Κουταλίδη για τις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές, ενώ ήταν φορέας ηπατίτιδας C και στη συνέχεια διαγνώστηκε ότι έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Τον Νοέμβριο του 2012, υπέβαλε παρατηρήσεις προς στήριξη του αιτήματός του να μην υπερβεί η κράτησή του τους έξι μήνες, επισημαίνοντας ότι η παραμονή του στη φυλακή ήταν πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του.
Η αίτησή του για αποφυλάκιση με εγγύηση απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2013 (με το σκεπτικό ότι η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί στη φυλακή με γυμναστική και διάβασμα!) αλλά στις 3 Ιουνίου του ίδιου έτους αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα και την υποχρέωσε να καταβάλει 3.000 ευρώ αποζημίωση στον Κουταλίδη (διεκδικούσε 150.000 ευρώ) συν 565 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας