Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή το Σάββατο στη διαδήλωση στην οποία κάλεσαν φεμινιστικές οργανώσεις στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα για τον Αγώνα των Γυναικών.
Φεμινιστικές συλλογικότητες προσυγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος, από όπου και πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα φωνάζοντας δεκάδες αντιπατριαρχικά συνθήματα αλλά και συνθήματα για την ατιμωρησία των υπαιτίων για το έγκλημα των Τεμπών.
Γυναίκες και θηλυκότητες κάθε ηλικίας βγήκαν στους δρόμους και διακήρυξαν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στην ανισότητα, την πατριαρχία, το μισογυνισμό, τον σεξισμό, την έλλειψη κοινωνικών πολιτικών για την ανατροπή των έμφυλων ανισοτήτων, την κουλτούρα του βιασμού, τις παρενοχλήσεις, τις κακοποιήσεις, τις αμέτρητες γυναικοκτονίες που κάθε τόσο διαπράττονται.
Ντόπιες, μετανάστριες, εργαζόμενες, άνεργες, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ανάπηρες γυναίκες, μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων φώναξαν συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη», «Δεν έχω οξυγόνο», «Δεν είμαι του αντρός μου, δεν είμαι του πατρός μου, θέλω να 'μαι ο εαυτός μου», «Δεν είναι έγκλημα πάθους η γυναικοκτονία, το χέρι το οπλίζει η πατριαρχία».
Η φετινή πορεία της 8ης Μάρτη πραγματοποιήθηκε στο έδαφος των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων για το έγκλημα στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και της χυδαίας σεξιστικής επίθεσης το Σάββατο στην Βουλή κατά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου από τον βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη.
Ανάμεσα στις ομιλήτριες της συγκέντρωσης ήταν και η Ελένη Κωστοπούλου μητέρα του δολοφονημένου ΛΟΑΤΚΙ+ και οροθετικού ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου.
Συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύλλογοι φοιτητ(ρι)ών, πολιτικά κόμματα και κινηματικές πρωτοβουλίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, το οποίο απηύθυναν οι φεμινιστικές συλλογικότητες της Αθήνας.
Στόχος των διοργανωτριών ήταν η ισχυρή σύνδεση της φετινής πορείας με το πολυπληθεές παλλαϊκό κίνημα που απαιτεί την απόδοση δικαιοσύνης για τα Τέμπη και την τιμωρία των ενόχων, όσο ψηλά κι αν αυταί βρίσκονται.
Πράγματι, οι διαδηλώτριες πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της Hellenic Train επί της λεωφόρου Συγγρού στο ύψος του Κουκακίου, όπου υπήρξε ένταση με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Η ΕΛΑΣ σε πληροφορίες της δεν κάνει καμία αναφορά στο λόγο χρήσης χημικών στο συγκεκριμένο σημείο, και υποστηρίζει ότι νωρίτερα άτομα που μετείχαν στην πορεία, είχαν προκαλέσει φθορές σε κατάστημα και ξενοδοχείο στην Πλατεία Συντάγματος.
Μετά τα χημικά και τα δακρυγόνα, η φεμινιστική πορεία ανασυγκροτήθηκε και κατευθύνθηκε ξανά προς τα γραφεία της Hellenic Train, προκειμένου να διαδηλώσει και πάλι για το έγκλημα των Τεμπών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας