Στο γήπεδο του τάε κβον ντο στο Παλαιό Φάληρο αυτές τις μέρες συμβαίνει ένα θαύμα. Μικρό και απολύτως ανθρώπινο.
Χρειάστηκαν μόλις δύο μέρες για να αλλάξουν η όψη, η διάθεση, ακόμα και η υγεία δεκάδων οικογενειών προσφύγων και μεταναστών –Αφγανών στη συντριπτική τους πλειονότητα– που μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας με αστικά λεωφορεία από τη Βικτώρια στο ολυμπιακό ακίνητο στο Φάληρο.
Περίπου 220 άτομα, ανάμεσά τους περίπου 60 παιδιά και 10 βρέφη, βρίσκονται σε αυτή την ανοιχτή δομή φιλοξενίας, που δυστυχώς θα διατηρηθεί μόλις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς υπάρχει προγραμματισμένη η εκδήλωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος πάλης στον ίδιο χώρο.
Μια νησίδα αξιοπρέπειας που δίνει τη δυνατότητα σε 450-500 άτομα, που υπολογίζεται ότι έχουν περάσει από εδώ αυτές τις μέρες, να κοιμηθούν, να φάνε, να νιώσουν λίγο καλύτερα, να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο, να έχουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη σε αυτή τη σύντομη στάση στο μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη.
«Γαλήνη»
Την πρώτη μέρα έφτασαν εδώ 180-200 άνθρωποι, ταυτοποιημένοι πρόσφυγες, έφυγαν μέσα σε λίγες ώρες περίπου 50, επέστρεψαν αργότερα άλλοι 100.
«Στη Βικτώρια ήταν χάλια. Εδώ έχουμε βρει λίγη γαλήνη», μας λέει ο 17χρονος Αφγανός Μαχντί που έχει αφήσει την οικογένειά του στο Ιράν, όπου τους αντιμετωπίζουν, όπως εξηγεί, ως ανθρώπους πέμπτης κατηγορίας. Ονειρεύεται να φτάσει στη Δανία ή στη Σουηδία, «όπου με δεχτούν και έχει δουλειά, γιατί για την Ελλάδα δεν ακούγονται καλά πράγματα», λέει.
Περπάτησε πάνω από 24 ώρες χωρίς νερό, για να φτάσει κοντά στα τουρκικά παράλια. Εδωσε 1.300 δολάρια για να μπει μαζί με άλλους 30 σε μια φουσκωτή, εξάμετρη βάρκα, που τους μετέφερε από την Τουρκία στη Μυτιλήνη. «Δεν θέλω να θυμάμαι το ταξίδι, ο Θεός μάς έσωσε».
Προτιμούν να μη μιλούν πολύ για όσα πέρασαν και οι εθελοντές δεν ρωτούν καν. Δίπλα στον Μαχντί ένα τσούρμο αγοριών παίζει μπάλα. Το γήπεδο του τάε κβον ντο έχει μετατραπεί σε έναν ασφαλή παιδότοπο: κυνηγητό, ποδόσφαιρο, δημιουργικό παιχνίδι συντονισμένο από εθελοντές, τραγούδια και χοροί, προβολή ταινίας με τον Μίκι Μάους.
Αλληλεγγύη
Από την πρώτη μέρα κατέφτασαν στον χώρο παιδίατρος που εξέτασε όλα τα παιδιά (δύο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο), παθολόγος, γαστρεντερολόγος από το κεντρικό Ιατρείο Αθηνών της αστυνομίας, «ο ταξίαρχος ανταποκρίθηκε μέσα σε 20’», μας λένε συντονιστές του έργου.
Εκτός όμως από την αρμονική συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και τη συμβολή διαφόρων ΜΚΟ, είναι εμφανές ότι η αλληλεγγύη του απλού κόσμου και της πρωτοβουλίας πολιτών της περιοχής είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.
Προχθές το βράδυ, όταν οι μερίδες του φαγητού σώθηκαν, στήθηκαν δύο μεγάλες κατσαρόλες έξω από το γήπεδο και η βραδιά ολοκληρώθηκε με μακαρονάδα και γέλια.
Η Αστυνομία έχει εντολές να φυλάσσει τον χώρο, να διευκολύνει τους ίδιους τους πρόσφυγες, ενώ ρητά δεν της επιτρέπεται να μπει στον χώρο.
Στην είσοδο οι φύλακες της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα, που πήρε εντολή από το υπουργείο για να διαθέσει το γήπεδο, δεν μπορούσαν να πιστέψουν το μέγεθος της συνεισφοράς του κόσμου: μέσα σε μία μόλις μέρα, το κοντέινερ όπου μαζεύονται τα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και τα ρούχα γέμισε και άδειασε 6 φορές.
Στην αρχή υπήρχε πρόβλημα με το βρεφικό γάλα, τις κρέμες, τους αποστειρωτές, το εμφιαλωμένο νερό, τα ποτηράκια, τα ανδρικά παπούτσια.
Πλέον τα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης φτάνουν για πάνω από 1.200 άτομα, μας λένε περιχαρείς οι εθελοντές, που ταξινομούν τα προϊόντα. Κάθε 5 λεπτά, χωρίς υπερβολή, στην είσοδο φτάνει και ένα αυτοκίνητο, με πανομοιότυπο αίτημα: «Εχω ρούχα, τρόφιμα, κουβέρτες, πού να τα αφήσω;».
Ζήτημα εμπιστοσύνης
«Συντονίζουμε όλο το έργο, αλλά η Περιφέρεια δεν έχει χαλάσει ούτε ένα ευρώ για ό,τι γίνεται, όχι γιατί δεν θέλει, γιατί δεν έχει δικαίωμα να χαλάσει βάσει “Καλλικράτη”. Ούτε οι δήμοι έχουν επιβαρυνθεί», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης, που τονίζει τη συμβολή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, των εθελοντών αλλά και του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου στην Καλλιθέα, μιας δομής συνεργαζόμενης με την περιφέρεια που εξασφάλισε μεγάλο μέρος των γευμάτων μαζί με τη βοήθεια παραγωγών από λαϊκές αγορές.
«Είναι πολύ σημαντικό να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των προσφύγων, να εξασφαλίσεις τροφή και ρουχισμό για όλους, να τους δημιουργήσεις τη δυνατότητα να αυτοοργανωθούν, να κρατάνε καθαρούς τους χώρους τους», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, προσθέτοντας πως «αν μας έδιναν τον χώρο, θα μπορούσαμε να τον κρατήσουμε ανοιχτό και λειτουργικό για τους πρόσφυγες για πολλούς μήνες».
Το σούρουπο ένα γκρουπ 10-15 ατόμων μάς χαιρετά φεύγοντας, φορτωμένοι με τα μπαγκάζια τους, με προορισμό και πάλι την πλατεία Βικτωρίας, για να βγάλουν τα εισιτήρια του λεωφορείου προς τα σύνορα.
Με τα χαμόγελα των προσφυγόπουλων στον νου φεύγουμε από το γήπεδο, με τη σκέψη στην αυθόρμητη φράση εθελοντών και κατοίκων της περιοχής: «Αυτή είναι σίγουρα η καλύτερη αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας