Η ευρωπαϊκή πολιτική των κλειστών συνόρων, που αναγκάζει τους πρόσφυγες να καταφεύγουν στα δίκτυα των διακινητών και να πραγματοποιούν το ταξίδι προς την ασφάλεια της Ε.Ε. μέσα από επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές, είχε άλλο ένα θύμα, έναν δεκαεξάχρονο Σύρο, που εντοπίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου νεκρός, σε εξαιρετικά δύσβατη βραχώδη παραλία της Κω, δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο δεκαεξάχρονος έφτασε στην Κω τα ξημερώματα της Πέμπτης, 13 Αυγούστου, μαζί με περίπου 50 συνταξιδιώτες του. Λόγω του αυξημένου βάρους του, της ζέστης και του δύσβατου εδάφους, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την ομάδα και έμεινε πίσω για να περιμένει βοήθεια. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο αδελφός του, πρόσφυγας στη Σουηδία, που είχε έρθει στην Ελλάδα για να υποδεχτεί τον ανήλικο αδελφό του, ειδοποίησε κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή, ότι χάθηκαν τα ίχνη του.
Ο αδελφός του
Ενεργοποιήθηκε το Λιμενικό, που έκανε έρευνα από τη θάλασσα, χωρίς αποτέλεσμα, και στη συνέχεια ο Ερυθρός Σταυρός, που έκανε έρευνα από τη στεριά και εντόπισε το πτώμα του δεκαεξάχρονου στα βράχια, πολύ κοντά στη θάλασσα. Νεκροψία για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να διενεργήσει η λιμενική αρχή της Κω, που πραγματοποιεί την προανάκριση.
Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η μικρή ηλικία του νεκρού και το γεγονός ότι ο αδελφός του ήταν ήδη αναγνωρισμένος πρόσφυγας στην Ε.Ε., δείχνει ότι ο θάνατός του θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν η Ευρώπη είχε μεριμνήσει για τη νόμιμη και ασφαλή διέλευση των προσφύγων.
«Το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη να αυξήσει η Ε.Ε. τους νόμιμους και ασφαλείς τρόπους διέλευσης των προσφύγων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η επιτάχυνση μιας πιο ευέλικτης διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.
Στο μεταξύ, συνθήκες ανθρώπινης φιλοξενίας συναντούν οι περίπου 700 Σύροι που έφτασαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο νησί και διαμένουν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο οχηματαγωγό επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο λειτουργεί σαν κέντρο ταυτοποίησης και προσωρινής φιλοξενίας.
«Προσωρινή λύση»
Σε συνέντευξή της χθες στην «Αυγή», η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου μίλησε για «προσωρινή λύση» που επιλέχτηκε «ελλείψει συνεργασίας με τον δήμαρχο, ο οποίος δεν θέλει να υπάρχουν τέτοιες δομές στο νησί, όπως, άλλωστε, δηλώνει δημόσια» και ανακοίνωσε ότι παράλληλα αναζητείται χώρος του Ελληνικού Δημοσίου για να οργανωθεί χώρος πρώτης υποδοχής.
Υστερα από την προσωρινή ενίσχυση της διαδικασίας ταυτοποίησης με δυνάμεις από την υπηρεσία Αλλοδαπών της Αθήνας τις προηγούμενες ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος των Σύρων που βρίσκονταν στο νησί έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία καταγραφής και έχουν αναχωρήσει με πλοία της γραμμής ή περιμένουν στην Κω μέχρι να βρουν εισιτήριο για τον Πειραιά.
Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» φιλοξενούνται κυρίως νεοεισερχόμενοι Σύροι, οι οποίοι καταγράφονται και παραπέμπονται στη συνέχεια με ραντεβού στην υπηρεσία Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ταυτοποίησης (δακτυλοσκόπηση και έκδοση της εξάμηνης αναβολής απέλασης).
Η προτεραιότητα που δίνεται στους Σύρους οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο γεγονός πως αποτελούν την πλειονότητα της προσφυγικής ροής που φτάνει στην Κω, όπως και στο γεγονός ότι θεωρούνται αυτομάτως πρόσφυγες.
Ωστόσο, η προτεραιότητα δημιουργεί προβλήματα με πρόσφυγες άλλης εθνικότητας που βρίσκονται στο νησί. Ανάμεσά τους βρίσκονται Αφγανοί και Ιρακινοί, οι οποίοι δεν έχουν χρήματα να μείνουν σε ξενοδοχείο, να αγοράσουν τροφή ή ακόμα και να βγάλουν εισιτήριο για να φύγουν από την Κω, με αποτέλεσμα να μένουν για αρκετό καιρό στο νησί.
Περίπου 500 συνεχίζουν να βρίσκουν κατάλυμα στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «Κάπταιν Ηλίας» και άλλοι 500 βρίσκονται διασκορπισμένοι σε άλλους χώρους στην Κω, με τον δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση να εξαγγέλλει ότι θα επαναλάβει τη διαδικασία εκδίωξής τους ή, σύμφωνα με την ορολογία που προτιμά, «ανακατάληψης των δημόσιων χώρων».
Οσον αφορά αυτό τον πληθυσμό, αναμένεται να γίνει από σήμερα πιο εντατική η διαδικασία ταυτοποίησής τους στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ αναζητούνται τρόποι διανομής φαγητού από αλληλέγγυους πολίτες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία διαθέτει έκτακτα κονδύλια του προϋπολογισμού της για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Σκληρή ανακοίνωση εναντίον του δημάρχου Γιώργου Κυρίτση έβγαλε η δημοτική παράταξη Οραμα, που πρόσκειται στην προηγούμενη δημοτική αρχή, με αφορμή την ενέργεια του δημάρχου να διανείμει σάντουιτς σε μέρος των προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει στην παραλία.
Ζητούν κονδύλια
«Επί 6 μήνες συνειδητά άφησε το νησί να βουλιάξει, να διασυρθεί παγκοσμίως, να καταντήσει ένας απέραντος καταυλισμός και ένα απέραντο υπαίθριο αφοδευτήριο. Ξαφνικά... υποδύεται τον ρόλο του “φιλεύσπλαχνου ανθρώπου” με ξένα κόλλυβα (βλέπε προσφορά Lidl). Μιλάμε ακριβώς για τον ίδιο άνθρωπο που τον Απρίλιο αρνούνταν να δώσει νερό για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες στην προσωρινή λύση-“Κάπταιν Ηλίας”, που αν δεν υπήρχε η κατάσταση θα είχε ξεφύγει πολύ νωρίτερα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η πρωτοβουλία πολιτών Αλληλεγγύη Κως, με αφορμή συνάντησή της με την αντιπρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου και μέλους του κόμματος των Πρασίνων, Κλάουντια Ροθ, ζητά την άμεση εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής και την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προκειμένου να γίνεται δεκτός μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων στα κράτη-μέλη.
Τέλος, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παρέχει, «τουλάχιστον μία αξιοπρεπή διοικητική μέριμνα» στις διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν προσωρινά στην Κω, για να ενισχύσουν την τοπική αστυνομική δύναμη. «Είναι αδύνατον να αντέξουν να δουλεύουν σε ρυθμούς εξαντλητικών ωραρίων ειδικά κάτω από αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, κάτω από επικίνδυνες και στρεσογόνες καταστάσεις και σε ένα περιβάλλον που στερείται στοιχειωδών κανόνων υγιεινής», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ζητούν έκτακτα δρομολόγια
Εκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ζητούν κατεπειγόντως οι τοπικές αρχές. Αυτήν τη στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, καίτοι έχουν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα έγγραφα από τις αστυνομικές αρχές, δεν μπορούν να αναχωρήσουν από τα νησιά προς τον Πειραιά, επειδή δεν βρίσκουν εισιτήριο.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στη Λέσβο, αλλά πλέον και στη Χίο, αφού για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν υπάρχουν εισιτήρια επιστροφής για Πειραιά, με δεδομένη την έναρξη της επιστροφής των εκδρομέων στα σπίτια τους.
Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στη Μυτιλήνη ο γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλης, το θέμα ετέθη μετ’ επιτάσεως από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία είχε θέσει ανάλογο αίτημα πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
Ανάλογες επαφές έγιναν και από τον δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού, τόσο με την κ. Καλογήρου όσο και με παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί κι έτσι είναι πολύ πιθανόν να οξυνθεί περαιτέρω το πρόβλημα από σήμερα, οπότε και θα αρχίσει να κορυφώνεται η επιστροφή των επισκεπτών των νησιών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας