Το ελληνικό κράτος τον κυνηγά τα τελευταία 23 χρόνια. Ανυπότακτος από το 1992, ο 47χρονος Δημήτρης Σωτηρόπουλος είναι ένας από τους πρώτους μη θρησκευτικούς αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα. Χθες το στρατιωτικό Αναθεωρητικό Δικαστήριο της Αθήνας τον καταδίκασε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ποινή ίδια με αυτή που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.
Ο Σωτηρόπουλος διακήρυξε δημόσια τη συνειδησιακή του αντίρρηση να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, για ιδεολογικούς λόγους, μαζί με άλλους τέσσερις αντιρρησίες στις 13/2/1990. Ζήτησε να υπηρετήσει εναλλακτική πολιτική υπηρεσία, αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη. Κλήθηκε για στράτευση το 1992, αλλά αρνήθηκε να εμφανιστεί για ιδεολογικούς λόγους. Του απαγορεύτηκε να ταξιδεύει στο εξωτερικό, ενώ αργότερα κατασχέθηκε το διαβατήριό του.
Το 1994 διώχθηκε για «ανυποταξία σε περίοδο γενικής επιστράτευσης» και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Η αστυνομία προσπάθησε να τον εντοπίσει για να τον συλλάβει, πολλές φορές, ανεπιτυχώς. Οταν το 1998 θεσπίστηκε μια τιμωρητική εναλλακτική πολιτική υπηρεσία (30 μηνών), ο Σωτηρόπουλος αρνήθηκε να την υπηρετήσει και επανέλαβε το αίτημά του να του επιτραπεί να υπηρετήσει μια μη τιμωρητική υπηρεσία. Το 2008 απαλλάχτηκε από την υποχρέωση στράτευσης ως πατέρας τριών τέκνων, αλλά δεν απαλλάχτηκε από το νομικό σκέλος της δίωξης.
«Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου μού αφαίρεσε τον λόγο κατά την απολογία μου. Ο στόχος ήταν να αποστειρωθεί η δίκη από το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο και να παρουσιαστώ ως ένας κοινός ανυπότακτος» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Σωτηρόπουλος, που κάνει λόγο για έξαρση των διώξεων στους αντιρρησίες το τελευταίο διάστημα.
Στο πλευρό του στη δίκη, εκτός από τη Διεθνή Αμνηστία, μέλη του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, δύο βουλευτές (Α. Σταμπουλή-ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Ταχιάου-Ποτάμι) και ο Βέλγος Sam Biesemans, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης. «Είναι καιρός η Ελλάδα να καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και να αναγνωρίσει πλήρως το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, χωρίς περιορισμούς. Είναι αναρμόδια τα στρατιωτικά δικαστήρια να δικάζουν πολίτες» εξηγεί ο Biesemans. Ο ίδιος ανησυχεί με τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ που «ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων της».
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το σχέδιο νόμου για τη θητεία με τίτλο «Ρύθμιση Θεμάτων Μεταθέσεων Οπλιτών», που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Κ. Ησυχος, χωρίς να θεσπίζει ουσιαστικές αλλαγές στη νομοθεσία περί αντιρρησιών συνείδησης. Το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση την υπαγωγή του θεσμού της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας σε μη στρατιωτική Αρχή άλλου υπουργείου (εκτός της δικαιοδοσίας του υπουργείου Αμυνας). Επιδιώκει επιπλέον την κατάργηση της επιτροπής ελέγχου συνείδησης με παράλληλη αυτόματη εξίσωση της χρονικής διάρκειας της εναλλακτικής υπηρεσίας με αυτήν της στρατιωτικής.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (Γενικό Σχόλιο 22, 1993) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Μπαγιατιάν κατά Αρμενίας, 7 Ιουλίου 2011) έχουν ρητά αναγνωρίσει ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας (Αρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και Αρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Τα διεθνή πρότυπα ορίζουν ότι οποιαδήποτε εναλλακτική υπηρεσία υποχρεούνται να υπηρετήσουν οι αντιρρησίες συνείδησης πρέπει να είναι υπό πολιτικό έλεγχο και μη τιμωρητικής φύσης ή διάρκειας.
Ερωτήσεις... φακέλωμα
«Πηγαίνετε σε πορείες;», «Ποιο κόμμα σάς εκφράζει:», «Πείτε μας λίγα πράγματα για τους ανθρώπους που συναναστρέφεστε και τη στάση ζωής τους», «Εχεις κοινωνική δράση;», «Πιστεύεις ότι η Επανάσταση του 1821 δεν έπρεπε να γίνει;», «Θα συμμετείχες στην Επανάσταση του 1821;» Αυτά είναι μερικά από τα SOS ερωτήματα στην ανάκριση-εξέταση της Επιτροπής που εξετάζει τις... συνειδήσεις όσων θέλουν να κάνουν εναλλακτική θητεία.
Οι αντιρρησίες συνείδησης με αριθμούς
■ Ο νόμος 2510/1997 αναγνωρίζει για πρώτη φορά τους αντιρρησίες συνείδησης.
■ Το 1998 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας.
■ 5.000 συνολικά έτη φυλάκισης είχαν επιβληθεί σε χιλιάδες αντιρρησίες συνείδησης (οι περισσότεροι, μάρτυρες του Ιεχωβά) μέχρι το 2010.
■ Σε 200.000 υπολογίζονται όσοι νέοι έχουν πάρει απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα.
■ Το 2014 τουλάχιστον 4 αντιρρησίες συνείδησης καταδικάστηκαν για ανυποταξία και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης με αναστολή, ενώ σημειώθηκαν τουλάχιστον 6 συλλήψεις (πηγή: Διεθνής Αμνηστία).
■ 15 μήνες είναι σήμερα η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας.
■ Mόνο 6 χώρες της Ε.Ε. διατηρούν το 2015 την υποχρεωτική στράτευση: Ελλάδα, Κύπρος, Δανία, Αυστρία, Φινλανδία, Εσθονία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας