Κατεπείγουσα ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο ζητά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ύστερα από τα πολύνεκρα ναυάγια που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από χίλιους πρόσφυγες και μετανάστες την περασμένη εβδομάδα.
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού συνεδρίασαν την Πέμπτη στο Στρασβούργο με θέμα τους νεκρούς στη Μεσόγειο και, με πλειοψηφία 88 μελών έναντι ενός (12 αποχές), ψήφισαν απόφαση βασισμένη στην έκθεση του Γάλλου βουλευτή Τιερί Μαριανί.
Σύμφωνα με την απόφαση, η αυξημένη προσφυγική και μεταναστευτική ροή στη Μεσόγειο αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς «οι ένοπλες διαμάχες και η αστάθεια, οι διώξεις λόγω εθνότητας ή θρησκείας και η ακραία φτώχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα συνεχίσουν να δημιουργούν μεγάλο αριθμό μεταναστών, προσφύγων και ανθρώπων που ζητούν άσυλο».
Το ψήφισμα ζητά συντονισμένη δράση εναντίον των διακινητών, παράλληλα με τη λήψη μέτρων που διευρύνουν τις νόμιμες μεταναστευτικές οδούς, όπως η διευκόλυνση της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης και η δυνατότητα μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη.
Αιτήματα ασύλου
Ζητά, επίσης, να αναθεωρηθεί ο κανονισμός Δουβλίνο και επισημαίνει την ανάγκη να επιταχυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η δημιουργία αναπτυξιακών έργων σε τρίτες χώρες, ώστε να μειωθεί η ανάγκη των ανθρώπων να μεταναστεύσουν. Προβλέπει, τέλος, τη δυνατότητα να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου εκτός των συνόρων της Ε.Ε. και ζητά την πολύπλευρη συνεργασία της Ευρώπης με τις χώρες της βόρειας Αφρικής.
Το ψήφισμα δεν παραλείπει να αναφερθεί στα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από δηλώσεις ηγετών του ISIS ότι θα προωθήσουν μέλη τους στην Ευρώπη μέσω της προσφυγικής ροής.
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σαφώς περισσότερο προσανατολισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα από ό,τι η Ε.Ε. Ακόμα και οι συντηρητικοί βουλευτές, που προσεγγίζουν την προσφυγική και μεταναστευτική ροή με την οπτική της ασφάλειας των συνόρων και δίνουν έμφαση στην καταπολέμηση των διακινητών, ακόμα και αυτοί βάζουν σε απόλυτη προτεραιότητα τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.
»Από την πλευρά μας, η ομάδα της Αριστεράς μαζί με την ομάδα των Σοσιαλιστών καταφέραμε να περάσουμε τροπολογίες που εξασφαλίζουν νόμιμες οδούς για τους Σύρους, που θέτουν το θέμα του επιμερισμού της ευθύνης και της αλληλεγγύης και της ενίσχυσης του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα και την Ιταλία, εξαιτίας της αυξημένης πίεσης που δέχεται» λέει στην «Εφ.Συν.» η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας