Στη Δικαιοσύνη ετοιμάζεται να προσφύγει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) για να διεκδικήσει τη δυνατότητα εύκολης, γρήγορης και διαφανούς αλλαγής των εγγράφων ταυτότητας των τρανς, χωρίς προϋποθέσεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οπως επισημάνθηκε χτες και προχτές στο σεμινάριο και τη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας που συντονίζει η οργάνωση Transgender Europe), η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου πρέπει να αποσυνδεθεί από την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Αυτή η προϋπόθεση ισχύει στην Ελλάδα από το 1976, ενώ και η όλη διαδικασία διαρκεί πολύ, σχεδόν ένα έτος.
Η πηγή των διακρίσεων
«Η προϋπόθεση αυτή παραβιάζει την ιδιωτικότητα του ατόμου και αποκλείει όλα τα τρανς άτομα που δεν έχουν κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού, είτε επειδή δεν θέλουν είτε επειδή δεν μπορούν για λόγους ιατρικούς και οικονομικούς», είπε η πρόεδρος του ΣΥΔ Μαρίνα Γαλανού, η οποία θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εκπροσωπούμενη νομικά από την οργάνωση «Πλειάδες – Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
«Η μη αναγνώριση της πραγματικής ταυτότητας των τρανς ατόμων είναι η πηγή των περισσότερων διακρίσεων που υφίστανται. Καθημερινά ζητήματα, όπως η παραλαβή δέματος από το ταχυδρομείο, το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού ή, πολύ περισσότερο, η υποβολή αίτησης για εργασία, μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων και να είναι αιτία αποκλεισμών, αν η ταυτότητα φύλου δεν ταιριάζει με το φύλο που αναγράφει η ταυτότητα. Στην πραγματικότητα, αυτό που ζητάμε είναι το θεμελιώδες, η αναγνώριση της υπόστασής μας, της πραγματικής μας ταυτότητας», είπε η κ. Γαλανού.
Αν και η Ελλάδα έχει δεσμευτεί, απαντώντας το 2010 σε συστάσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης πως «προτίθεται να εργαστεί προκειμένου να εγγυηθεί πλήρη νομική αναγνώριση του φύλου σε όλα τα πεδία», η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Οπως επισημάνθηκε, το ΣΥΔ έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα στο υπουργείο Εσωτερικών και έχει επιδιώξει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, χωρίς να πάρει μέχρι στιγμής απάντηση.
«Η ελάχιστη μέριμνα»
Στον αντίποδα βρίσκεται το παράδειγμα της Δανίας, όπου φέτος θεσπίστηκε η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με μια απλή αίτηση στο Ληξιαρχείο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Μάλιστα, δίπλα στο όνομα που επιλέγουν, τα τρανς άτομα μπορούν να επιλέξουν τον προσδιορισμό Αρσενικό, Θηλυκό ή Χωρίς Προσδιορισμό («Χ»). Την υιοθέτηση παρόμοιου νόμου συζητούν η Ινδία, η Αυστραλία και η Βρετανία.
«Η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί την ελάχιστη μέριμνα που μπορεί να παρέχει η πολιτεία, διαμορφώνοντας έτσι το θεσμικό πλαίσιο για την εξάλειψη των διακρίσεων. Πιστεύω, και θεωρώ ότι αυτή η άποψη αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να μη θέσει σε προτεραιότητα την ταυτότητα φύλου, τον πολιτικό γάμο και την υιοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την Transgender Europe, το Συνήγορο του Πολίτη, τη Διεθνή Αμνηστία, την οργάνωση Πλειάδες και τον τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ. Το σεμινάριο έγινε σε συνεργασία με την Colour Youth-Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας