Αγρια επίθεση για τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα παράνομης μετανάστευσης δέχθηκε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, παρουσιάζοντας τον Χάρτη Πορείας της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Η επίθεση είχε ενορχηστρωθεί από τον Γερμανό υπουργό, στο πλευρό του οποίου βρέθηκαν οι γνωστοί σύμμαχοι του Βερολίνου (χώρες της Βαλτικής, Φινλανδία, Ολλανδία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης).
Το κλίμα των εργασιών του Συμβουλίου αποτυπώνεται και σε ανακοίνωση του Κύπριου υπουργού Σωκράτη Χάσικου: «[...] Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Ελληνική Κυβέρνηση δέχθηκε πρωτοφανή επίθεση σε σχέση με δημοσιεύματα αλλά και αναφορές Ελλήνων υπουργών για τις προθέσεις της Ελλάδας σε θέματα παράνομης μετανάστευσης...». Ο Σ. Χάσικος, υπερασπιζόμενος την κ. Χριστοδουλοπούλου, λέγοντας ότι σημασία έχουν οι θέσεις και οι εξηγήσεις που εκφράστηκαν από την ίδια και όχι αναφορές ή δημοσιεύματα... Τα πνεύματα, όμως, δεν ηρέμησαν.
Ως προς το αντικείμενο της συνεδρίασης, βασικοί άξονες του οδικού χάρτη που παρουσίασε η Τασία Χριστοδουλοπούλου είναι η εξασφάλιση 2.500 θέσεων φιλοξενίας σε ανοιχτές δομές για ανθρώπους που ζητούν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, η υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για τα ασυνόδευτα ανήλικα και η άμεση και γρήγορη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.
Η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε στους εταίρους ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως τον σχετικό νόμο 3907/2011, που προβλέπει -μεταξύ άλλων- αναστολή της απέλασης (και της κράτησης με σκοπό την απέλαση) στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν είναι εφικτή, κάτι που μέχρι σήμερα παραβιαζόταν συστηματικά. Σημείωσε, επίσης, ότι παραμένει πολιτική του υπουργείου η επιστροφή μεταναστών στις πατρίδες τους, τόσο η οικειοθελής όσο και η αναγκαστική, και έβαλε στόχο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται στη χώρα μας.
Τέλος, παρουσίασε το σχέδιο συγκρότησης της αρχής που θα διαχειρίζεται το νέο ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης. Η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις διεθνείς υποχρεώσεις της στα θέματα αυτά. Σημείωσε όμως ότι είναι επιβεβλημένος ο επιμερισμός των ευθυνών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η ενεργοποίηση άμεσων μέτρων αλληλεγγύης στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας