Με τη σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 30 χρόνων ν’ ανήκει πλέον στην Ιστορία, θα περιοριστούμε σήμερα σ’ έναν σύντομο σχολιασμό της επίδοσης μικρών και μεγάλων μονομάχων στο προσφιλές μας πεδίο.
Ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε τελικά να κοσμήσει με τη φάτσα του τους τοίχους και τις κολόνες του Λεκανοπεδίου, αντιγράφοντας τις προσωπολατρικές επιδόσεις του προκατόχου του το 2007 και 2009 (φωτογραφία 1).
Η δυναμική της αναμέτρησης είχε όμως ήδη κριθεί, εξέλιξη που αντικατοπτριζόταν και στο προεκλογικό υλικό των εκατέρωθεν νεολαιών. Ενώ οι αφίσες της ΟΝΝΕΔ επικεντρώθηκαν στην προβολή ευκαιριών κοινωνικής δικτύωσης, όπως η κοπή της βασιλόπιτας των τοπικών παραρτημάτων (φωτογραφίες 2-3)...
Η δυναμική της αναμέτρησης είχε όμως ήδη κριθεί, εξέλιξη που αντικατοπτριζόταν και στο προεκλογικό υλικό των εκατέρωθεν νεολαιών. Ενώ οι αφίσες της ΟΝΝΕΔ επικεντρώθηκαν στην προβολή ευκαιριών κοινωνικής δικτύωσης, όπως η κοπή της βασιλόπιτας των τοπικών παραρτημάτων (φωτογραφίες 2-3)...
...οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν το επιθετικό μήνυμα της αντιστροφής του φόβου (αντί για την πολιτικά ουδέτερη προβολή της ελπίδας που επέλεξε ο κομματικός τους φορέας), υπενθυμίζοντας τις σφοδρές ταξικές συγκρούσεις της τελευταίας πενταετίας και υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τις μετωπικές αναμετρήσεις του μέλλοντος (φωτογραφία 4).
Αγνωστης ταυτότητας παραμένει από την άλλη ο χιουμορίστας που ξέθαψε την προεκλογική αφίσα του ΠΑΣΟΚ από το μακρινό 1985, με την υπόσχεση «για ακόμη καλύτερες συντάξεις», προσδίδοντας στον πεζόδρομο της Κοραή μια πινελιά γκροτέσκου ρετρό (φωτογραφία 5).
Από τα μικρότερα κόμματα, η Χρυσή Αυγή επιστράτευσε θρησκευτικές συνδηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος με την ομόλογη νεοδημοκρατική προπαγάνδα, κρύβοντας επιμελώς σβάστικες και κέλτικους σταυρούς κι αυτοπροβαλλόμενη σαν η πιο φερέγγυα -απλώς- εκδοχή προασπιστών της γαλανόλευκης παράδοσης (φωτογραφία 6).
Παρόμοια «ταυτοτική» επιλογή έκανε και το ΚΚΕ, αναγορεύοντας σε προνομιακό αντίπαλό του όχι τη μνημονιακή πολιτική, αλλά τις επαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ (φωτογραφία 7).
Ποιοτικά διαφορετική υπήρξε η στάση των μικρότερων σχηματισμών της μαρξιστικής Αριστεράς, από τη μετωπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη συνεργασία των μ-λ μέχρι τους τροτσκιστές του ΕΕΚ και της ΟΚΔΕ: η πολιτική διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε εδώ όχι σε μια ισοπεδωτική εξίσωση του τελευταίου με το μνημονιακό μπλοκ, αλλά στην προβολή ενός αντιευρωπαϊκού-αντικαπιταλιστικού προφίλ (φωτογραφία 8)...
...την κριτική στις κοινοβουλευτικές «αυταπάτες» και την αναγόρευση του μαζικού κινήματος σε αποφασιστικό παράγοντα για την ανάσχεση της επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εργασίας (φωτογραφίες 9-11).
Οσο για τη ρωσόφοβη ΟΑΚΚΕ, παραδοσιακά εχθρική στις εργατικές κινητοποιήσεις που «διώχνουν τους επενδυτές», τούτη τη φορά δεν δίστασε να ταυτίσει στις αφίσες της τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ναζί, αποδεχόμενη ως λιγότερο μεμπτή επιλογή ακόμη και την υπερψήφιση του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. (φωτογραφία 12).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας