Χωρίς αμφιβολία, υπήρξε το δημοφιλέστερο σύνθημα που γράφτηκε από αντιεξουσιαστές στους τοίχους της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. Φιλοτεχνημένο το φθινόπωρο του 2014 στη μεταλλική περίφραξη των έργων του κτιρίου της Ακαδημίας, πολύ γρήγορα τράβηξε όχι μόνο τα βλέμματα των περαστικών αλλά και τους φακούς των φωτογράφων (1-2).
Το αριστερό του ιδίως σκέλος, αγγλόγλωσσο κι ανυπόγραφο, αναπαράχθηκε μαζικά στα διεθνή ΜΜΕ κατά τις πεντάμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τους εταίρους και πιστωτές, ως οιονεί σύμβολο μιας κοινωνίας που σήκωνε κεφάλι διεκδικώντας τη φυσική επιβίωσή της.
Συνήθως τα μέσα απέφευγαν διακριτικά να αναπαράγουν την υπόλοιπη σύνθεση, για λόγους που δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε: αν η αποτίναξη του ζυγού της τρόικας αποτελούσε ακόμη παλλαϊκό αίτημα, οι δυναμικές μορφές πάλης -έστω και ως ιδέα προς ζύμωση- ανήκαν ήδη οριστικά στο παρελθόν.
Από το μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου, το μνημείο αυτό ενός άλλου καιρού, χρονικά κοντινού αλλά πολιτικά απίστευτα μακρινού, έχει πάψει να υφίσταται (3). Δεν το έσβησαν τα συνεργεία του δημάρχου Καμίνη, ακραιφνούς πολέμιου της «αφισορρύπανσης» και κάθε συναφούς «βανδαλισμού». Εξαφανίστηκε χάρη στο (παντελώς αναίτιο) ξήλωμα της περίφραξης που το φιλοξενούσε από μια εικοσαριά απολίτικους πιτσιρικάδες που προσκολλήθηκαν στη μαθητική πορεία για τον Γρηγορόπουλο αποφασισμένοι να τα σπάσουν γενικώς και αορίστως.
Σε αντίθεση με άλλες ομοειδείς φθορές, που εντάσσονται συνήθως σε κάποιου είδους οικονομία των οδομαχιών, εδώ τα επίμαχα υλικά δεν αξιοποιήθηκαν για την ανέγερση οδοφραγμάτων ούτε μετατράπηκαν σε αυτοσχέδιο οπλισμό· κατεδαφίστηκαν απλώς με συνοπτικές διαδικασίες, σε μια επίδειξη θορυβώδους αυτοϊκανοποίησης, όπως ακριβώς σπάζονται κάποια φανάρια ρύθμισης της κυκλοφορίας ή στάσεις λεωφορείων που, εκ των πραγμάτων, εξυπηρετούν τα λαϊκά κυρίως στρώματα.
Από μια ορισμένη οπτική, η εξάλειψη της επίμαχης επιγραφής μπορεί βέβαια να ιδωθεί και ως αθέλητος εκσυγχρονισμός. Ακόμη μια μικροπροσαρμογή του αθηναϊκού τοπίου στην πολιτική πραγματικότητα των ημερών μας: τη γενικευμένη αποδοχή, με βαριά έστω καρδιά και γκρίνιες, των μνημονιακών επιταγών ως αναπόφευκτης -πλέον- κανονικότητας...
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, 19 Οκτωβρίου 2011. Η νικηφόρα εξέγερση της πλατείας Ταχρίρ, που ανέτρεψε την τριαντάχρονη δικτατορία του Χόσνι Μουμπάρακ, εμπνέει τους διαδηλωτές της πάνδημης γενικής απεργίας, με την οποία σήμανε η αρχή του τέλους για τη μνημονιακή κυβέρνηση Παπανδρέου.
ΚΑΪΡΟ, 3 Ιουλίου 2013. Ο αιγυπτιακός στρατός με επικεφαλής τον στρατηγό Αμπντελφατάχ αλ Σίσι ξαναπαίρνει την εξουσία, ανατρέποντας τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμαντ Μόρσι και πνίγοντας στο αίμα τις αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τη σφαγή της πλατείας Ραμπαά (14.8.2013, 817-2.000 νεκροί). Ενα χρόνο μετά, ο στρατηγός Σίσι «εκλέγεται» πρόεδρος με το εύγλωττο ποσοστό 96,9%.
ΑΘΗΝΑ, 9 Δεκεμβρίου 2015. Ο στρατηγός Σίσι συνυπογράφει με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη τη «Διακήρυξη των Αθηνών», ως από κοινού «συντονισμένη και συλλογική απάντηση» στις «τεράστιες προκλήσεις» που απειλούν «τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου». Μεταξύ άλλων, οι τρεις ηγέτες διακηρύσσουν πως «είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα της τελευταίας κατά της τρομοκρατίας, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό της ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Για το πώς ακριβώς καταπολεμά την «τρομοκρατία» και «διασφαλίζει τη σταθερότητα» η αιγυπτιακή χούντα, αποκαλυπτικές είναι οι πολυσέλιδες εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και του Human Rights Watch: 40.000 πολιτικοί κρατούμενοι, συστηματικά βασανιστήρια, εκατοντάδες θανατικές καταδίκες, δεκάδες «εξαφανίσεις» και 8 επίσημες εκτελέσεις μέσα στο 2015, με στόχο όχι μόνο την ισλαμική αντίσταση αλλά και κάθε αντιπολίτευση προς το καθεστώς.
Ο πρόσφατος «αντιτρομοκρατικός» νόμος 95/2015 απαγορεύει ρητά κάθε αμφισβήτηση των επίσημων ανακοινωθέντων του υπ. Αμυνας για περιστατικά «τρομοκρατίας», θεσπίζοντας επαγγελματικές απαγορεύσεις και πρόστιμα 24.000-65.000 δολαρίων για τους παραβάτες δημοσιογράφους· η ίδια η έννοια της «τρομοκρατίας» έχει πάλι διευρυνθεί τόσο, ώστε να περιλάβει κάθε ενέργεια (ή έστω και απλή ζύμωση) που «διαταράσσει την τάξη» ή «βλάπτει την εθνική ενότητα».
ΚΑΪΡΟ, 12 Δεκεμβρίου 2015. Η κρατική εφημερίδα «Al Ahram» δημοσιεύει συνέντευξη του «εξοχότατου κ. πρωθυπουργού» Αλέξη Τσίπρα, που ξανατονίζει πως «η Ε.E. πρέπει να υποστηρίξει ουσιαστικά την Αίγυπτο», δηλαδή τη χούντα του στρατηγού Σίσι, «στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει». Και μάλιστα, όχι μόνο «για την εξασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, όσο και για την προώθηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας