Δραστική έκθεση του Κώστα Ηρακλή Γεωργίου στην Καβάλα
Μορφές Αγγέλων, που έχουν αναπαραχθεί σε ειδικό καμβά σε μεγάλες διαστάσεις, δεσπόζουν σε επιλεγμένα κτίρια στην Καβάλα, που μεταβάλλεται σε υπαίθρια γκαλερί, από σήμερα, 6, ώς τις 9 Μαΐου.
Είναι η έκθεση του εικαστικού Κώστα Ηρακλή Γεωργίου με τίτλο «Αγγελογραφίες», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου στην πόλη με τον γενικό τίτλο «Αδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία…».
«Τα συγκεκριμένα έργα δεν μεταφέρουν τη θρησκευτική διάσταση της εικόνας των Αγγέλων. Εχουν στοιχεία-δάνεια από την πλούσια πνευματική και ζωγραφική τέχνη του Βυζαντίου και συλλειτουργούν δυναμικά σε αρμονική σχέση με τη σύγχρονη τέχνη, προτείνοντας ταυτόχρονα εικαστικά πρότυπα μιας νέας, μορφολογικά, εικαστικής αφήγησης ενδυναμωμένης από την παράδοση», εξηγεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
Ζωγράφος, εικονογράφος διηγημάτων, επιμελητής εντύπων, ο Κώστας Ηρακλής Γεωργίου είναι γνωστός με ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Βρυξέλλες, Αμβέρσα, Νέα Υόρκη.
Ενδεικτικά: Η έκθεσή του «Αυτό το υπέροχο τίποτα», το 2009, στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (Κολωνάκι), σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά. Το επιβλητικό λεύκωμα «Κώστας Ηρακλής Γεωργίου – Η τέχνη του εφήμερου» (εκδ. Μίλητος), που παρουσιάστηκε το 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ομιλητές Κατερίνα Κοσκινά, Νίκο Ξυδάκη, Βασίλη Παπαβασιλείου, Α. Δ. Παπαγιαννίδη, Στέλιο Σοφιανό, Σταύρο Θεοδωράκη.
Το έργο του «Εις ανάμνηση του Αλέξανδρου Παναγούλη», που κοσμεί τον σταθμό του μετρό στον Αγιο Δημήτριο. Και, πρόσφατα, τη σκηνογραφική του συμβολή στην παράσταση «Rilax Mynotis…» του Βασίλη Παπαβασιλείου στο Θέατρο Τέχνης.
«Δεικτικός ανατόμος»
Αναφερόμενος στο έργο του Γεωργίου, ο χαράκτης Α. Τάσσος επισημαίνει: «Είναι κάτοχος μιας αξιόλογης τεχνικής, τόσο στο χρώμα όσο και στον τόνο και στο γραμμικό σχέδιό του […] Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον Γ. Η. Γεωργίου δεικτικό ανατόμο και ταυτόχρονα επιθετικό και γνώστη του στόχου του».
Επιστρέφοντας στην έκθεση της Καβάλας, ο Γεωργίου υπογραμμίζει: «Η χρήση του συμβόλου των Αγγέλων σε δημόσιους χώρους της πόλης υπονομεύει ενεργά την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα. Η “ματιά” μας αδυνατεί ν’ αναγνωρίσει άμεσα και γρήγορα τα συμβάντα, γλιστρά πάνω σ’ αυτά, αδυνατώντας να δώσει σαφείς ερμηνείες και, κατά συνέπεια, μένει αδρανής, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τα οικειοποιηθεί και να τα υπερβεί.
Ο καθένας κρύβει μέσα του ένα δικό του Αγγελο. Συμβολίζει το παιδί που ήμασταν κάποτε και που το ξεχάσαμε, τη χαμένη αθωότητα με τίμημα την ενήλικη σοφία. Μια ενήλικη σοφία που στον παρόντα χρόνο έχει ανάγκη την υπέρβαση με όχημα την ελπίδα».
«Ζούμε», λέει ακόμα, «στην εποχή των εικόνων και των συμβόλων που απορρέουν από αυτές. Ο νέος άνθρωπος, κυρίως, έρχεται σ’ επαφή μ’ έναν καταιγισμό πληροφοριών και εικόνων που, λόγω της πολυπλοκότητάς τους, δύσκολα βρίσκει τη δυνατότητα αποκωδικοποίησής τους. Με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζεται μια “νόμιμη” κουλτούρα χωρίς συνειδητό περιεχόμενο».
Χαρακτηρίζει καταλυτική τη δράση ενός έργου τέχνης σε δημόσιο χώρο, και προσθέτει: «Πιστεύω ότι υπάρχει συσχετισμός μιας σειράς εννοιών όπως η δημοκρατία, η περιθωριοποίηση, η ιδιωτικοποίηση, η ενεργή πολιτική δράση αλλά και η πολιτική μνήμη και ο συμβολισμός, με την πολυπλοκότητα της εμπειρίας του δημόσιου χώρου.
Η εικαστική προσέγγιση μετασχηματισμού του δημόσιου χώρου μέσω διαφόρων τύπων εικαστικών δρώμενων και κατασκευών είναι σημαντική. Η εμπειρία που είχα από το έργο που έκανα για το Αττικό Μετρό στον σταθμό Αγ. Δημήτριος – Αλ. Παναγούλης μού ενίσχυσε αυτή μου την πίστη».
Κατά τα άλλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών στην Καβάλα, θα δοθούν διαλέξεις από διακεκριμένους μουσικούς και μουσικολόγους με θέμα την ψαλτική τέχνη και τη δημοτική μας μουσική, ενώ βυζαντινές χορωδίες μουσικών σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα θα ψάλουν ύμνους της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης στους ναούς της πόλης και θα παρουσιάσουν σε επιλεγμένους χώρους έργα από τη λόγια και δημώδη ελληνική μουσική παράδοση.
Ακόμη περιλαμβάνονται ποικίλες συναυλίες από τα συμμετέχοντα μουσικά σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και μια μεγάλη τελική συναυλία με τη συμμετοχή όλων, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Στο πλαίσιο
Γνωρίζετε ότι: Ο 19χρονος Διονύσης Σαββόπουλος έπιασε την πρώτη του δουλειά ως κιθαρωδός σε μπαρ στη Μύκονο, χάρη στον Μίκη Θεοδωράκη; Οτι η χορωδία του περίφημου αμερικάνικου μιούζικαλ «Hair» τραγουδούσε το έργο του Θεοδωράκη «Κατάσταση πολιορκίας» σ’ ένα λονδρέζικο θέατρο, ενώ ο ίδιος παρακολουθούσε τη συναυλία από ένα ραδιοφωνάκι εξόριστος με την οικογένειά του στη Ζάτουνα;
Πώς και γιατί ένα καλοκαιρινό μεσημέρι του 1971 στη Ρώμη, ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωνε πως δήθεν εκείνος είχε γράψει τα τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» και ο Μάνος Χατζιδάκις τη μουσική του «Ζορμπά»; Και, ακόμα, ποια απρόσμενη χάρη ζήτησε η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία από τον Μίκη Θεοδωράκη, μετά από μια συναυλία του στο Μπιλμπάο;
Αυτές και άλλες άγνωστες ιστορίες, γεμάτες συγκίνηση και χιούμορ, αφηγούνται γνωστοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι που τις έζησαν στον συνάδελφο Φώτη Απέργη, σε μια έκδοση των εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή» με τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μας», παράλληλα με μια έκθεση φωτογραφιών από τη ζωή και το έργο του συνθέτη.
Μια έκθεση που θα εγκαινιαστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου (Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη Αττικής) τη Δευτέρα 8 Μαΐου, ώρα 7 μ.μ. (διάρκεια ώς τις 14 Μαΐου). Εχουν προσκληθεί να παραστούν όλοι όσοι κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους, καθώς και ο συνθέτης.
Συμμετέχουν: Β. Βασιλικός, Κ. Γαβράς, Δ. Γαλάνη, Φ. Δεληβοριάς, Μ. Ελευθερίου, Δ. Ζηλφίδου, Κ. Θωμαΐδης, Δ. Καρατζάς, Λ. Καρυτινός, Γ. Κότσιρας, Φ. Λάδης, Π. Μάρκαρης, Ν. Μαυρουδής, Μ. Μητσιάς, Θ. Μικρούτσικος, Ν. Μωραΐτης, Γ. Νταλάρας, Π. Πανδής, Μ. Πασχαλίδης, Δ. Σαββόπουλος, Γ. Σμυρναίος, Ε. Τορόση, Μ. Τρικούκης, Δ. Τσακνής, Μ. Φαραντούρη, Τ. Χυτήρης.
ΚΑΙ… Τυχερέ, δεν έχεις τίποτα να σου πάρουν…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας