Δεν έχουν και πολλά να γιορτάσουν οι γυναίκες τη χρονιά που τελειώνει, μοιάζει να είναι το συμπέρασμα έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, που επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, απαραίτητη προϋπόθεση για τη γεφύρωση του τεράστιου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα. Περισσότερο από το 35% των γυναικών του κόσμου έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, δηλαδή 818 εκατομμύρια άνθρωποι. Η πλειοψηφία ποτέ δεν ζητά βοήθεια ούτε μιλά για όσα υπέστη: μόνο 4 τις 10 επιζώσες της βίας απευθύνθηκαν για αρωγή ιδίως σε ΜΚΟ γιατί δεν εμπιστεύονται τις (ανδροκρατούμενες) αρχές. Και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δολοφονούνται ή κακοποιούνται από άντρες που γνωρίζουν: συγγενείς ή συντρόφους.
Το ντοκουμέντο δημοσιοποιείται σε μια στιγμή έξαρσης της βίας κατά των γυναικών, που τον Δεκέμβριο αποκρυσταλλώθηκε στα κοινωνικά δίκτυα με αναρτήσεις αντρών που περηφανεύονταν ότι σκότωσαν τις συντρόφους τους. Αντρες σαν τον 32χρονο Κόζιμο Πανιάνι, από το Σαλέρμο, που αφού σκότωσε με πολλαπλές μαχαιριές την πρώην σύζυγό του και μητέρα του τετράχρονου παιδιού τους, έγραψε στο Facebook «Πέθανες, πουτάνα» και επιβραβεύτηκε με 321 like.
«Η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών είναι μια από τις πιο αποτρόπαιες εκδηλώσεις της ανισότητας και αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ίση συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή», επισημαίνει η έκθεση που εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και το Παγκόσμιο Ινστιτούτου Γυναικών του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας