Ηταν 2 Νοεμβρίου του 2000 όταν μια επίθεση παραστρατιωτικής ομάδας που φέρεται να είχε σχέση με την τοπική κυβέρνηση του Μανιπούρ στοίχισε τη ζωή σε δέκα αμάχους.
Τρεις ημέρες μετά, η 28χρονη Ινδή ακτιβίστρια Ιρόμ Σαρμίλα ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για εγκλήματα σαν αυτό που έμεινε στην ιστορία ως «Σφαγή του Μάλομ».
Συστηματικά και ατιμώρητα εγκλήματα στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου (AFSPA), ο οποίος δίνει στις ένοπλες δυνάμεις ειδικές εξουσίες, περιλαμβανομένης και της χρήσης θανατηφόρας βίας. Την περασμένη Τρίτη, η Σαρμίλα σταμάτησε τη μακροβιότερη απεργία πείνας στον κόσμο.
Γνωστή και ως η «Mengoubi» (Δίκαιη), όλα αυτά τα χρόνια η Σαρμίλα υποβλήθηκε σε αναγκαστική σίτιση μέσω ρινικού σωλήνα και κρατείτο φρουρούμενη σε νοσοκομείο κατηγορούμενη για απόπειρα αυτοκτονίας επειδή με την απεργία πείνας θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο.
Η 44χρονη σήμερα γυναίκα είχε δηλώσει ότι δεν θα σταματούσε έως ότου καταργηθεί ο AFSPA, γι’ αυτό και η απόφασή της ήταν έκπληξη για πολλούς. «Εκανα απεργία πείνας επί σχεδόν 16 χρόνια, πιστεύοντας ότι θα μπορούσα να αλλάξω το σύστημα, αλλά τώρα συνειδητοποιώ πως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Γι’ αυτό αποφάσισα να σταματήσω την απεργία και να μπω στην πολιτική» εξήγησε μπροστά στις κάμερες που την περίμεναν έξω από Νοσοκομείο Νεχρού της Ιμπχάλ, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της για την πρωθυπουργία του Μανιπούρ στις εκλογές του 2017.
Σε ένα δείγμα κλασικού καιροσκοπισμού, κόμματα τα οποία στηρίζουν χωρίς επιφυλάξεις την ισχύ αυτού του νόμου, που έχει οδηγήσει σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα και με τα Ηνωμένα Εθνη, δεν αρκέστηκαν να χαιρετίσουν την απόφασή της.
Μπροστά στην πιθανότητα η υποψηφιότητα της διεθνώς βραβευμένης για το κουράγιο της Σαρμίλα να έχει τεράστια απήχηση, τόσο το κόμμα του Κογκρέσου όσο και το κυβερνών BJP έσπευσαν να την καλέσουν να συνεργαστεί μαζί τους.
Προδοσία;
Αντίθετα, συναγωνιστές της αντέδρασαν με απογοήτευση, ακόμη και με μομφές εναντίον της. «Δεν πάλεψε για τον εαυτό της αλλά για όλους μας. Εδωσε τον δικό μας αγώνα. Γιατί πήρε τόσο ξαφνικά αυτή την απόφαση;» διαμαρτυρόταν ο Τόπκαμ Σομορέντρα, που έχασε τον γιο του στη Σφαγή του Μάλομ.
Ακόμη πιο σκληρή ήταν η δήλωση που έκανε στην «Indian Express» η Ιμα Μαμόν, επικεφαλής της ομάδας ακτιβιστριών, Meira Paibis:
«Η Σαρμίλα λέει πως κανείς δεν τη στηρίζει, αλλά όλοι στο Μανιπούρ είμαστε στο πλευρό της. Κανείς δεν την ανάγκασε να κάνει απεργία πείνας, εκείνη το θέλησε. Και βεβαίως μπορεί να συνεχίσει τη ζωή της, αλλά αφού καταργηθεί ο AFSPA».
Κανένας από όσους με περισσή ευκολία επικρίνουν τη λήξη της απεργίας πείνας μιας νεαρής γυναίκας που εγκατέλειψε τη ζωή της για να ενσαρκώσει την αντίσταση κατά της κρατικής βίας και που μάχεται για δικαιοσύνη για τα θύματα άλλων δεν σκέφτηκε να πάρει τη θέση της.
«Θέλουν να με σκέφτονται με το σωληνάκι και χωρίς επιθυμίες, απλώς ένα σύμβολο αντίστασης», λέει με πίκρα η αγωνίστρια. «Είναι δικαίωμά μου να κάνω τις επιλογές μου. Εχω δικαίωμα να με θεωρούν ένα ανθρώπινο πλάσμα».
Ενα ανθρώπινο πλάσμα που θέλει να πιάσει ξανά το νήμα της ζωής της, επιλέγοντας εκείνη τη μορφή με την οποία θα διεξαγάγει έναν αγώνα που ποτέ δεν έχει σκεφτεί να εγκαταλείψει.
Μια γυναίκα που ποτέ δεν θέλησε να πεθάνει. Και που, όπως δήλωσε πριν από δύο χρόνια, «θέλω να νιώσω όλες τις απολαύσεις της ζωής, και την αγάπη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας