«Φωνάζω για να αντιπαρατεθώ σε μια ζωή σιωπής. Στο όνομα των βαθιών πληγών του σώματός μου. Φωνάζω για αυτό το κορμί το κατάκοπο από τον εγκλεισμό. Ενα σώμα τσακισμένο από την τιμή που του όρισαν».
Η Αφγανή Σονίτα Αλιζαντέχ στον ρυθμό της ραπ αψηφά παραδόσεις, έθιμα, άτυπους νόμους και θρησκοληψίες που επιβάλλουν τους παιδικούς γάμους, κατακτώντας με το βιντεοκλίπ του τραγουδιού της «Brides for sale» (Νύφες για πούλημα) περισσότερες από 300.000 επισκέψεις στο youtube.
Η 18χρονη Σονίτα κατάφερε να μη γίνει ένα από τα 27 ανήλικα κορίτσια του πλανήτη που κάθε λεπτό υποχρεώνονται να παντρευτούν, γλιτώνοντας δύο φορές από έναν καταναγκαστικό γάμο.
Την πρώτη φορά ήταν δέκα ετών, αλλά ο γάμος που της είχε κανονίσει η μητέρα της ματαιώθηκε απότομα καθώς η επέλαση των Ταλιμπάν τούς ανάγκασε να βρουν καταφύγιο στο Ιράν.
Χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, επιβίωσε δουλεύοντας καθαρίστρια σε ΜΚΟ που βοηθούσε πρόσφυγες.
Εκεί έμαθε γραφή και ανάγνωση και πρωτάκουσε τους ράπερ που αργότερα θα γίνονταν ινδάλματά της: τον Ιρανό Γιας και τον Αμερικανό Εμινεμ.
Ετσι άρχισε να φτιάχνει τα πρώτα της τραγούδια. Πέρσι ένα από αυτά βραβεύτηκε. Τα 1.000 δολάρια που κέρδισε τα έστειλε στη μητέρα της που είχε επιστρέψει στο Αφγανιστάν.
«Δεν φτάνουν», της είπε η μάνα ζητώντας της να γυρίσει αμέσως στη γενέτειρά της γιατί της είχε βρει «γαμπρό»: ο αδελφός της χρειαζόταν 7.000 δολάρια για την προίκα που έπρεπε να πληρώσει στη νύφη που επέλεξε και πουλώντας τη Σονίτα υπολόγιζε πως θα κέρδιζε έως και 9.000.
Το «Νύφες για πούλημα» ήταν το βροντερό της «όχι» σ’ αυτόν τον καταναγκαστικό γάμο και μαζί το διαβατήριό της για μια καινούργια ζωή.
Η οργάνωση StrongHeart Group, αρωγός ταλαντούχων νέων που μεγαλώνουν σε αντίξοες συνθήκες, της πρόσφερε μια υποτροφία για να σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τώρα συνδυάζει σπουδές με συναυλίες και παρεμβάσεις σε συνέδρια για να καταγγείλει τους παιδικούς γάμους και πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ «Σονίτα» του σκηνοθέτη Ροχσαρέχ Γκαέμ Μαγκανί, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ (18-29 Νοεμβρίου).
Μεταμορφωμένη σε μια ώριμη νέα γυναίκα, τον περασμένο μήνα, από το βήμα της Διάσκεψης Κορυφής των Γυναικών του Κόσμου, στο Λονδίνο, απηύθυνε ένα μήνυμα αγάπης προς τη μάνα της:
«Ξέρω ότι με αγαπάει. Ηταν κι η ίδια ένα παιδί-νύφη. Την πάντρεψαν στα 13 της. Απλά αναπαρήγαγε τον φαύλο κύκλο που έμαθε στη ζωή της πως είναι η μοίρα μας. Τώρα καταλαβαίνει, και με ακούει και περιμένει τα νέα μου τραγούδια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας