Ηταν Μάρτης του 2014 όταν ο Τζόναθαν Βέγκα, ένας νεαρός που επί χρόνια κυνηγούσε εμμονικά τη Νατάλια Πόνσε ντε Λεόν αρνούμενος να δεχτεί ότι δεν τον ήθελε, της έριξε ένα μπουκάλι θειικό οξύ.
Σε δευτερόλεπτα σβήστηκαν τα χαρακτηριστικά της, το χαμόγελο, τα σχέδια ζωής που έκανε.
Πρόσωπο, λαιμός, κοιλιά, πόδια απέμειναν χωρίς δέρμα μεταμορφώνοντας το 35% του σώματός της σε άμορφη μάζα μυών και λίπους.
Αν τυφλωθώ δεν θα μπορέσω, θα σκοτωθώ. Ηταν μέρες που το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να πεθάνω... Σβησμένη ταυτότητα, αυτό είναι το πιο ακραίο βασανιστήριο. Αλλά αναστήθηκα από τις στάχτες μου, από ό,τι απέμεινε από μένα.
Αυτό δήλωσε η 33χρονη σήμερα γυναίκα που έσωσε τα μάτια της από θαύμα, ανακάλυψε πως τα όνειρα αλλάζουν με τις συνθήκες και αγάπησε ξανά τη ζωή.
Εχοντας υποβληθεί ήδη σε 16 επεμβάσεις και φορώντας μια διάφανη πλαστική μάσκα που προστατεύει το παραμορφωμένο πρόσωπό της, η Νατάλια εμφανίστηκε μπροστά σε δημοσιογράφους και κάμερες της γενέτειράς της Μπογκοτά για να παρουσιάσει το βιβλίο «Η ανάσταση της Νατάλια Πόνσε» γραμμένο από τη δημοσιογράφο Μάρτα Σότο: μνήμες της επίθεσης, σκέψεις και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, αναγκαίες για να συλλάβει κανείς τις συνέπειες μιας επίθεσης με οξύ, τον πόνο, την απόγνωση, την εσωτερική ίαση.
«Δεν είναι εύκολο. Θέλει συνέπεια, σταθερότητα, λογική. Θέλει να ελέγχεις μυαλό και καρδιά. Είναι οδυνηρό και θέλω, στον βαθμό που μπορώ, να πάρω λίγο από τον πόνο και να βοηθήσω όσες δέχτηκαν επιθέσεις με οξύ και όσες θα δεχτούν στο μέλλον, γιατί αυτό είναι κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει συστηματικά», δήλωσε πρόσφατα, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός ιδρύματος που φέρει το όνομά της και έχει ως στόχο να συνδράμει τα θύματα κινητοποιώντας την Πολιτεία και το σύστημα υγείας στην Κολομβία, χώρα που έχει αναδειχθεί σε τρίτη στον κόσμο σε επιθέσεις με οξύ κατά γυναικών, μετά το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.
Η υπόθεση της Νατάλια ξεσήκωσε ένα κύμα οργής και μέσα σε λίγες ημέρες ο δράστης είχε συλληφθεί.
Ο δικηγόρος του ζήτησε να μην πάει φυλακή αλλά σε ψυχιατρική κλινική.
Αλλά η Νατάλια, με τη συνδρομή γυναικείων οργανώσεων, επιμένει πως δεν πάσχει από καμιά ψυχική διαταραχή αλλά από φαλλοκρατική νοοτροπία:
Είναι δείγμα μιας νοσηρής αντίληψης της κοινωνίας μας: ο άντρας πιστεύει ότι του ανήκει η γυναίκα και οι περισσότεροι δράστες αυτό που λένε στα θύματά τους είναι “είσαι δική μου ή δεν είσαι κανενός και θα σε παραμορφώσω ώστε κανείς πια να μη σε κοιτάξει”.
Η μεγαλοψυχία
Η Νατάλια θέλει να επισκεφθεί τον δράστη στη φυλακή:
Δεν θέλω να επιτρέψω να αναλώνεται η ψυχή μου από το μίσος. Θέλω να τον δω στα μάτια και να του πω ότι δεν του κρατώ κακία. Να με δει και να διαπιστώσει πως η Νατάλια Πόνσε ντε Λεόν είναι μπροστά του, ζωντανή. Με σχέδια για τη ζωή.
Ανακάλυψα ότι είμαι πολύ δυνατή. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα άντεχα τόσο πόνο ή ότι η ματαιοδοξία θα υποχωρούσε προτάσσοντας την αξία της ζωής και της βοήθειας προς τους άλλους.
Τι βλέπω στον καθρέφτη; Εναν καμένο άνθρωπο. Αλλά βλέπω κι έναν άνθρωπο που προχωρά μπροστά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας