Επειτα από πολύχρονη μάχη, μία ιστορική δικαστική απόφαση υποχρεώνει πρώην κυανόκρανο του ΟΗΕ να πληρώσει διατροφή στο παιδί που απέκτησε με Αϊτινή όσο βρισκόταν σε αποστολή στη χώρα.
Δημιουργείται έτσι νομικό προηγούμενο που ίσως ανοίξει τον δρόμο για ακόμη εκατοντάδες μητέρες που διεκδικούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών που απέκτησαν παιδιά –ακόμη και μέσω βιασμών και κακοποίησης– στις χώρες όπου στάλθηκαν: από το Μάλι και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ώς την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Δικαστήριο της Αϊτής διέταξε Ουρουγουανό μέλος της MINUSTAH, της ειρηνευτικής αποστολής που ανέπτυξε ο ΟΗΕ στη χώρα από το 2004 ώς το 2017, να πληρώσει μηνιαία διατροφή στο παιδί που εγκατέλειψε όταν τελείωσε η θητεία του στο νησί.
Πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται έπειτα από ετών δικαστική μάχη που ξεκίνησαν δέκα Αϊτιανές, οι οποίες με διαφορετικές αγωγές καθεμία διεκδικούν από κυανόκρανους που υπηρέτησαν στο νησί να συνεισφέρουν στα έξοδα διαβίωσης και ανατροφής των παιδιών που απέκτησαν μαζί τους.
Και συνιστά ένα «κρίσιμο βήμα προς τη δικαίωση», όπως τόνισαν το Γραφείο Διεθνών Συνηγόρων στην Αϊτή και το Ινστιτούτο για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στην Αϊτή (IJDH), οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες πρόσφεραν νομική συνδρομή στις μητέρες.
«Τώρα επαφίεται στα Ηνωμένα Εθνη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να επιβάλουν μηχανισμό για την εφαρμογή της απόφασης από την Ουρουγουάη», τόνισε το IJDH.
Μια παρατήρηση την οποία δεν σχολίασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει πως πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση, τονίζοντας παράλληλα πως «τα Ηνωμένα Εθνη συνεργάστηκαν για να διευκολύνουν την απόδοση δικαιοσύνης σε αυτή την περίπτωση, προσφέροντας κρίσιμα έγγραφα και πληροφορίες στη μητέρα αλλά και στις αρμόδιες αρχές της Αϊτής».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οργανισμός έχει δεχτεί 32 καταγγελίες Αϊτινών που διεκδικούν να προχωρήσουν κυανόκρανοι στην αναγνώριση της πατρότητας των παιδιών που απέκτησαν μαζί τους και των υποχρεώσεων που από αυτήν απορρέουν. Και όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία «σε όλες έχει προσφέρει βοήθεια, όπως δίδακτρα και διευκολύνσεις για τη νομική τους εκπροσώπηση».
Ανήλικα κορίτσια
H λέξη «δίδακτρα» είναι αποκαλυπτική. Γιατί πολλές από αυτές τις γυναίκες ήταν ανήλικα κορίτσια όταν οι άντρες του ΟΗΕ είχαν σεξουαλικές σχέσεις μαζί τους και ακόμη περισσότερες ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού.
Ερευνα που διεξήγαγαν η Σαμπίνα Λι του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και η Σούζαν Μπάρτελς του Πανεπιστημίου Κουίν του Καναδά το 2019 αποκάλυψε πως είναι τουλάχιστον 265 τα παιδιά που απέκτησαν Αϊτινές με κυανόκρανους.
Σύμφωνα με τις χιλιάδες συνεντεύξεις που πήραν, πολλά από αυτά τα παιδιά είναι καρπός βιασμών ακόμη και 11χρονων κοριτσιών, ενώ τα περισσότερα είναι καρπός της εκμετάλλευσης της πείνας και της ανέχειας, καθώς οι στρατιώτες πρόσφεραν σε κορίτσια και γυναίκες λίγα νομίσματα έναντι σεξ.
«Είδα κορίτσια 12 και 13 ετών εκεί. Οι στρατιώτες της MINUSTAH τις άφηναν έγκυες και έπειτα τις εγκατέλειπαν. Εκτοτε αυτά τα κορίτσια ζούνε στη μιζέρια», έλεγε στις ερευνήτριες μια γυναίκα, ενώ άλλος κάτοικος της παραγκούπολης Σιτέ Σολέιγ πρόσθετε:
«Πάντα ακούγαμε γυναίκες να διαμαρτύρονται για τη σεξουαλική βία των μελών της MINUSTAH εναντίον τους. Και πολλές μέσα από αυτή την κακοποίηση μολύνθηκαν με AIDS ενώ άλλες έμειναν έγκυες. Αυτοί οι στρατιώτες κατέστρεψαν το μέλλον τους… Περιφέρονται στους δρόμους ή στις αγορές πουλώντας φρούτα ή κάνοντας ό,τι μπορούν για να συντηρήσουν τα παιδιά που έκαναν με τους κυανόκρανους».
Εστω και με καθυστέρηση ετών, αυτή η απόφαση μπορεί να είναι καταλυτική για να αποδοθεί δικαιοσύνη και στις άλλες γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή τη δραματική συνθήκη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας