Κανείς δεν φαντάζονταν ότι ένα ανοιχτό γράμμα τεσσάρων δημοσιογράφων για την ενδημική σεξουαλική παρενόχληση στη Δανία θα οδηγούσε περισσότερες από 300 γυναίκες, ανάμεσά τους πολιτικούς και εργαζόμενες στο Κοινοβούλιο, να καταγγείλουν επώνυμα πως τα κόμματά τους και το ίδιο το νομοθετικό σώμα της χώρας επί χρόνια είναι σκηνικό αδιανόητων εκδηλώσεων μισογυνίας και έμφυλης βίας: από σεξουαλικό εκβιασμό έως και βιασμούς.
Οι αποκαλύψεις οδήγησαν τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν να υποσχεθεί την άμεση διερεύνηση αυτών των βαρύτατων κατηγοριών και να ανακοινώσει τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής νομικών που θα αναλάβει την έρευνα. Η Φρεντέρικσεν παραδέχτηκε πως είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί και θέλει άμεση αντιμετώπιση. Αλλά είναι η ίδια που διόρισε ως υπουργό Εξωτερικών έναν πολιτικό που έχει παραδεχτεί πως είχε σεξουαλικές σχέσεις με μια άγνωστή του 16χρονη, όταν ήταν 34 ετών. Ο Τζέπε Κόφοντ δικαιολόγησε το «λάθος» του -όπως πλέον το χαρακτηρίζει- με μία από τις κλασικές αποστροφές όσων παρενοχλούν ή κακοποιούν: «Ημουν μεθυσμένος και ανόητος».
Μιλώντας στο BBC η Καμίλα Σόε, μία από τις τέσσερις γυναίκες που δημοσίευσαν το σχετικό γράμμα στο «Politiken», εξήγησε πως στόχος τους ήταν να αποδείξουν πως ο σεξισμός και η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν αναπόσπαστο κόμματι της καθημερινότητας, ακόμη και της πολιτικής σκηνής της χώρας».
Το γράμμα στο «Politiken» αποτελεί συνέχεια μιας καμπάνιας που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με τις καταγγελίες που έκανε η τηλεπαρουσιάστρια Σόφι Λίντε. Στη διάρκεια μιας τελετής απονομής βραβείων κωμωδίας η Λίντε τόνισε πόσο χαίρεται που παρουσιάζει την εκδήλωση, «αφού στα 14 χρόνια της ιστορίας της είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα παρουσιάστρια». Κι έπειτα, αφού ανέφερε πως αμείβεται λιγότερο από τον συμπαρουσιαστή της γιατί σαφώς υπάρχουν ανισότητες φύλου στη Δανία, αναφέρθηκε σε ένα επεισόδιο που βίωσε όταν ήταν 18 ετών: τότε που στέλεχος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης DR τής ζήτησε στοματικό σεξ απειλώντας να καταστρέψει την καριέρα της.
Μετά τις αντιδράσεις από αυτή την παρέμβαση τέσσερις γυναίκες δημοσιογράφοι δημοσίευσαν γράμμα στο «Politiken» στηρίζοντας τη Λίντε και σημειώνοντας: «Το έχουμε βιώσει όλες λιγότερο ή περισσότερο στην καριέρα μας: απρεπή σχόλια για την εμφάνιση ή τα ρούχα μας, μηνύματα όλο υπονοούμενο, σωματικό άγγιγμα που ξεπερνά τα όρια έως και εκβιασμούς και βιασμούς… Γινόταν στο παρελθόν. Γίνεται και τώρα».
Την επομένη της δημοσίευσης 1.600 γυναίκες είχαν συνυπογράψει το γράμμα. Και καθημερινά νέες ιστορίες σεξισμού και παρενόχλησης έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Δέκα γυναίκες κατήγγειλαν στελέχη της DR για παρενόχληση: από χυδαίες προτάσεις ως ανεπιθύμητα μασάζ. Αλλες 46 κατήγγειλαν ανάλογες συμπεριφορές στην ταμπλόιντ «Ekstra Bladet». Περισσότερες από 600 φοιτήτριες Ιατρικής υπέγραψαν διαδικτυακή έκκληση καταγγέλλοντας σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις φύλου σε νοσοκομεία και Πανεπιστήμια. Και το κύμα, όπως λένε, μόλις τώρα ξεκινά, απειλώντας να γίνει τσουνάμι.
Παρεμβαίνοντας στην έντονη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για την παρενόχληση και την κακοποίηση σε μια χώρα η οποία θεωρείται προπύργιο της έμφυλης ισότητας, η πρώην πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η πρώτη γυναίκα αρχηγός κυβέρνησης της Δανίας, αποδόμησε αυτόν τον μύθο: «Επί πολλά χρόνια θεωρήσαμε πως είχαμε κατακτήσει την ισότητα φύλου και λόγω αυτού πιστέψαμε πως ίσως δεν υπήρξε σεξουαλική παρενόχληση. Αλλά οι αποκαλύψεις αυτών των τελευταίων εβδομάδων είναι ένα σήμα συναγερμού».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας