Παρότι αποτελούν την πλειονότητα στον τομέα της υγείας, οι γυναίκες είναι λιγότερο από το 20% των ειδημόνων που έχουν κληθεί να ενημερώσουν για την πανδημία του κορονοϊού. Αυτό καταδεικνύει έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα και ανέλυσε τη δημοσιογραφική κάλυψη της πανδημίας σε έξι χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κένυα, Νότια Αφρική, Νιγηρία και Ινδία.
Σύμφωνα με την έρευνα που ανέλυσε από άποψη φύλου τους ειδήμονες και πρωταγωνιστές 44.000 ρεπορτάζ και άρθρων σε ψηφιακές πλατφόρμες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αλλά και σε 80 έντυπα αυτών των χωρών, για κάθε γυναίκα εμπειρογνώμονα που μιλούσε υπήρχαν τρεις άντρες ομόλογοί της που παρενέβαιναν.
Οι γυναίκες είχαν πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες από τους άντρες να εμφανιστούν ως βασικές ειδήμονες στις ΗΠΑ, τέσσερις φορές λιγότερες στη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία και σχεδόν τρεις φορές λιγότερες σε Ινδία, Κένυα και Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα ήταν πολύ πιο σύνηθες να εμφανίζονται οι γυναίκες στις σχετικές ειδήσεις ως θύματα ή άτομα που έχουν βιώσει τον αντίκτυπο της νόσου παρά ως έγκριτες ειδήμονες ή επιστημόνισσες. Κι ενώ οι γυναίκες εκπροσωπούν το 88% των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, στην κάλυψη της πανδημίας γίνεται αναφορά σε αυτές μόλις στο 16-25% των περιπτώσεων.
Σύμφωνα με τη Λούμπα Κασόβα, συγγραφέα της έρευνας, η διάσταση φύλου στη σχετική ενημέρωση είναι μικρότερη του 1%, ενώ παρατηρείται «μια ανησυχητική περιθωριοποίηση της φωνής των γυναικών και μια απίστευτη προτίμηση προς τους άντρες σε όρους ειδημόνων, γνώσεων και δημοσιογραφικής κάλυψης».
Οπως εξηγεί στην Guardian η ερευνήτρια, αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι «αυτή η κρίση παρουσιάστηκε με πολεμικούς όρους: με την αίσθηση ότι είμαστε μπροστά σε μια έκτακτη ανάγκη και ότι οι άντρες είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να τη διαχειριστούν. Ετσι παραμερίζουν τις γυναίκες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας