H διαδικτυακή καμπάνια κατά της έμφυλης βίας Assault Police (ΑΡ) –που έφερε στο φως δεκάδες μαρτυρίες σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών και οδήγησε στη σύλληψη αρκετών δραστών– έκανε πολλούς να πιστέψουν πως θα μπορούσε να είναι σταθμός ώστε η Αίγυπτος να αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά τα σεξουαλικά εγκλήματα. Αλλά οι ελπίδες αρχίζουν και διαψεύδονται καθώς τουλάχιστον τρεις από τις μάρτυρες που κατέθεσαν για την υπόθεση «Fairmont» συνελήφθησαν.
Η υπόθεση αφορά τον ομαδικό βιασμό μιας κοπέλας σε πάρτι στο πολυτελές ξενοδοχείο Fairmont του Καΐρου, για τον οποίο έπειτα από τις σχετικές μαρτυρίες οι αρχές άσκησαν διώξεις κατά τουλάχιστον 9 ανδρών, εκ των οποίων οι πέντε έχουν συλληφθεί. Οι δράστες, γόνοι πλούσιων οικογενειών με σημαντική επιρροή, έδωσαν στην κοπέλα GHB (ναρκωτικό του βιασμού) και βιντεοσκόπησαν τον βιασμό μοιραζόμενοι τις εικόνες με τους φίλους τους μέσα από την ομάδα που είχαν φτιάξει στο WhatsApp. Εκεί αναρτούσαν εικόνες και από άλλες σεξουαλικές επιθέσεις που επιδείκνυαν ως τρόπαια ανδρισμού, όπως κατέθεσαν μάρτυρες.
Το κίνημα ΑΡ από τον Ιούλιο έχει αποκαλύψει και άλλα κρούσματα σεξουαλικής βίας και βιασμών οδηγώντας τις αρχές να ξεκινήσουν δικαστικές έρευνες, ενώ στα μέσα Αυγούστου το Κοινοβούλιο ενέκρινε νέα νομοθεσία που επιτρέπει στις γυναίκες να καταθέτουν ανώνυμα, αποφεύγοντας έτσι στίγμα και αντίποινα.
«Γίνονται αλλαγές και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Αλλά το παράδοξο είναι πως οι αρχές έχουν συλλάβει τρεις γυναίκες που υπήρξαν μάρτυρες του ομαδικού βιασμού και που κατέθεσαν ενώπιον της εισαγγελίας», λέει η Ιντισάρ Σαΐντ, πρόεδρος του Ιδρύματος Καΐρου για τον Νόμο και την Ανάπτυξη, οργάνωσης που προσφέρει βοήθεια στα θύματα. «Δεν είμαι αισιόδοξη. Ξαφνικά η υπόθεση απομακρύνεται από το περιστατικό του βιασμού και το στρέφουν σε όργια… Ετσι η νομική θέση του θύματος μπορεί να αλλάξει σε συνεργό άλλου εγκλήματος. Και το ίδιο ισχύει για τους μάρτυρες που μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας